Cebulowy syrop na kaszel. Domowy lek, który przygotujesz z dwóch składników [WIDEO]
Domowy syrop cebulowy pomaga na kaszel
Fot. 123rf.com

Cebulowy syrop na kaszel. Domowy lek, który przygotujesz z dwóch składników [WIDEO]

Syrop cebulowy to naturalny i skuteczny specyfik na kaszel, ceniony i stosowany przez nasze babcie. Dzięki obecności głównego składnika - cebuli - pomaga na przeziębienie, infekcje dróg oddechowych, a także na anemię i choroby układu moczowego. Ponadto jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zobacz, jak przygotować i stosować syrop z cebuli. 

Cebula to jedno z najpopularniejszych i zarazem najzdrowszych warzyw stosowanych w polskiej kuchni. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właściwości lecznicze, powinna gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Z cebuli możemy też przygotować skuteczne domowe kuracje na różne dolegliwości. Prosty cebulowy syrop zrobimy zaledwie z dwóch składników, a skutecznie pomoże nam pozbyć się kaszlu. 

Cebula na kaszel i przeziębienie

31481071_m
Cebula to bardzo zdrowe warzywo o wielu leczniczych właściwościach. Na co pomaga?
Fot. 123rf.com

Właściwości lecznicze cebuli były znane już setki lat temu. Dawniej wierzono nawet, że ma moc wskrzeszania zmarłych. Choć dziś wiemy, że posądzanie cebulę o taką siłę to lekka przesada, to nie ulega wątpliwości, że cebula potrafi postawić nas na nogi przy wielu infekcjach, w szczególności układu oddechowego. 

Za zdrowotnymi właściwościami cebuli stoi bowiem bogactwo witamin i minerałów. To warzywo ma bowiem dużą zawartość witaminy C, K, E, A oraz witamin  z grupy B. Jest tez bogatym źródłem cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i krzemu. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza też wysokiej zawartości siarki. 

Szczególnie bogactwo witaminy C sprawia, że surowa cebula doskonale wzmacnia odporność organizmu, a wspólne działalnie zawartych w warzywie minerałów nadaje jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz wykrztuśne. Z tego powodu cebula jest skutecznym naturalnym lekarstwem na przeziębienie, grypę i wszelkiego rodzaju infekcje, na które jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Możemy ją w tym celu stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. 

Stosowania zewnętrznie, dzięki obecności olejków eterycznych, szczególnie siarczków, cebula pomaga pozbyć się kataru. W tym celu wystarczy wąchać pokrojone warzywo. Aby wyleczyć infekcję dróg oddechowych możemy jeść surową cebulę lub przygotować z niej leczniczy syrop.

Na co pomaga syrop cebulowy?

Syrop z cebuli ma takie właściwości, jak jego główny składnik. Skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, dzięki czemu pomaga walczyć z przeziębieniem, grypą i infekcjami układu oddechowego. Co więcej, ma też właściwości wykrztuśne. Będzie więc skutecznym domowym lekarstwem na kaszel. W tym celu był ceniony i przygotowywany już przez nasze babcie. I nigdy ich nie zawiódł!

Ale syrop z cebuli pomaga też na inne dolegliwości. Ma również właściwości moczopędne i bakteriobójcze, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób układu moczowego. Cebula jest także źródłem żelaza, dlatego syrop z tego warzywa jest polecany osobom zmagającym się z anemią. Poprawia też trawienie.

Syrop cebulowy będzie szczególnie przydatny, jeśli nie będziemy mieć pod ręką innego syropu aptecznego. Jest bowiem bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do zrobienia go potrzebujesz tylko dwóch składników: surowej cebuli i cukru. Po przygotowaniu odstawiasz go na 3 godziny i już masz gotowy skuteczny, a zarazem naturalny antybiotyk. 

Jak stosować syrop z cebuli?

Syrop cebulowy jest bezpiecznym naturalnym lekarstwem. Najlepiej pić syrop cebulowy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Jeśli kaszel mamy silny i męczący, możemy zażywać go nieco więcej, ale maksymalnie 5 łyżek w ciągu doby. Dzieci do 12. roku życia i kobiety w ciąży nie powinny jednak przekraczać dawki 3 łyżek w ciągu doby, chyba że lekarz podczas konsultacji zaleci inaczej. 

Warto pamiętać, że syrop ma właściwości wykrztuśne, więc nie powinniśmy zażywać go przed snem.

Przepis na domowy syrop cebulowy

 

Składniki:

  • surowe cebule
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokrój na duże kawałki. Cebulę układaj cienkimi warstwami w słoiku i każą warstwę posyp obficie cukrem. 
  2. Zapełniony słoik szczelnie zamknij lub zakręć i odstaw na minimum 3 godziny. Po tym czasie odlej powstały syrop. 

Nasza rada: dla wzmocnienia właściwości leczniczych syropu możesz dodać dwa pokrojone ząbki czosnku. Dzięki temu syrop będzie bardziej skuteczny także na stany zapalne dróg oddechowych.  

Kto nie powinien pić syropu cebulowego? Przeciwwskazania

Syrop z cebuli jest zdrowym i bezpiecznym naturalnym antybiotykiem. Może być stosowany nawet przez dzieci i kobiety w ciąży, ale w niewielkich ilościach.

Ostrożnie i małych ilościach powinny go stosować jednak osoby cierpiące na choroby wątroby, nerek i zapalenie jelit oraz inne choroby układu pokarmowego, np. refluks i zgagę, gdyż cebula może nasilać te dolegliwości. Ponadto syrop z cebuli jest niewskazany dla pacjentów z niewydolnością serca.

 

Czytaj więcej