Rośliny strączkowe w kuchni. Pyszne i zdrowe dania z fasolą, hummusem, soczewicą, tofu
Strączki i ziarna jedzone razem działają lepiej niż gdy zjemy je osobno!
Fot. 123RF

Rośliny strączkowe w kuchni. Pyszne i zdrowe dania z fasolą, hummusem, soczewicą, tofu

Dania z nasionami roślin strączkowych zawierają cenne dla zdrowia człowieka aminokwasy – izoleucynę i lizynę. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wypróbuj przepisy na dania z fasolą, ciecierzycą, tofu, soczewicą.

Aminokwasy izoleucyna i lizyna zawarte w nasionach roślin strączkowych pomagają organizmowi regenerować się, regulują poziom glukozy we krwi, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, chronią przed miażdżycą i zwiększają odporność. Są składnikiem białek, które budują nasze mięśnie, kości i stawy. Przyczyniają się też do wytwarzania kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry. 

Aminokwasy te lepiej się przyswoją, jeśli rośliny strączkowe zjemy razem z produktami zbożowymi i ich przetworami np. z kaszą, ryżem, płatkami zbożowymi, nasionami, orzechami, mąką, płatkami owsianymi czy pieczywem. Ziarna i orzechy dostarczą innego cennego aminokwasu - metioniny. Jest on ważny w diecie osób po 50 roku życia bo zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych i zapaleń stawów. Gdy połączymy nasiona strączkowe z ziarnami zbóż czy orzechami otrzymamy danie, które będzie zawierało komplet aminokwasów egzogennych. I dzięki temu nie będzie ustępowało pod żadnym względem potrawie mięsnej.

 Podajemy przepisy na przykładowe dania, dzięki którym aminokwasy lepiej się wchłoną.

Tortilla z fasolą 

75622444_m
Pszenna tortilla z fasolą, kukurydzą i papryką to popularne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej.
123RF

Jeśli tortilla (czytaj tortija) jest pszenna danie nazywa się tacos (czytaj takołz), jeśli pszenna - buritto (czytaj buritoł). W Meksyku najczęściej tortille nadziewa się samą fasolą i ryżem. Większą ilość dodatków możemy spotkać w kuchni Tex-Mex (teksańsko-meksykańskiej).

Składniki na tortille:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 1/4 szklanki białej mąki pszennej (lub razowej)
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę kukurydzianą z pszenną, solą i pieprzem.
  2. Dolewamy powoli wrzątek, mieszając widelcem.
  3. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na małe części. Lepimy kule i spłaszczamy je. Następnie każdą kulę rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.
  5. Placki smażymy na małym ogniu na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.

Składniki na farsz:

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • szklanka ugotowanego ryżu 
  • cebula cukrowa  
  • papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 20 dag pomidorków cherry
  • awokado
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • strąk papryczki chili 
  • mała cukinia
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta kuminu
  • szczypta chili 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy ryż z odsączoną z zalewy fasolą, odsączoną kukurydzą, posiekaną cebulą i pokrojonymi paprykami oraz cukinią. 
  2. Warzywa doprawiamy chili, kuminem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy z sokiem z limonki, koncentratem i jogurtem.
  3. Na plackach układamy warzywa, pokrojone awokado i pomidorki, posypujemy startym serem. Zawijamy jak naleśniki. Pieczemy 10 minut w 180 st.

Bajgiel z hummusem

123608332_m
Bajgiel z sezamem i pastą z cieciorki czyli hummusem to idealna propozycja na zdrowe śniadanie.
123RF

Bajgle to znane w Krakowie od XVII w. drożdżowe bułki w kształcie pierścienia. Piecze się je posypane sezamem, czarnuszką lub makiem. Kroi jak zwykłą kajzerkę i serwuje z twarożkiem lub pastą np. z cieciorki czyli hummusem.  Bez trudu zrobimy pysznego bajgla w domu. Ważne jest tylko, by ciasto przygotować dzień wcześniej. Co odróżnia bajgla od zwykłej bułki? Że przed pieczeniem obgotowujemy go we wrzątku z dodatkiem sody, co sprawia, że po upieczeniu jest mięciutki w środku, a chrupki na zewnątrz.

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • garść sezamu

Składniki do gotowania:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mieszamy mąkę z wodą, miodem, drożdżami i solą. Wyrabiamy 3 minuty, odstawiamy na 5 minut i ponownie wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po godzinie ponownie ugniatamy ciasto, formuje kulę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozpłaszczamy i robimy w niej dziurkę (wielkości 2-3 cm). Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy miód, sodę i sól. Wkładamy po 2 bajgle i obgotowujemy po minucie.
  5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 st.

Składniki na hummus:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka pasty sezamowej tzw. tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczymy przez noc. Zmieniamy wodę i gotujemy razem z sodą ok. godziny.
  2. Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Miksujemy z sokiem, tahiną, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na gładką masę. Dolewamy ok. 1/3 szklanki lodowatej wody i dalej miksujemy, aż pasta uzyska aksamitną konsystencję.
  3. Mieszamy z posiekaną natką. Smarujemy pastą przekrojone bajgle. Możemy podać ze świeżymi warzywami: pomidorami, ogórkiem czy rzodkiewką.

Ravioli z soczewicą i orzechami

129626961_m
Włoskie pierożki ravioli z soczewicą i orzechami to pyszna propozycja na obiad, kolację, a także... zdrową przekąskę!
123RF

Klasyczne ravioli to nieduże, kwadratowe pierożki nadziewane serem ricotta. Ale można przygotować je także z warzywami, mięsem czy soczewicą i orzechami.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • olej
  • szklanka czerwonej suchej soczewicy
  • cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów pekan
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Soczewicą płuczemy, moczymy przez noc. Gotujemy godzinę (10 minut przed końcem wodę solimy).
  2. Podsmażamy posiekaną cebulę i pieczarki. 
  3. Mielimy soczewicę z cebulą, pieczarkami i pokrojonymi orzechami. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Z mąki, pół łyżeczki soli, łyżki oleju i pół szklanki ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wycinamy kwadraty. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim kwadratem ciasta i zlepiamy brzegi. Widelcem robimy wzorek.
  6. Pierożki gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie (do wypłynięcia). 
  7. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i orzechy pekan. Sosem polewamy ravioli. 

Lasagne ze szpinakiem i tofu

37774691_m
Lasagne z tofu, mozzarellą i szpinakiem to doskonała propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie.
123RF

Lasagne (czytaj lazania) to prostokątne płaty ciasta makaronowego przełożone sosem pomidorowym lub beszamelem oraz farszem - najczęściej mięsnym. Zapieka się je razem z serem. Ale tą klasykę włoskiej kuchni możemy przyrządzić także w wersji wegetariańskiej - dzięki szpinakowi będzie mieć dużo żelaza, a sojowe tofu dostarczy niezbędnych aminokwasów egzogennnych. 

Składniki:

  • opakowanie makaronu lasagne
  • opakowania szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka tofu naturalnego lub wędzonego
  • łyżeczka soli
  • oliwa
  • garść parmezanu
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy szpinak. Dodajemy starte tofu, szklankę wody, sól i mieszamy. Dusimy do odparowania wody.
  2. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Makaron obgotowujemy 3 minuty we wrzątku.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę obgotowanego makaronu. Polewamy sosem, kładziemy szpinak i plasterki mozzarelli. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy parmezanem.
  5. Pieczemy 30 minut w 180 st.

Czytaj więcej