Biała kiełbasa na 5 sposobów. Przebojowe dania na wielkanocny stół
Biała kiełbasa gości na wielkanocnym stole w każdym polskim domu
Fot. Sokołów SA

Biała kiełbasa na 5 sposobów. Przebojowe dania na wielkanocny stół

Biała kiełbasa to obok jajek prawdziwy hit wielkanocnego stołu. Podajemy ją nie tylko do żurku, ale też jako osobne danie. Możliwości jest mnóstwo. Wypróbuj nasze wyjątkowe przepisy na wielkanocne dania z białą kiełbasą najwyższej jakości.

Choć biała kiełbasa to dzisiaj arcypolskie danie, przywędrowała do nas z Niemiec – przez Wielkopolskę i Śląsk. Białą kiełbasę jadano w Wielkopolsce już w XVII w. Dlaczego biała kiełbasa jest biała, skoro produkuje się ją z czerwonego mięsa, a ściślej z wieprzowiny? Dlatego, że do białej kiełbasy nie dodaje się soli peklującej, tylko zwykłą. Dzięki temu w procesie parzenia uzyskuje się kiełbasę o jasnoszarej barwie. 

Biała kiełbasa – pyszna jak dawniej!

Kiedyś przygotowania do świątecznego ucztowania trwały bardzo długo. Często samemu wytwarzało się wędliny, nabiał, pieczywa i przygotowywało mięso. Wymagało to czasu i sporego nakładu pracy. Dziś wspomina się o tym z tęsknotą za domowym, naturalnym smakiem. Ta nostalgia jest zrozumiała, ale na szczęście dzisiaj również możemy się cieszyć wyrobami doskonałej jakości, które smakują jak dawniej.

AKTUALNE-Kiełbasa białą Naturrino-29.03.2022
Kiełbasa biała wieprzowa
Sokołów SA

Dzisiaj najczęściej kupujemy gotowe wyroby, ale nie znaczy to wcale, że muszą być gorsze od tych dawnych. Zależy po prostu, co kupujemy. Wybór odpowiednich mięs i wędlin jest sztuką i również wymaga wysiłku. 

 

W dobrych firmach wędliniarskich, jak Sokołów SA, tradycyjną białą kiełbasę produkuje się z wieprzowiny (94 proc. składu) w naturalnym jelicie. Soczystość i aromat zawdzięcza ona między innymi dodatkom takim jak pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów.
Wypróbuj najlepsze przepisy na wielkanocne dania z białą kiełbasą w roli głównej.

1. Tarta z talarkami białej kiełbasy Naturrino

tarta poziom
Wielkanocna tarta z talarkami białej kiełbasy Naturrino
Sokołów SA

Składniki na spód do tarty:

  •   300 g mąki
  •  100 ml wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • lub opakowanie gotowego spodu do tarty

Składniki na farsz tarty:

  •  2 cebule
  •  opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Naturrino
  • Olej
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 jaja
  • tymianek

Przygotowanie (spód):

  1. Zagniatamy wszystkie składniki ciasta, rozwałkowujemy je i wykładamy na formę do tarty (lub korzystamy z gotowego ciasta). Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotowanie (farsz):

  1. Obraną cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli.
  2. Do śmietanki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy widelcem.
  3. Na upieczony spód od tarty wylewamy jajka wymieszane ze śmietaną. Wykładamy podsmażoną kiełbasę i cebulkę.
  4.  Na górze układamy  kilka gałązek tymianku. Zapiekamy w 180 st. C z termoobiegiem ok. 15 minut.

 

2. Kolorowa tarta z kiełbaskami nacinanymi  

Tarta_Kiełbasa Biała-37
Wielkanocna tarta z kiełbasą
Sokołów SA

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 4 jajka
  • 150 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
  • opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Naturrino
  • 6-8 patisonów konserwowych
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego
  • duża czerwona cebula
  • duża papryka spiczasta
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  •  listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. 
  2. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. 
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenie i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę. 
  4. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
  5. W wysokim naczyniu miksujemy jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
  6. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
  8. Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

9

3. Szybka wielkanocna zupa chrzanowa 

zupa_hrzanowa
Wielkanocna zupa chrzanowa 
Sokołów SA

Składniki:

  • 1/2 opakowania kiełbasy białej wieprzowej Naturrino 
  • 2,5 l wody
  • opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 36 proc
  • 100 g chrzanu śmietankowego
  • 50 g chrzanu ostrego 
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • 10 jajek przepiórczych
  • garść grzanek czosnkowych w kosteczce

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy bulion i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się bulionu w wodzie.
  2. Do miski wsypujemy mąkę i roztrzepujemy ze śmietanką oraz dwiema łyżkami gorącego bulionu. Całość zawiesiny dodajemy do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Dodajemy chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dwiema szczyptami majeranku. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie gotujemy jajka przepiórcze (około 3 minut)
  4. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni 2 minuty, dodajemy 2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę, szczyptę majeranku oraz 2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. 
  5. Na drugiej patelni smażymy chipsy z plastrów boczku. Zupę podajemy z kiełbasą, grzankami  i jajkiem przepiórczym.

 

4. Wielkanocny żurek na bogato

kielbasa_zapiekana
Wielkanocny żurek na bogato
Sokołów SA

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego
  • olej do smażenia
  • opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów 100g
  • 150 g kiełbasy polskiej długodojrzewającej z pieprzem Gzella
  • opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Naturrino
  • garść suszonych grzybów 
  • 500 ml zakwasu do żurku
  • suszony majeranek
  • 5 jajek przepiórczych
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i  kiełbasę z pieprzem. Kiełbasę białą kroimy w plasterki i dodajemy do boczku i kiełbasy z pieprzem.
  2. Grzyby suszone namaczamy w wodzie (najlepiej na noc), odsączamy i kroimy w drobne paski, dodajemy do podsmażonego boczku i kiełbasy.
  3. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy połowę mięsa z patelni. Gotujemy razem 15 minut, dolewamy zakwas, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem.
  4. Dodajemy śmietanę i gotujemy razem kilka minut.
  5. W międzyczasie gotujemy jajka przepiórcze (około 3 minut)
  6. Pozostałą część podsmażonego mięsa rozkładamy do talerzy. Dokładamy przekrojone na połowę jajka przepiórcze i zalewamy żurkiem.

5. Zapiekana biała kiełbasa ze słodką nutą

_Biała Kiełbasa-16
Zapiekana biała kiełbasa ze słodką nutą
Sokołów SA

Składniki: 

  • opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Naturrino
  • 2 korzenie pietruszki
  • duża gruszka (sok z cytryny)
  • 2 cebule czerwone
  • 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • sól himalajska,
  • świeżo mielony pieprz kolorowy,
  • olej do smażenia
  • 5-6 gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Cebule kroimy w ósemki lub na większe piórka.
  2. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości.
  3. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowej lub z dodatkiem odrobimy oleju aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.
  4. Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  5.  Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy.
  6. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym aż do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.
  7. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ilości cebuli, następnie układamy kiełbasy, a pomiędzy nie wsuwamy plasterki pietruszki, gruszki oraz pozostałą cebulę. 
  8. Całość zalewamy przygotowaną marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół). 
  9. Pieczemy przez około 40 minut pod folią aluminiową, a następnie zdejmujemy przykrycie, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczmy jeszcze przez około 10 minut, aż kiełbasa wraz z dodatkami ładnie się zarumienią. 
  10. Gotowe danie dekorujemy świeżym rozmarynem.

Czytaj więcej