Nadziewane polędwiczki to wyjątkowa propozycja na świąteczny obiad
Fot. 123rf
materiał partnera
Na świąteczny obiad. Soczyste mięso z pysznym nadzieniem
Anna Wolanin
14.12.2023 11:31
Nie ma bardziej efektownej (i smacznej) potrawy od pieczonego mięsa z pysznym nadzieniem. Polędwiczki wieprzowe nadziewane orzechami i owinięte boczkiem to idealna propozycja na świąteczny obiad.
W polskim kanonie kulinarnym nadziewane mięsa mają wyjątkowe miejsce. Ze względu na swoje wyrafinowanie i elegancję kojarzą się ze świętami i innymi rodzinnymi uroczystościami. Zwykle nie przygotowujemy ich na co dzień, bo wydaje nam się, że wymaga to dużo czasu. Nie zawsze jednak tak jest. Wypróbujcie nasz oryginalny przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane orzechami i owinięte boczkiem podawane z risotto grzybowym. Palce lizać!
Nie ma jak polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa ma wielki potencjał kulinarny. To smaczne, delikatne mięso możemy przyrządzić na wiele sposobów. Upiec samo lub z farszem, świetnie sprawdza się w duszeniu. Oprócz walorów smakowych polędwiczka ma jeszcze tę zaletę, że nie wymaga na ogół dużego wysiłku w przygotowaniu, ani czasu. Wystarczy przygotować mięso i wstawić do piekarnika przed obiadem, na niedługi czas.
Gdy już upieczemy mięso, nie wyciągajmy go od razu z piekarnika, ani tym bardziej nie krójmy od razu. Niech trochę odetchnie, aby wyrównać ciśnienie wewnątrz pieczeni z tym na zewnątrz. Wczesne krojenie może sprawdzić, że wypłyną soki.
Najważniejsze jest dobre mięso
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie mięso - właściwie dobrane do konkretnego dania, ale przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Nie każdy jest jednak ekspertem w wyborze mięsa, więc na zakupy warto udać się do specjalistycznego sklepu mięsnego Sokołów lub Gzella, gdzie mamy gwarancję, że mięso jest świeże, najwyższej jakości, a dodatkowo pochodzi od polskich hodowców.
Polędwiczki wieprzowe nadziewane orzechami i owinięte boczkiem podawane z risotto grzybowym
Składniki na polędwiczki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów
3 garści ulubionych orzechów (mogą być zmieszane)
1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
Litr wody
Składniki na risotto:
300 g ryżu do risotto
200 g ulubionych grzybów (pieczarki/boczniaki)
Cebula
50 g masła
1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
50 g tartego parmezanu
Garść natki pietruszki
150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie polędwiczek:
Orzechy zmielić lub drobno posiekać nożem.
Z polędwiczki ściągnąć błonę, odkroić tłuszcz i rozciąć wzdłuż, tak, aby powstał jeden duży płat.
Na całość polędwiczek rozłożyć zmielone orzechy i zwinąć w roladę.
Na desce kuchennej pionowo rozłożyć plasterki boczku, tak, aby na siebie nachodziły.
Nadzianą orzechami polędwiczkę umieścić na przygotowanych plastrach boczku i owinąć nimi.
Owinięte boczkiem polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego rozcieńczonego w litrze wody.
Piec 45 minut w temperaturze 180°C
Przygotowanie risotto:
Litr wody podgrzać z bulionem wołowo-warzywnym aż do rozpuszczenia koncentratu bulionu w wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać pokrojone grzyby. Całość smażyć do uzyskania złotego koloru cebuli, ciągle mieszając.
Do cebuli i grzybów dodać ryż. Dodać szklankę wcześniej przygotowanego bulionu Sokołów. Gotować całość razem, dolewając cały czas bulion do momentu, aż ryż całkowicie zmięknie.
Kiedy risotto będzie kremowe dodać łyżkę masła. Wymieszać i dodać śmietankę kremówkę.
Ponownie wymieszać, dodać starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.