Pyszne desery bez pieczenia. Waniliowe miniserniczki i ptysiowiec
3 tygodnie temu
Wystarczą świeże owoce, trochę puszystego serka i mamy gotowy deser. I nie włączamy nawet piekarnika. Dla miłośników waniliowego smaku mamy przepisy na miniserniczki i ptysiowca.
Wanilia, nazywana przez wielu "królową aromatów", jest jednym z najpopularniejszych składników używanych w deserach na całym świecie. Jej złożony, bogaty smak potrafi przemienić proste składniki w niezapomniane wrażenie kulinarne. Kto by pomyślał, że te małe, wąskie strączki, pochodzące z tropikalnych storczyków, mogą dodać tyle magicznej esencji do naszych deserów?
W tym artykule zanurzymy się w świat deserów waniliowych, które są niczym symfonia dla naszych kubków smakowych. Od klasycznych waniliowych miniserniczków, przez ptysiowy waniliowiec, po uniwersalny krem waniliowy, który możesz wykorzystać do wielu deserów - zapewniamy Ci przepisy na najbardziej pyszne i inspirujące waniliowe desery. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie.
Więc przygotuj swoje strączki wanilii (lub ekstrakt, jeśli wolisz) i dołącz do nas w tej waniliowej podróży, pełnej słodkości, kremowości i subtelnej elegancji, jaką tylko wanilia potrafi dodać do deseru.
Waniliowe miniserniczki
Waniliowy miniserniczek.123RF
Składniki
150 g pełnoziarnistych herbatników
280 g masła
1 kg trzykrotnie mielonego białego sera
po szklance mleka i cukru pudru
2 jajka
4 łyżki żelatyny
owoce
Przygotowanie
Pokruszone herbatniki zagnieć z 30 g rozpuszczonego masła. Wylep spody małych foremek (lub średniej tortownicy). Odstaw do schłodzenia.
Ser zmiksuj z cukrem pudrem. Dalej miksując, dodawaj jajka oraz resztę rozpuszczonego masła.
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Partiami wlewaj ją do masy serowej i cały czas mieszaj. Masą napełnij foremki. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowy deser wyjmij na talerzyki, ozdób owocami.
Ptysiowiec waniliowy
Ptysiowiec waniliowy.123RF
Składniki
2 opakowania budyniu waniliowego
700 ml mleka
3 łyżki cukru kryształu
100 g miękkiego masła
opakowanie słomki ptysiowej
cukier puder do posypania
kilka kropli aromatu rumowego
Przygotowanie
Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance mleka. Dodaj cukier, wymieszaj dokładnie. W rondlu zagotuj pozostałe mleko.
Na wrzące mleko wlej rozprowadzony proszek budyniowy. Ugotuj gęsty budyń. Zostaw do ostudzenia. Czasem przemieszaj, by nie powstał kożuch.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.