Maślana perliczka pieczona w całości. Jak ją przygotować i z czym podawać?
Maślana perliczka pieczona w całości.
Fot. 123RF

Maślana perliczka pieczona w całości. Jak ją przygotować i z czym podawać?

Pieczona perliczka to ciekawa alternatywa do pieczonego kurczaka czy kaczki. Można ją podać na uroczysty obiad czy święta, bo to bardzo wykwintne danie. Zobacz, jak ją przyrządzić, aby wyszła idealnie!

Perliczka zyskała sławę głównie dzięki programom kulinarnym, bo było to w Polsce mało popularne danie. Dzięki naszemu przepisowi z łatwością zrobisz ją we własnym domu. Spróbuj koniecznie! 

Co pasuje do perliczki? 

Perliczka pieczona to wykwintne danie, do którego pasuje każdego rodzaju puree, np. klasyczne z ziemniaków lub z kalafiora albo pietruszki. Koniecznie z masłem.

Perliczka doskonale odnajduje się także w towarzystwie pieczonych warzyw i owoców – ziemniaków, bakłażana, papryki, cukinii i innych. Można skropić je oliwą, posypać ulubionymi ziłami i wrzucić do piernika razem z mięsem. My proponujemy w przepisie jabłko, dynię, ziemniaki, morele i śliwki.

Do pieczonej perliczki doskonale pasują też sezonowe warzywa, np. szparagi. Możesz podawać je ugotowane lub grillowane. Dobrym dodatkiem są też różnego rodzaju surówki, np. z czerwonej kapusty.

Maślana perliczka pieczona w całości

91358712_m
Maślana perliczka pieczona w całości.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki

  • 1 perliczka (1,2 kg)
  • 150 g pachwiny wieprzowej (lub boczku) 
  • świeży i suszony majeranek oraz tymianek
  • 2 jabłka 
  • 1/2 kg dyni 
  • 5 ziemniaków
  • po kilka suszonych moreli i śliwek 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Perliczkę natrzyj masłem, suszonym majerankiem oraz tymiankiem. Pod skórę wsuń plastry pachwiny i świeże zioła. Do środka włóż cząstki 1 jabłka i resztę pachwiny. Perliczkę zwiąż za nogi.
  2. Pokrojone jabłko, dynię, ziemniaki, resztę masła, morele i śliwki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Obłóż perliczkę. Piecz w 180°C 80 min.

 

Czytaj więcej