Zupa dyniowa z cieciorką. Rozgrzewające jesienne danie
Zupa dyniowa z cieciorką.
Fot. 123RF

Zupa dyniowa z cieciorką. Rozgrzewające jesienne danie

Sycąca zupa krem z dyni, ziemniaków, marchwi, podawana z mlekiem kokosowym i cieciorką. Rozgrzewające danie na chłodniejsze dni. Zobacz przepis!

Zupa dyniowa to proste i rozgrzewające jesienne danie. Idealny pomysł na obiad, kiedy mamy sezon na pyszne dynie i można je dostać w niemal każdym markecie. Wypróbuj koniecznie!

Jak zrobić miskę z dyni?

Dynia z gatunku Hokkaido ma delikatną, ale wytrzymałą skórkę, dlatego nada się jako naczynie do serwowania zupy. Na początku umyj dynię i obrysuj nożem miejsce, w którym będziesz odcinać jej „czapeczkę”. Odcinaj górną część po linii. Następnie dynię wydrąż za pomocą łyżki. Usuń cały miąższ. Pestki wysusz. Mogą być dodatkiem do zupy dyniowej.

Zupa dyniowa z cieciorką

87094684_m
Zupa dyniowa z cieciorką.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • kumin
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • masło
  • 1/2 słoika gotowanej cieciorki
  • sól, pieprz
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, miąższ pokrój w kostkę, odrzucając pestki. Posiekaj obrane ziemniaki i marchew. Czosnek zmiażdż, zeszklij na łyżce masła z łyżeczką kuminu, chili i kurkumy. Dodaj warzywa, smaż kilka minut. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj pod przykryciem 25 minut.
  2. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Rozlej do miseczek (lub podawaj w opieczonej i wydrążonej dyni). Do każdej porcji dodaj 2-3 łyżki cieciorki ze słoika. Ozdób kolendrą.

Czytaj więcej