5 potraw, którymi zaskoczysz na śniadaniu wielkanocnym
Pyszne tartaletki zachwycą gości przy wielkanocnym stole.
Fot. Sokołów SA

5 potraw, którymi zaskoczysz na śniadaniu wielkanocnym

Ambicją każdej pani (i pana) domu jest to, aby w czasie świąt pochwalić się swoim kunsztem kulinarnym i zachwycić gości wspaniałymi potrawami. O ile przepisów na obiadowe pieczenie, roladki czy inne mięsa jest mnóstwo, o tyle jeśli chodzi o wyszukane przekąski śniadaniowe, może się nam wydawać, że jest ich zdecydowanie mniej. Nic bardziej mylnego.

Oto propozycje 5 wyjątkowych przekąsek wielkanocnych, którymi zaskoczysz swoich domowników i gości podczas świątecznego śniadania. 

Święta Wielkiej Nocy spędzamy zazwyczaj w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Najważniejszym wydarzeniem kulinarnym jest wówczas tradycyjne wielkanocne śniadanie. Pani lub pan domu mają wtedy nie lada zadanie do wykonania. Jak zaskoczyć gości i co podać, aby wszyscy byli zadowoleni? Czy postawić na tradycję, a może wprowadzić na stół trochę nowoczesności?

Podpowiadamy, że wielkanocna tradycja kulinarna nie jest czymś zamkniętym i nienaruszalnym. Zmieniają się smaki, gusta, składniki i techniki gotowania. Coraz chętniej eksperymentujemy, szukamy nowych smaków lub ciekawego połączenia tradycji z nutą nowoczesności. Najważniejszy jest obyczaj świętowania. A jakie potrawy my polecamy zaserwować bliskim? Oto 5 przepisów na dania, które łączą tradycję z nowoczesnością, są szybkie i proste w przygotowaniu i zachwycą domowników i gości.

1. Jajka faszerowane szynką kruchą i pieczarkami

jajka faszerowane na wielkanoc
Jajka faszerowane szynką kruchą i pieczarkami
Sokołów SA

Składniki:

  • 10 jajek
  • opakowanie szynki sokołowskiej kruchej gotowanej
  • 400 g pieczarek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • cebula
  • sól i pieprz
  • panierka panko
  • majonez

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy wszystko na złoto.
  2. Jajka gotujmy na twardo, przekrajamy na pół razem ze skorupką, i wydrążamy środek, zostawiając same skorupki.
  3. Wydrążone jajka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, szynką, posiekaną pietruszką, szczypiorkiem i dwiema łyżkami majonezu. 
  4. Przekładamy farsz do skorupek i całość obtaczamy w panierce panko.
  5. Podsmażamy na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.

2. Jajka zapiekane w boczku 

jajka zapiekane w boczku
Jajka zapiekane w boczku w formie do muffin (12 szt.) 
Sokołów S.A.

Składniki:

  • 2 op. boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów
  • 3 cebule
  • 12 małych pieczarek
  • 12 jajek
  • 1 cebula dymka
  • pieprz i sól
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i cebulę dymkę.
  2. Spód formy do muffin wykładamy jednym plasterkiem boczku, drugim plasterkiem wykładamy ranty formy.
  3. Na boczek nakładamy po dwie łyżki przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch wbijamy jajko.
  4.     Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 15 – 20 minut. 

3. Muffiny jajeczne z szynką, boczkiem i Kabanero

muffiny z boczkiem na Wielkanoc

Muffiny jajeczne z szynką, boczkiem i Kabanero

Sokołów S.A.

Składniki:

  • 0,5 opakowania szynki sokołowskiej kruchej gotowanej
  • opakowanie  boczku surowego wędzonego w kostce Sokołów
  • opakowanie Kabanero Sokołów w posypce pieprzowo-czosnkowej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • sól i pieprz
  • pół pęczka pietruszki

Przygotowanie:

 

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę, szynkę, kabanero oraz boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy drożdże oraz delikatnie podgrzane mleko. Mieszamy wszystkie składniki razem na jednolitą masę.
  3. Dodajemy przygotowaną wcześniej wędlinę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. 
  4. Przygotowaną masę wykładamy do 3/4 wysokości foremek.
  5. Pieczemy 30 minut w 160° C z termoobiegiem.

4. Wielkanocne tartaletki w trzech odsłonach

Tartaletki na Wielkanoc
Wielkanocne tartaletki w trzech odsłonach
Sokołów SA
  •  opakowanie kruchego ciasta

Farsz I

Składniki:

  • 0,5 opakowania szynki sarmackiej GOLD Sokołów
  • 5 suszonych fig
  • opakowanie serka śmietankowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mieszamy pokrojone drobno figi, szynkę sarmacką i serek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz II

Składniki:

  • opakowanie hummus z czarnuszką Z Gruntu Dobre

Farsz III

Składniki:

  • opakowanie Pasztetu pieczonego Naturrino Sokołów
  • 3 łyżki majonezu
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mieszamy pasztet, majonez i posiekaną drobno natkę pietruszki.

Przygotowanie wszystkich tartaletek:

 

  1. Foremki na tarteletki wylepiamy kruchym ciastem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180° C.
  2. Każdy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy upieczone tartaletki.

5. Cukiniowe łódeczki z białą kiełbasą i bazyliowym pesto

cukiniowe łódeczki z białą kiełbasą
Cukiniowe łódeczki z białą kiełbasą i bazyliowym pesto
Sokołów SA

Składniki:

  • 1 opakowanie Kiełbasy Białej Wieprzowej Naturrino Sokołów
  • 3 cukinie
  • 8 łyżek bazyliowego pesto
  • 8 łyżeczek parmezanu
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ziół do dań z ziemniaków
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Średniej wielkości ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Przecedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy odrobiną oliwy wymieszanej z przyprawami.
  2. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miąższ (część z nasionkami) i blanszujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  3. Łódeczki wypełniamy bazyliowym pesto, obsypujemy parmezanem i do każdej wkładamy jedną kiełbaskę. Układamy w naczyniu do zapiekania wraz z ziemniakami. 
  4. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra-dół), aż kiełbaski zaczną się rumienić. 
  5. Gotowe danie dekorujemy świeżymi listkami bazylii 

Pięknie nakryty stół zastawiony mnóstwem smakołyków to nieodłączny element świętowania. Ma być uroczyście i smacznie. Korzystając z naszych przepisów na śniadanie wielkanocne, możesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym i oryginalnym. Dzięki różnorodności prezentowanych potraw, stworzysz niezapomnianą atmosferę przy świątecznym stole. Smacznego!

Czytaj więcej