Najlepsze zupy na imprezę – nasycą, orzeźwią i dodadzą energii do zabawy
Idealna zupa na imprezę ma kwaskowy smak, zawiera dużo białka i tłuszczu jak np. soljanka.
Fot. 123RF/Picsel

Najlepsze zupy na imprezę – nasycą, orzeźwią i dodadzą energii do zabawy

Idealne zupy na imprezę mają kwaskowy smak i są świetne także do zjedzenia po szalonej zabawie, zwłaszcza jeśli pozwoliłyśmy sobie na więcej alkoholu. Sprawdzą się również jako rozgrzewka po zimowym spacerze. Oto najlepsze przepisy. 

Przy planowaniu menu na imprezę warto uwzględnić zupy, które nie tylko będą świetnie smakować, ale też dodadzą energii do zabawy. Idealne zupy na imprezę są skarbnicą substancji odżywczych - dostarczają witamin, minerałów, białka, a także tłuszczu, co jest istotne zwłaszcza wtedy, gdy pijemy alkohol. 
Chcąc zaserwować pyszną zupę na imprezie, sięgnijmy do przepisów z kuchni świata lub do naszej rodzimej kuchni regionalnej. 

Zupy na imprezę: włoska ribolita z fasolą 

 -
Gęsta toskańska zupa ribolita to źródło białka, które doskonale zasyca.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli z puszki 
  • 20 dag jarmużu 
  • oliwa 
  • 3 kromki czerstwego chleba 
  • 10 dag parmezanu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 seler naciowy

Przygotowanie: 

  1. Smażymy pokrojone warzywa. Wlewamy bulion, pomidory i dusimy 1 godzinę. Połowę fasoli miksujemy. Dodajemy do zupy całą i zmiksowaną fasolę. Doprawiamy do smaku wg. uznania. Dusimy jeszcze 5 minut.
  2. Chleb kroimy, obsmażamy i posypujemy parmezanem. Podajemy z zupą. 

Zupy na imprezę: węgierski bogracz z papryką

 -
Węgierska zupa gulaszowa bogracz dzięki ziemniakom zawiera sporo skrobi,
która dostarcza energii.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 kg różnego gotowego mięsa (gotowane, pieczone, duszone)
  • 15 dag wędzonego boczku 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 czerwone papryki 
  • 4 pomidory 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka smalcu 
  • wędzona papryka 
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kostkę. Z boczku wytapiamy tłuszcz na rozgrzanej patelni, szybko mieszając. Dokładamy pokrojone w kostkę mięso. Podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekane cebule i smalec. Smażymy do zrumienienia, mieszając.
  2. Wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy pokrojone paprykę, ziemniaki i pomidory. Dusimy 20 minut. Mieszamy z koncentratem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusimy jeszcze 5 minut.

Zupy na imprezę: egipska shorba z soczewicą 

 -
Egipska zupa shorba ma dużo białka i węglowodanów, które dodają sił i energii. 
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 2 pomidory 
  • 2 cytryny 
  • 4 łyżki kolendry lub natki 
  • po 1/2 łyżeczki kminku, soli, pieprzu, kurkumy i chili
  • olej 

Przygotowanie:

  1. Smażymy posiekaną cebulę, kminek i zmiażdżony czosnek. Wsypujemy soczewicę i pokrojoną marchewkę, smażymy 5 minut. Dodajemy posiekane pomidory, kurkumę, smażymy jeszcze kolejne 5 minut. 
  2. Zalewamy 5 szklankami wody, wsypujemy kolendrę i gotujemy 30 minut. Dodajemy sok z 1 cytryny, miksujemy. Dodajemy sól i pieprz. Podajemy posypane chili i udekorowane cytryną.

Zupy na imprezę: ukraińska soljanka z oliwkami

 -
Soljanka to zupa popularna na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Ma dużo soli i tłuszczu dlatego dobrze zasyca.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 30 dag dowolnego mięsa 
  •  2 cebule 
  • po 10 dag kiełbasy 
  • 10 dag słoniny 
  • 2 pomidory 
  • 3 ogórki kiszone 
  • pieprz 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 czarnych oliwek 
  • 1 cytryna 
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka octu 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • sól 
  • 2 litry dowolnego wywaru np. warzywnego, drobiowego, rybnego

Przygotowanie:

  1. Siekamy słoninę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone mięso, kiełbasę i cebulę. Smażymy 5 minut. Zalewamy wywarem i gotujemy 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  2. Na maśle smażymy pokrojone czosnek, pomidory, ogórki i cytrynę. Dodajemy koncentrat, oliwki, ocet, sól i pieprz (do smaku). Gotujemy 15 minut. Przekładamy do zupy i zabielamy ją śmietaną.

Zupy na imprezę: góralska kwaśnica z kapustą 

 -
Podhalańska zupa kwaśnica ma błonnik, który zasyca i poprawia trawienie.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 50 dag bigosu lub uduszonej kapusty 
  • 50 dag żeberek 
  • 4 ziemniaki
  • 10 dag słoniny 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa 

Przygotowanie:

  1. Żeberka zalewamy 2 litrami wody. Dokładamy kostkę i gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę, ziele, liście i kapustę. Gotujemy do miękkości żeberek (w miarę potrzeby podlewamy wodą).
  2. Żeberka wyjmujemy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości i wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. 
  3. Pokrojone słoninę, cebulę i czosnek rumienimy. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku np. solą, pieprzem, szczyptą cząbru.

Zupy na imprezę: lubelski forszmak z ogórkiem

 -
Dzięki różnym rodzajom mięsa lubelska zupa forszmak jest bardzo sycąca. 
123RF/Picsel

Składniki:

  • 30 dag dowolnej wędliny
  • 30 dag pieczonego mięsa 
  • 30 dag pieczarek (lub grzybów - mrożone, namoczone suszone) 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 liść laurowy 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej 
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 czerwona papryka 
  • garść natki pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 

Przygotowanie: 

  1. Mięso i wędlinę kroimy i obsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy.
  2. Cebulę, paprykę i pieczarki obieramy, kroimy i smażymy. Dodajemy do mięsa.
  3. Ogórki obieramy, kroimy w paski i też dodajemy do zupy. Dokładamy ziele i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  4. Na koniec zaprawiamy koncentratem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką.

Czytaj więcej