Gruszki to nie tylko składnik deseru! Sprawdź, z czym je jeść i wypróbuj nasze przepisy na dania
Gruszki doskonale komponują się zarówno w słodkich, jak i w słonych potrawach
Fot. 123rf.com

Gruszki to nie tylko składnik deseru! Sprawdź, z czym je jeść i wypróbuj nasze przepisy na dania

Gruszki nieodparcie kojarzą się z końcem lata. W tych soczystych, wygrzanych słońcem owocach kryje się wiele cennych składników odżywczych. Jemy je najczęściej na surowo, i takie są najwartościowsze, ale też dodajemy do mięs, sałatek, wypieków, deserów… Warto po nie często sięgać. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne dania z gruszkami. 

Gruszki są jednym z najbardziej wszechstronnych owoców, które można znaleźć w naszych kuchniach. Ich delikatny, ale wyrazisty smak sprawia, że doskonale komponują się zarówno w słodkich, jak i w słonych potrawach. W tym artykule postaramy się przybliżyć różnorodność zastosowań gruszek w kuchni i podpowiedzieć, z czym łączyć te pyszne owoce, by w pełni wykorzystać ich potencjał.

Jakie właściwości zdrowotne mają gruszki?

  • Są bogatym źródłem potasu, dlatego pomagają w uregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi, wspomagają pracę serca i obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Mają wiele witamin, w tym  A, C i E (silne przeciwutleniacze), K, z grupy B, a także miedź, żelazo, wapń i cynk. Dzięki temu działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność na infekcje.
  • Zawarte w nich polifenole, do spółki z witaminami i minerałami, działają wzmacniająco na naszą skórę, włosy i paznokcie.

Co można zrobić z gruszek i jak je przyrządzać?

Jednym z najprostszych sposobów wykorzystania gruszek jest ich spożycie w formie surowej. Są one doskonałym elementem wielu sałatek, a ich delikatny, ale wyrazisty smak sprawia, że świetnie komplementują różne składniki. Można je kroić w cienkie plasterki i dodawać do sałaty, orzechów, sera typu gorgonzola czy też koziego sera. Są także doskonałym uzupełnieniem dla kurczaka czy indyka w sałatkach.

Na przykład, sałatka z rukoli, orzechów włoskich, kawałków gorgonzoli i plastrów gruszki z sosem balsamicznym to doskonałe danie, które łączy w sobie smaki słodkie, słone i orzechowe. Warto też spróbować sałatki z kurczakiem grillowanym, surową gruszką i orzechami pini, podanej z dressingiem na bazie oliwy i cytryny. Gruszki są także wyśmienite w sałatkach owocowych, gdzie mogą towarzyszyć jabłkom, winogronom i różnym rodzajom orzechów.

Jak jeść gruszki w deserach?

Gruszki są niezastąpione w deserach. Ich delikatny smak i miękka konsystencja sprawiają, że są idealnym dodatkiem do wielu słodkich potraw. Możesz je piec, dusić, karmelizować czy używać jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie komponują się z cynamonem, goździkami, kardamonem czy imbirem. Wypróbuj gruszki w cieście z migdałami, w tartach czy jako nadzienie w strudlu. Nie zapomnij również o klasycznych deserach, jak kompot czy mus z gruszek.

Na przykład, tarta z gruszką i migdałową masą to pyszny deser, który można podawać na różnego rodzaju okazje. Możesz też przygotować karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i goździków, co stworzy aromatyczny i bogaty w smaku deser. Nie można też zapomnieć o tradycyjnych polskich deserach jak kompot z gruszek, który doskonale smakuje na zimno w letnie dni, jak i na ciepło w chłodniejsze wieczory.

Jak jeść gruszki w daniach głównych?

Choć może się to wydawać zaskakujące, gruszki doskonale nadają się także do długiego gotowania i duszenia w daniach głównych. Ciekawą propozycją są np. duszone gruszki w czerwonym winie, z dodatkiem cebuli i tymianku, podane jako dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny i wieprzowiny. Ten elegancki zestaw smaków sprawi, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie zachwycony. Innym interesującym pomysłem jest krem z gruszek, który może stanowić bazę dla różnych zup. Taki krem doskonale łączy się z miętą, gorgonzolą czy nawet z odrobiną chilli dla dodania ostrości.

Idealne połączenia smakowe. Z czym łączyć gruszki?

Gruszki są tak wszechstronne, że łączą się z wieloma różnymi składnikami. Możesz je podawać z serami o wyrazistym smaku, takimi jak gorgonzola czy brie. Jeżeli chodzi o orzechy, to włoskielaskowe będą doskonałym wyborem. Jeśli preferujesz bardziej egzotyczne połączenia, zastosuj do gruszek przyprawy takie jak cynamon, goździki czy kardamon. Dla miłośników mięs, warto polecić kombinację gruszek z kurczakiem, indykiem czy dziczyzną. Gruszki świetnie komponują się również z różnymi alkoholami, więc jeśli chcesz dodać do potrawy nuty winne, możesz zastosować zarówno białe, jak i czerwone wino, a dla bardziej wyrafinowanych dań — brandy.

Jak przechowywać gruszki?

Gruszki są dość delikatne i najlepiej smakują, gdy są świeże. Możesz je przechowywać w lodówce, ale pamiętaj, że szybko tracą swoją teksturę i smak. Jeżeli planujesz ich dłuższe przechowywanie, najlepiej zamrozić lub zrobić z nich kompot.

Ciasto ucierane z gruszkami

122240763_m_normal_none
Ciasto ucierane z gruszkami
Fot. 123rf.com

Jako jedne z niewielu owoców zawierają bor – pierwiastek, który zapobiega ubytkowi wapnia w kościach oraz wspomaga pracę mózgu. Mają także jod – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3-4 niezbyt twarde gruszki
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło stop i ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, miksując na małych obrotach miksera, stopniowo dodawaj mąkę oraz masło i jogurt.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Większą formę na tartę lub tortownice posmaruj masłem i posyp mąką. 
  3. Ciasto wlej do formy. Na wierzchu rozłóż plasterki gruszek, tworząc rozetę. Piecz 50-55 minut. Wyjmij, ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Gruszki w winie z czekoladą i lodami

130732252_m_normal_none
Gruszki w winie z czekoladą i lodami
Fot. 123rf.com

Zawierają duże ilości błonnika, który poprawia pracę jelit i pomaga unormować stężenie cholesterolu. Jednak nie są wskazane dla osób z chorobami żołądka, jelit i wątroby, bo mogą nasilać dolegliwości.

Składniki: 

  • 4 dość twarde gruszki  
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki miodu
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • lody o ulubionym smaku

Przygotowanie:  

  1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Wino zagotuj z miodem, cynamonem i goździkami. Włóż do niego gruszki i gotuj je na małym płomieniu 15-20 minut. Wystudź w zalewie, wyjmij, osącz.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gruszki polej czekoladą. Podawaj z kulką ulubionych lodów.

Sałatka z gruszką, kurczakiem, orzechami i serem pleśniowym

115106321_m_normal_none
Sałatka z gruszką, kurczakiem, orzechami i serem pleśniowym
Fot. 123rf.com

Najwięcej witamin i przeciwutleniaczy znajduje się w skórce owocu. Dlatego najlepiej jeść je ze skórką lub bardzo cienko obrane.

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie sałaty o drobnych listkach, np. roszponki
  • 2 łyżki konfitury z moreli
  • 100 g sera typu gorgonzola
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:  

  1. Filety natrzyj solą, pieprzem i papryką. Opiecz je na grillu lub patelni grillowej około 15 minut – pod koniec pieczenia posmaruj konfiturą z moreli.
  2. Orzechy posiekaj. Gruszki umyj, wytrzyj, pokrój na plasterki. Sałatę opłucz. Mięso pokrój na kawałki. 
  3. Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solę i pieprzem. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi składnikami. Polej sosem i posyp pokruszonym serem oraz żurawiną.

Czytaj więcej