Tarta z batatem i jabłkami. Krucha, maślana z pysznym nadzieniem
01.09.2021 09:21
Tarta z batatem i jabłkami na pewno przypadnie do gustu wszystkich domownikom. Klasyczne kruche ciasto z rozpływającym się w ustach nadzieniem to najlepszy wybór na poobiedni lub popołudniowy deser. Wypróbuj nasz przepis!
Słodkie ziemniaki, czyli bataty nie są już tak egzotycznym warzywem, jak kiedyś. Możemy je dostać praktycznie w każdym supermarkecie, dlatego coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. W towarzystwie pysznych, uprażonych jabłek stworzą niesmakowity duet, którego trzeba spróbować.
Dlaczego warto jeść bataty (słodkie ziemniaki)?
Przede wszystkim bataty mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść osoby z insuliooprnością i dbające o linię. Mogą poszczycić się też obecnością beta-karotenu, witaminy C i B oraz żelaza i fosforu, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.
Wbrew pozorom, słodkie ziemniaki mogą spożywane przez cukrzyków, ponieważ regulują poziomów glukozy we krwi.
Tarta z batatem i jabłkami
Składniki
Ciasto:
12,5 dag zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
jajko
żółtko
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
batat
2 szklanki uprażonych jabłek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
po łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
szklanka śmietanki
otarta skórka z pomarańczy
3 łyżki oleju
cukier
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Schłodź w lodówce przez 30 minut. Formę posmaruj tłuszczem i wylep kruchym ciastem. Nakłuj spód widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
Batat obierz ze skórki, pokrój w plastry, ułóż na blaszce, skrop olejem i upiecz w temp. 200 st. Ostudź. Wrzuć do blendera, dodaj prażone jabłka, zmiksuj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i też zmiksuj.
Gotowe nadzienie wylej na spód tarty, wcześniej podpieczony.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięci.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.