Co jeść przy dolegliwościach żołądkowych? Lekkostrawna dieta ograniczająca wydzielanie soku żołądkowego
Dieta lekkostrawna dla osób z problemami żołądkowymi odciąży organizm.
Fot. 123RF

Co jeść przy dolegliwościach żołądkowych? Lekkostrawna dieta ograniczająca wydzielanie soku żołądkowego

Dieta lekkostrawna dla osób z problemami żołądkowymi nie wymaga intensywnej pracy przewodu pokarmowego, a jednocześnie dostarcza substancji odżywczych. Zobacz jej zasady oraz co jeść, a czego unikać przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka. Wypróbuj też nasze przepisy na przykładowe dania w diecie ograniczającej wydzielanie soków żołądkowych.

Dieta lekkostrawna ogranicza produkcję kwasu solnego i neutralizujące go. Warto ją stosować przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka. Zobacz co jeść, a co jest niewskazane. 

Zasady diety przy problemach żołądkowych

  1. Warzywa gotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody, mięsa i ryby piecz lub duś pod przykryciem. Zrezygnuj ze smażenia, grillowania i wędzenia. 
  2. Pij nie więcej niż 1/3 szklanki mleka i nie częściej niż 2 razy dziennie. Choć zaraz po wypiciu mleko podnosi pH żołądka, jednak po chwili wymusza produkcję kwasu.
  3. Codziennie jedz 6-7 posiłków małych objętościowo. 
  4. Posiłki powinny być ciepłe – ani zbyt gorące ani bardzo zimne.
  5. Potrawy doprawiaj łagodnymi przyprawami i ziołami, np. koperkiem, natką pietruszki, cynamonem, wanilią.

Co jeść i pić przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka? Produkty zalecane

Jeśli chcesz odciążyć żołądek postaw na produkty zawierające:

  • Białko pełnowartościowe – twaróg, jaja, mięso drobiowe, wołowina, chude wędliny, ryby
  • Tłuszcze lekkostrawne – masło, niezbyt kwaśna śmietana, oliwa, olej lniany, słonecznikowy 
  • Witamina C i B12 – jaja, gotowane: marchew, dynia, burak, szpinak, kalafior, brokuły, pomidory bez skóry i nasion, sałata, cukinia, winogrona dojrzałe (bez skórki i pestek), morele, jabłka, banany, pomarańcze 
  • Magnez, miedź, kobalt – twaróg, wątróbka, kasza jęczmienna, graham, banany, jabłka, pomarańcza 
  • Węglowodany z niższą zawartością błonnika – jasne, czerstwe pieczywo, drobne kasze, biały ryż
  • Ziołowe napary – w diecie powinny się znaleźć produkty, które neutralizują wydzielony już w nadmiarze sok żołądkowy. Ulgę przynoszą napary z mięty pieprzowej, melisy, ostropestu, rumianku, kminku, arcydzięgla, lipy czy gorczycy. Świetny jest też żel z siemienia lnianego, który nie tylko neutralizuje kwas solny, ale również działa osłonowo na ściany żołądka.

Produkty niewskazane przy dolegliwościach żołądkowych

  • Tłuste mięsa – wieprzowina, kaczka, gęsina, tłuste wędliny, twarde margaryny, smalec A Produkty wędzone i konserwowe – np. ryby, wędliny, mięsa 
  • Warzywa ciężkostrawne i grzyby – kapustne, papryka, cebula, grzyby leśne, pieczarki 
  • Ostre i słone przyprawy – pieprz, papryka cayenne, ocet, musztarda, sól, maggi, kostki bulionowe, przyprawy na bazie soli

Przykładowe dania na lekkostrawnej diecie na dolegliwości żołądkowe

Dania w takiej diecie są sycące, ale lekkostrawne. Bazują na chudym mięsie i lekkich warzywach, dzięki czemu dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów wspierających pracę żołądka. Nasze przepisy na dania obiadowe w diecie przy dolegliwościach żołądkowych to propozycje zarówno dla wegetarian jak i miłośników mięsnych potraw.

Kasza jęczmienna z cukinią, zielonym groszkiem i białym serem

146762165_m
Kasze dostarczają błonnika i są dobre dla żołądka.
123RF

Kasze dostarczają błonnika i są jednocześnie łagodne dla ścian żołądka. Zaś biały ser to źródło pełnowartościowego białka, które przyspiesza regenerację.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej, 45 g 
  • 1/2 małej cukinii, 150 g 
  • 3 łyżki mrożonego lub świeżego groszku, 60 g 
  • pomidor bez skóry i nasion, 100 g 
  • 1-2 łyżki bulionu warzywnego 
  • łyżka oliwy 
  • łyżka masła 
  • 40 dag twarogu 
  • po łyżeczce natki pietruszki i koperku 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz, wydrąż, pokrój w kostkę i piecz w 200 st. przez 15 min.
  2. Groszek i kaszę ugotuj oddzielnie.  Pomidora pokrój w kostkę, podduś na patelni, dodaj cukinię, kaszę, groszek, bulion, masło i chwilę podduś.
  3. Pod koniec dodaj kawałki sera, natkę, koperek, sól i wymieszaj. Przed podaniem skrop oliwą.

Potrawka z indyka z warzywami i ryżem

141144670_m
Mięso z indyka i warzywa korzenne dostarczają witaminę B12.
123RF

Mięso z indyka i warzywa korzenne dostarczają witaminę B12, której wchłanianie jest utrudnione przy zaburzeniach pH żołądka i łatwo o jej niedobory.

Składniki:

  • udziec z indyka bez kości, 120 g 
  • 1/2 marchewki, 25 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 40 g 
  • 1/2 szklanki wody 
  • kilka ziarenek gorczycy 
  • sól 
  • po łyżeczce koperku i natki pietruszki 
  • 2 łyżki suchego białego ryżu, 30 g 

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i gorczycą. Przełóż do garnka, podlej wodą i duś pod przykryciem 15 min. 
  2. Dodaj pokrojone warzywa i gotuj 15 min. Część warzyw wyciągnij, zmiksuj z jogurtem i dodaj do potrawki. 
  3. Zagotuj i podawaj z ryżem, natką pietruszki i koperkiem.

Pulpety drobiowe z gotowanymi buraczkami

133376273_m
Pulpety drobiowe to lekkostrawne danie dobre dla żołądka.
123RF

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, zaś gotowane buraczki łagodnie neutralizują pH żołądka.

Składniki:

  • 1/2 fileta z piersi kurczaka bez skóry, 100 g 
  • jajko 
  • 2 łyżki mleka, 20 ml 
  • 1/4 białej, czerstwej bułki, 20 g 
  • 1/2 marchewki, 25 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • łyżeczka natki pietruszki 
  • szczypta soli

Jarzynka:

  • 2 buraki, 120 g
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a bułkę namocz w mleku i odsącz.
  2. Mięso zmiel, wymieszaj ze startymi warzywami, bułką, natką, jajkiem i solą.
  3. Uformuj kotleciki i ugotuj je w wodzie. Buraki ugotuj, zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą, solą i sokiem z cytryny.

Krem z selera i ziemniaków

38709009_l
Krem z selera i ziemniaków jest świetną potrawą dla osób z problemami żołądkowymi. 
123RF

Żucie twardego pokarmu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego zaleca się posiłki miękkie. Najlepsze są mocno rozdrobnione, a nawet miksowane w formie papek. Zupy kremy są świetnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 2 plastry korzenia selera, 100 g 
  • 2 ziemniaki, 140 g 
  • łyżka masła, 10 g 
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego, 20 g 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka koperku 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, a następnie gotuj przez 20 minut.
  2. Zmiksuj, dodaj mleko, masło, koperek i zagotuj. Ściągnij garnek ze źródła ciepła, dodaj jogurt, sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem podgrzej.

 

 

Czytaj więcej