Pokrzywa może być dodatkiem lub bazą do przygotowania zdrowych wiosennych dań.
Fot. 123rf/picsel
Zdrowe odżywianie
Pokrzywa to bogata w witaminy nowalijka. Sprawdź, jakie dania możesz z niej przygotować!
Hanna Fronczak
2 tygodnie temu
Pokrzywa najlepsza i najbardziej delikatna jest wiosną – zanim zakwitnie. A ponieważ ma wspaniały świeży zapach i zawiera dużo witamin, warto włączyć ją do menu. Wbrew obawom wcale nie jest piekąca, wkrótce po zerwaniu nabiera łagodnego smaku. Oto przepisy na aromatyczne i sycące dania z pokrzywy.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy A, C, witamin z grupy B. Jadalne są liście i całe młode pędy rośliny. Pokrzywę najlepiej zbierać w maju i kwietniu, jest wtedy delikatna, soczysta i zawiera mnóstwo cennych składników. W medycynie naturalnej pokrzywę, a zwłaszcza przygotowany z niej sok, uważa się za remedium oczyszczające krew, wzmacniające i przeciwkrwotoczne. Pokrzywę stosowano w leczeniu kataru siennego, anemii i artretyzmu, a świeże pędy używano do biczowania się przy chorobach reumatycznych.
Dzisiaj pokrzywa ze względu na swój przyjemny smak i dostępność może być z powodzeniem stosowana jako sezonowy, zielony składnik do przygotowania zdrowych dań.
Zupa pokrzywowa
Wygląda jak popularna szczawiowa, ale ma zupełnie inny smak. Nie jest kwaskowata, ma ciekawy, „zielony” aromat, który świetnie harmonizuje z jajkiem.
Składniki
2 duże garście liści pokrzywy
mały, cienki por
olej
4 średnie ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
jajka na twardo do podania
ewentualnie 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie
Pokrzywę opłucz, osusz i pokrój.
Czosnek obierz.
Por oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij wraz z czosnkiem w rondlu na oleju.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
Podsmażony por zalej w garnku litrem wrzątku, wymieszaj (możesz też użyć gorącego rosołu).
Dodaj pokrojoną pokrzywę i ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i suszony lubczyk.
Przypraw solą i pieprzem.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ziemniaków (ok. 20 min).
Jeśli lubisz, możesz zaprawić zupę śmietaną.
Podawaj z jajkiem na twardo.
Zupa pokrzywowa.123RF
Zielone naleśniki z wędzonym twarogiem
Pokrzywa w tym przepisie jest pokrojona, więc naleśniki są „marmurkowe”. Jeśli chcemy, by były jednolicie zielone, trzeba ją zmiksować.
Składniki
2-3 garście liści pokrzywy
szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
2 jajka
sól, grubo mielony pieprz
25 dag twarogu wędzonego
olej
400 ml jogurtu naturalnego (duży kubek)
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
Przygotowanie
W szerokim garnku zagotuj wodę. Pokrzywę wyłóż na sitko, zanurz je we wrzątku, po 3 min wyjmij i osącz. Gdy liście ostygną, drobno pokrój.
Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soli zrób ciasto naleśnikowe. Wymieszaj je z pokrojoną pokrzywą, usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju. Trzymaj w cieple.
Wędzony twaróg rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, by po wymieszaniu farsz miał dość gęstą konsystencję. Naleśniki napełnij nadzieniem, zwijaj w rulony.
Z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z pozostałym jogurtem. Przypraw solą i grubo mielonym pieprzem, podawaj do naleśników.
Bardzo dobrze smakuje również omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.
Omlet z dodatkiem posiekanych liści pokrzywy.123RF
Chleb z pokrzywą
Ma wspaniały zapach, a najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z masłem.
Składniki
45 dag mąki orkiszowej
35 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
torebka (7 g) drożdży instant
czubata łyżka jasnego miodu
2 łyżki oleju
2 garście liści pokrzywy
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj drożdże instant i sól, wymieszaj.
Miód i olej wymieszaj z 600 ml przegotowanej wody o temperaturze ciała, wlej do mieszanki mącznej.
Wyrabiaj ręcznie 10 min.
Pokrzywę sparz, osącz, dość drobno pokrój.
Dodaj do ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj.
Podziel na pół, nałóż do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstaw na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Blaszki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st.
Po upływie 10-15 min zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz ok. 40 min (do suchego patyczka).
Wyjmij z blaszek, ostudź na ściereczce.
Sałatka pasterska
W wersji oryginalnej sałatka była zrobiona wyłącznie z dzikich roślin: pokrzywy, gwiazdnicy i bluszczyka kurdybanka. My proponujemy bardziej „współczesną” wersję.
Składniki
spora garść liści pokrzywy
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
1/2 małego ogórka węża
łyżka płynnego miodu
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, rzepakowego)
małe pomidorki (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrzywę opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na ściereczce i drobno pokrój.
Tak samo pokrój też szczypiorek.
Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki, a ogórek w półplasterki lub cienkie wstążki.
Wymieszaj z salaterce.
Do małego słoiczka wlej płynny miód, ocet jabłkowy i olej.
Dodaj soli i pieprzu do smaku, zakręć słoik i przez chwilę energicznie nim potrząsaj, aż składniki sosu dokładnie się połączą.
Sosem polej sałatkę, wymieszaj delikatnie i od razu podawaj.
Sałatka z pokrzywą.123RF
Kotlety z kaszy i pokrzywy
Wymyśliły je wiejskie kobiety, które na przednówku przygotowywały potrawy z resztek kaszy. Nasza wersja jest „bogatsza”.
Składniki
szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej (drobnej)
olej
2-3 garście liści pokrzywy
sól, pieprz
2-3 jajka
1/2 szklanki dowolnych mielonych orzechów
łyżeczka
suszonego tymianku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka mielonych ziaren kolendry
Przygotowanie
Kaszę wypłucz.
W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.