Oczyszczanie wątroby jest najskuteczniejsze wiosną! Jak je przeprowadzić?
Podstawą w oczyszczaniu wątroby jest lekkostrawna dieta.
Fot. 123RF

Oczyszczanie wątroby jest najskuteczniejsze wiosną! Jak je przeprowadzić?

Wiosna to najlepszy moment na regenerację i oczyszczenie wątroby. Zgodnie z medycyną chińską właśnie o tej porze roku zarówno wątroba, jak i pęcherzyk żółciowy zasilane są najwyższą ilością energii i najbardziej podatne na odnowę. Podpowiadamy, jak dzięki diecie, ziołom i zmianie nawyków wspomóc pracę wątroby i dróg żółciowych. 

Kiedy nadchodzi wiosna, u wielu osób problemy związane z wątrobą znacząco się nasilają. I to wcale nie przez trwające kilka dni świąteczne biesiadowanie. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) wątroba to narząd powiązany z tą porą roku – dlatego w czasie, gdy cała przyroda budzi się do życia, szczególnie potrzebuje  regeneracji i oczyszczenia. Co więcej, właśnie teraz, zarówno wątroba, jak i pęcherzyk żółciowy zasilane są najwyższą ilością energii i najbardziej podatne na odnowę.

Wiosną warto zafundować sobie terapię regenerującą i oczyszczającą wątrobę. Jej podstawą jest lekka dieta. Mamy nadzieje, że spodoba ci się na tyle, że będziesz chciała przestrzegać jej zasad także w kolejnych miesiącach. Służy ona nie tylko wątrobie, ale też układowi krążenia oraz sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. 

Zasady diety na oczyszczenie i regenerację wątroby

  • Piecz zamiast smażyć. Zrezygnuj z tłustych kotletów (szczególnie wieprzowych), na obiad zjedz raczej porcję pieczeni z indyka lub piersi kurczaka. Używaj dobrego tłuszczu. Zastąp smalec i słoninę olejem roślinnym (np. rzepakowym). Ogranicz też masło na rzecz miękkich margaryn. 
  • Jedz dużo warzyw, najlepiej surowych. Sprzyjają one detoksykacji wątroby i ułatwiają jej regenerację. Szczególnie polecane są te w kolorze zielonym: wszelkie sałaty, świeże zioła i kiełki, które zresztą pomagają odtruwać cały organizm – według TMC wątroba szczególnie lubi te gorzkawe (np. liście mniszka lekarskiego), które pobudzają przepływ żółci. Polecane są również długo gotowane warzywne wywary i zupy-krem bez dodatku śmietany (można zastąpić ją jogurtem). Unikaj jednak warzyw strączkowych (fasola, groch), cebuli, czosnku i pora. Pamiętaj! Jeśli masz wzdęcia po surówkach, sięgaj po warzywa gotowane na parze.
  • Jedz owoce (ale nie więcej niż dwie porcje dziennie, bo nadmiar fruktozy może sprzyjać stłuszczeniu wątroby). Najlepsze dla wątroby są jabłka, pomarańcze, banany, grejpfruty i kiwi. 
  • Jedz chudy nabiał. Zawiera metioninę, cholinę oraz witaminę B2, które ograniczają odkładanie lipidów w wątrobie, zmniejszają jej stłuszczenie i przyspieszają regenerację narządu.
  • Jedz tylko świeżo przygotowane posiłki. Najlepiej 5-6 niewielkich porcji dziennie. Nie rób między nimi przerw większych niż 2-3 godziny. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

Gdy wiesz, że masz jakąś chorobę wątroby (np. stłuszczenie czy początki marskości) najlepiej możliwie szybko skontaktuj się z dietetykiem. Pomoże ci dopasować sposób odżywiania do twojego problemu i nauczy, jak najlepiej wprowadzać kolejne zmiany, aby utrzymanie nowej diety było łatwiejsze.

Co pomaga oczyścić i zregenerować wątrobę?

  • Odpoczywaj i relaksuj się regularnie! Jak głosi Tradycyjna Medycyna Chińska każdy z naszych narządów wewnętrznych powiązany jest z określonym rodzajem emocji, które mają na niego najsilniejszy wpływ. Wątrobie szkodzą złość i frustracja (a przecież teraz odczuwamy je jeszcze silniej niż kiedykolwiek) – stąd zapewne wzięły się powiedzonka "żółć mnie zalewa" czy też "coś mi leży na wątrobie". Dobrze jest więc nie dopuszczać do kumulowania się tych nieprzyjemnych uczuć i na bieżąco starać się rozładowywać napięcia.
  • Medytuj. Poświęć kilka minut dziennie na głębokie, rytmiczne oddychanie – spróbuj robić to tak, by wydech był dwa razy dłuższy niż wdech. Przynajmniej minutę też medytuj – postaraj się rozluźnić i uwolnić od gonitwy myśli. Skoncentruj się na wyciszeniu (wierzącym może pomóc wtedy np. modlitwa).
  • Połóż się po południu. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby przypada na godz. 13-15. Jeśli masz taką możliwość (choćby w weekendy), połóż się o tej porze na 15-30 min, aby wątroba mogła się zregenerować i przygotować do dalszej pracy. Pamiętaj! Według TMC nocą, między godz. 1–3 przypada okres największej aktywności wątroby. Jeśli niemal zawsze budzisz się w tym czasie, sprawdź jej stan.
  • Badaj wątrobę. Zrób próby wątrobowe i USG jamy brzusznej Skierowanie na takie bezpłatne testy wystawi ci lekarz rodzinny. Próby wątrobowe to zestaw badań, pozwalających na sprawdzenie aktywności enzymów wątrobowych oraz stężenia substancji, które ten narząd przekształca lub wytwarza. Są to: transaminazy ALT i AST. Zwiększenie ich aktywności we krwi może być spowodowane nawet niewielkim uszkodzeniem wątroby (im jest ono większe, tym wyższe wartości AST i ALT); enzym GGTP. To jeden z najczulszych markerów szczególnie przydatny w diagnostyce ostrych i przewlekłych chorób wątroby; bilirubina całkowita. Stężenie tej substancji zwiększa się np. przy uszkodzeniu wątroby. Pamiętaj! 3-4 dni przed pobraniem krwi zrezygnuj z tłustych potraw i alkoholu. Zarówno na te badania, jak i na USG jamy brzusznej zgłoś się na czczo.

Zioła, które oczyszczają wątrobę

Ziołowe wsparcie dla wątroby możesz stosować doraźnie, ale by ich działanie było jeszcze skuteczniejsze, przeprowadź dłuższą wiosenną kurację. Jakie zioła pomagają oczyścić i zregenerować wątrobę?

  • Dziurawiec. To ziele (Hypericum perforatum) ułatwia wydzielanie żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie tłustych dań. Kuracja dla ciebie Torebkę dziurawca zalej szklanką wrzątku i zaparzaj ok. 5 minut pod przykryciem, pij ciepłe 2-3 razy dziennie po tłustych posiłkach.
  • Ostropest plamisty. Sylimaryna, główny składnik leczniczy zawarty w nasionach ostropestu (Silybum marianum), chroni wątrobę przed toksynami i regeneruje ją. Kuracja dla ciebie Minimum przez miesiąc zażywaj leki bez recepty z wysoką dawką sylimaryny (150 mg w tabletce).
  • Mniszek lekarski. Korzeń tej rośliny (Taraxacum officinale) wspomaga pracę wątroby i ułatwia trawienie. Kuracja dla ciebie Dwie łyżki suszonego korzenia mniszka zalej pół litra wody i gotuj ok. 10 minut. Odstaw na 10 minut. Przecedź i wypij szklankę odwaru 30 minut przed posiłkiem.

Czytaj więcej