Dieta MIND została opracowana przez specjalistkę epidemiologii. Jej głównym zadaniem jest odżywić serce i mózg, ale można na niej również skutecznie i zdrowo schudnąć. Warto ją polubić, bo nie jest to typowa dieta cud, która obiecuje szybkie i spektakularne efekty. Poznaj zasady diety MIND i produkty zalecane. Wypróbuj przykładowy jadłospis na 3 dni.
Spis treści
Ma wiele zalet: bez liczenia kalorii pomaga utrzymać figurę, chroni przed zawałem i udarem, a przy tym jest po prostu smaczna. Dzięki temu jest jedną z niewielu diet, które będą dla ciebie przyjemnością, a nie przykrą koniecznością.
Dietę opracowała amerykańska epidemiolożka, Martha Clare Morris. Wiele lat badała wpływ składników odżywczych na pracę mózgu, pamięć, kojarzenie. Tak stworzyła dietę MIND (po angielsku: „umysł”), czyli odżywiającą mózg. Jej założenia są proste.
W jadłospisie powinny znaleźć się codziennie:
Dwa razy w tygodniu jadamy:
Jadłospis komponujemy w taki sposób, by dzienna wartość kaloryczna wszystkich posiłków wynosiła ok. 1500 kcal.
Na diecie MIND szczególnie polecane są warzywa strączkowe. Szczególnie korzystnie na zdrowie i sylwetkę wpłyną:
Dania i produkty dobierajmy w taki sposób, by codziennie dostarczać organizmowi ok. 1500 kcal. To zapewni dość szybkie, ale wciąż zdrowe chudnięcie.
Śniadanie Ok. 320 kcal
Do 2 łyżek domowej granoli (z płatków owsianych i orzechów laskowych) dodaj 1 szklankę jogurtu naturalnego i 2 garście borówek (ew. rozmrożonych)
II śniadanie Ok. 150 kcal
2 garści jeżyn posyp 4 posiekanymi orzechami włoskimi.
Obiad Ok. 500 kcal
Ugotowany makaron razowy (70 g) wymieszaj z tuńczykiem w sosie własnym (120 g), kilkoma oliwkami i 1 łyżką pesto.
Podwieczorek Ok. 190 kcal
1 kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj 1 łyżką hummusu, dodaj paprykę.
Kolacja Ok. 340 kcal
Ugotuj 1/2 szklanki pęczaku, dodaj 2 garści rukoli, 6 plastrów suszonych pomidorów i 1/2 kulki mozzarelli light.
Śniadanie Ok. 390 kcal
50 g kaszy jaglanej ugotuj na mleku (3/4 szkl.), posyp garścią jagód lub borówek, dodaj kilka pistacji.
II śniadanie Ok. 170 kcal
Do 150 g jogurtu naturalnego dodaj kilka pokrojonych suszonych śliwek lub fig.
Obiad Ok. 510 kcal
150 g dorsza upiecz w folii. Wyłóż na liście sałaty. Zjedz z ryżem brązowym (80 g) i fasolką szparagową (150 g).
Podwieczorek Ok. 180 kcal
Garść migdałów (bez soli i cukru).
Kolacja Ok. 240 kcal
Ugotuj i zmiksuj: zielony groszek (1/2 szkl.), brokuł (1/2) oraz cukinię (1/2). Dodaj 1 szkl. bulionu warzywnego. Zjedz z 1 kromką pieczywa pełnoziarnistego lub z małą grahamką.
Śniadanie Ok. 350 kcal
2 kromki z pastą z makreli (1/2 ryby rozgnieć z 2 łyżkami serka wiejskiego i ziołami).
II śniadanie Ok. 160 kcal
Do 1 szklanki kefiru dodaj garść malin (mogą być mrożone).
Obiad Ok. 510 kcal
Ciecierzycę ze słoika (60 g) w sosie pomidorowym (1/2 szkl.) zjedz z 3 pieczonymi ziemniakami i surówką (ogórek, cebula, kilka pomidorów suszonych, oliwa).
Podwieczorek Ok. 190 kcal
Smoothie z: 1 kiwi, garści szpinaku, 1 łyżki nasion lnu i 1 szklanki wody mineralnej.
Kolacja Ok. 300 kcal
Do miksu sałat (2-3 garści) dodaj 1/2 grillowanej piersi kurczaka, kilka różyczek kalafiora, sos (1 łyżka oliwy, sok z cytryny i zioła) i 1 łyżkę słonecznika.