Parówka czy batonik? 5 pomysłów na zdrowe przekąski do szkoły
Przekąska do szkoły powinna być pożywnym posiłkiem dla ucznia.
Fot. 123rf

Parówka czy batonik? 5 pomysłów na zdrowe przekąski do szkoły

Każdy uczeń na długiej (ale też i na krótkiej) przerwie, ma ochotę coś przegryźć. W takim momencie idealnie sprawdzi się szybka przekąska. Zadbaj o to, by nie były to puste kalorie ze słodyczy, a smaczne i zdrowe przegryzki. Możesz je bez trudu przygotować w domu i włożyć do plecaka dziecka. Jakie przekąski przygotować dla malucha? Wypróbuj 5 przepisów na wyśmienite przekąski do szkoły, które z pewnością zasmakują dzieciom. 

W plecaku ucznia powinien znaleźć się pełnowartościowy posiłek, butelka z napojem oraz przekąska, a nawet dwie (drugie śniadanie i podwieczorek), jeśli dziecko pozostaje długo w szkole. 

Jak przygotować zdrowe przekąski do szkoły?

To najważniejsze: przekąska powinna być elementem planu zdrowego odżywiania. Na czym on polega? Dietetycy zalecają, aby przestrzegać zasad Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży.

Oto one:

  1. Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu (jeśli to możliwe, jeżeli nie – wypłucz usta wodą).
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
  9. Wysypiaj się, aby twój mózg mógł wypocząć.
  10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała. 

Przekąski to dwa z regularnych posiłków w ciągu dnia, więc zadbaj o to, by były pożywne i pełnowartościowe. Dziecko nie powinno podjadać między posiłkami.  

Jaka powinna być idealna przekąska do szkoły?

Dietetycy odpowiadają na to pytanie bez wahania: idealne przekąski są urozmaicone, wartościowe i dobrze skomponowane. Powinny zapewniać energię, której mózg podczas nauki potrzebuje naprawdę dużo. Oprócz tego mają zaspokoić głód, by dziecko nie miało ochoty na podjadanie i muszą być naprawdę smaczne.

Idealna przekąska do szkoły: czy parówka lub batonik to dobry wybór?

Zarówno jedno, jak i drugie, to dobry wybór. Liczy się bowiem nie forma, ale jakość przekąski. Tak samo dobra będzie parówka z szynki lub pełnowartościowego mięsa, jak i batonik z ziaren, orzechów i suszonych owoców.

Oto kilka  pomysłów na zdrowe przekąski, które twoje dziecko może spakować do plecaka. Dostarczą energii i niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, aby były urozmaicone (nie dawaj dziecku codziennie tego samego!) i niewielkie, aby zachować równowagę w diecie.

Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim

_DSC3950
Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim
Fot. materiały prasowe partnera

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Rozłóż na stole ciasto francuskie, posmaruj cienką warstwą ketchupu i musztardy i ułóż na nim parówki. Następnie ponacinaj ciasto w prostokąty takiej wielkości, aby dało się w nich zawinąć parówki.
  3. Owiń parówki ciasno ciastem, a następnie natnij z jednej strony co około 0,5 cm i następnie zwiń w kółko i zepnij wykałaczką.
  4. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 20-25 minut.

Muffin jajeczny z Foodbolówką Sokoliki

_DSC3977
Muffin jajeczny z Foodbolówką Sokoliki
Fot. materiały prasowe partnera

Składniki na 6 muffinów:

Warianty:

  • Cebula podsmażana z pieczarkami
  • Duszony por
  • Podsmażana papryka z czosnkiem
  • Podsmażana cukinia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. W zależności od wybranego wariantu, podsmaż odpowiednie warzywa.
  3. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę, starty ser, warzywa i wymieszaj.
  4. Formy do muffinów natłuść oliwą i napełnij masą. Do każdego muffina włóż po 2 Foodbolówki Sokoliki pokrojonej w ćwiartki.
  5. Piecz około 15 minut.

Wrap z szyneczką drobiową Sokoliki

_DSC3518
Wrap z szyneczką drobiową Sokoliki
Fot. materiały prasowe partnera

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Tortillę albo laffę posmaruj hummusem albo serkiem i następnie ułóż na niej składniki: zaczynając od liści sałaty, przez plasterki sera i szyneczki, a na końcu papryka.
  2. Przypraw delikatnie solą i pieprzem i ciasno zawiń.
  3. Pokrój na odpowiedniej wielkości porcje.

Kabanoski z czerwonym dipem

kabanoski-z-czerwonym-dipem-02
Kabanoski z czerwonym dipem
Fot. materiały prasowe partnera

Składniki: 

Przygotowanie: 

  1. Serek naturalny przełożyć do miseczki. Wymieszać z pastą ajwar, papryką w proszku i koncentratem pomidorowym. 
  2. Dip doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kabanoskami i pokrojonymi w paski warzywami.

Minipizze hawajskie z szyneczką i ananasem

mini-pizze-hawajskie-z-szyneczka-i-ananasem-02
Minipizze hawajskie z szyneczką i ananasem
Fot. materiały prasowe partnera

Składniki: 

Przygotowanie: 

  1. Szyneczkę pokroić w trójkąty. Plastry ananasa podzielić na mniejsze kawałki. 
  2. Ciasto na pizzę rozwinąć, po czym za pomocą szklanki wyciąć kółka (ciasto można też pokroić nożem w kwadraty). 
  3. Na każdym kółku rozsmarować łyżeczkę passaty. Następnie wyłożyć kawałki szynki i ananasa, posypać startym serem.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy pięknie zarumienią. 

Czytaj więcej