Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!
Pokrzywa może być dodatkiem lub bazą do przygotowania zdrowych wiosennych dań.
Fot. 123rf/picsel

Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!

Pokrzywa najlepsza i najbardziej delikatna jest wiosną – zanim zakwitnie. A ponieważ ma wspaniały świeży zapach i zawiera dużo witamin, warto włączyć ją do menu. Wbrew obawom wcale nie jest piekąca, wkrótce po zerwaniu nabiera łagodnego smaku. Oto przepisy na aromatyczne i sycące dania z pokrzywy.

Pokrzywa zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy A, C, witamin z grupy B. Jadalne są liście i całe młode pędy rośliny. Pokrzywę najlepiej zbierać w maju i kwietniu, jest wtedy delikatna, soczysta i zawiera mnóstwo cennych składników. W medycynie naturalnej pokrzywę, a zwłaszcza przygotowany z niej sok, uważa się za remedium oczyszczające krew, wzmacniające i przeciwkrwotoczne. Pokrzywę stosowano w leczeniu kataru siennego, anemii i artretyzmu, a świeże pędy używano do biczowania się przy chorobach reumatycznych.

Dzisiaj pokrzywa ze względu na swój przyjemny smak i dostępność może być z powodzeniem stosowana jako sezonowy, zielony składnik do przygotowania zdrowych dań. 

Zupa pokrzywowa

Wygląda jak popularna szczawiowa, ale ma zupełnie inny smak. Nie jest kwaskowata, ma ciekawy, „zielony” aromat, który świetnie harmonizuje z jajkiem.

Składniki

  • 2 duże garście liści pokrzywy
  • mały, cienki por
  • olej
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • jajka na twardo do podania
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie

Pokrzywę opłucz, osusz i pokrój.

  • Czosnek obierz.
  • Por oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij wraz z czosnkiem w rondlu na oleju.
  • Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  • Podsmażony por zalej w garnku litrem wrzątku, wymieszaj (możesz też użyć gorącego rosołu).
  • Dodaj pokrojoną pokrzywę i ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i suszony lubczyk.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ziemniaków (ok. 20 min).
  • Jeśli lubisz, możesz zaprawić zupę śmietaną.
  • Podawaj z jajkiem na twardo.
66914067_l
Zupa pokrzywowa.
123RF

Zielone naleśniki z wędzonym twarogiem

Pokrzywa w tym przepisie jest pokrojona, więc naleśniki są „marmurkowe”. Jeśli chcemy, by były jednolicie zielone, trzeba ją zmiksować.

Składniki

  • 2-3 garście liści pokrzywy
  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 25 dag twarogu wędzonego
  • olej
  • 400 ml jogurtu naturalnego (duży kubek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  • W szerokim garnku zagotuj wodę. Pokrzywę wyłóż na sitko, zanurz je we wrzątku, po 3 min wyjmij i osącz. Gdy liście ostygną, drobno pokrój.
  • Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soli zrób ciasto naleśnikowe. Wymieszaj je z pokrojoną pokrzywą, usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Trzymaj w cieple.
  • Wędzony twaróg rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, by po wymieszaniu farsz miał dość gęstą konsystencję. Naleśniki napełnij nadzieniem, zwijaj w rulony.
  • Z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z pozostałym jogurtem. Przypraw solą i grubo mielonym pieprzem, podawaj do naleśników.

Bardzo dobrze smakuje również omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.

153037314_l
Omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.
123RF

Chleb z pokrzywą

Ma wspaniały zapach, a najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z masłem.

Składniki

  • 45 dag mąki orkiszowej
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • torebka (7 g) drożdży instant 
  • czubata łyżka jasnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście liści pokrzywy

Przygotowanie

  • Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj drożdże instant i sól, wymieszaj.
  • Miód i olej wymieszaj z 600 ml przegotowanej wody o temperaturze ciała, wlej do mieszanki mącznej.
  • Wyrabiaj ręcznie 10 min.
  • Pokrzywę sparz, osącz, dość drobno pokrój.
  • Dodaj do ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj.
  • Podziel na pół, nałóż do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Odstaw na 2 godz. w ciepłe miejsce.
  • Blaszki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st.
  • Po upływie 10-15 min zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz ok. 40 min (do suchego patyczka).
  • Wyjmij z blaszek, ostudź na ściereczce.

Sałatka pasterska

W wersji oryginalnej sałatka była zrobiona wyłącznie z dzikich roślin: pokrzywy, gwiazdnicy i bluszczyka kurdybanka. My proponujemy bardziej „współczesną” wersję.

Składniki

  • spora garść liści pokrzywy 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 małego ogórka węża
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, rzepakowego)
  • małe pomidorki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Pokrzywę opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na ściereczce i drobno pokrój.
  • Tak samo pokrój też szczypiorek.
  • Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki, a ogórek w półplasterki lub cienkie wstążki.
  • Wymieszaj z salaterce.
  • Do małego słoiczka wlej płynny miód, ocet jabłkowy i olej.
  • Dodaj soli i pieprzu do smaku, zakręć słoik i przez chwilę energicznie nim potrząsaj, aż składniki sosu dokładnie się połączą.
  • Sosem polej sałatkę, wymieszaj delikatnie i od razu podawaj.
144383139_l
Sałatka z pokrzywą.
123RF

Kotlety z kaszy i pokrzywy

Wymyśliły je wiejskie kobiety, które na przednówku przygotowywały potrawy z resztek kaszy. Nasza wersja jest „bogatsza”.

Składniki

  • szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej (drobnej)
  • olej 
  • 2-3 garście liści pokrzywy
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • 1/2 szklanki dowolnych mielonych orzechów
  • łyżeczka
  • suszonego tymianku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry

Przygotowanie

  • Kaszę wypłucz.
  • W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju.
  • Wsyp kaszę, zamieszaj, zagotuj, przykryj pokrywką.
  • Po minucie zawiń garnek w kocyk i poczekaj, aż „dojdzie”.
  • Parę razy rozgarnij ugotowaną kaszę widelcem i poczekaj, aż ostygnie.
  • Przemyj pokrzywę w zimnej wodzie, osusz na ściereczce i dość drobno pokrój.
  • Kaszę przełóż do miski, wymieszaj z pokrzywą.
  • Wbij jajka, dodaj tymianek, kolendrę i czosnek niedźwiedzi.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wymieszaj masę ręką.
  • Formuj kotlety, panieruj je w mielonych orzechach.
  • Smaż z obu stron, aż orzechy lekko się zrumienią.
  • Można też ułożyć kotlety na blasze wyłożonej pergaminem i upiec w piekarniku (25 min w temp. 180 st.).
147001921_l
Pulpeciki z pokrzywą
123RF

Czytaj więcej