Surówka z białej rzodkwi doskonale pasuje do obiadu! Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i wypróbuj nasze przepisy
Surówka z białej rzodkwi to idealny dodatek do obiadu
Fot. 123rf.com

Surówka z białej rzodkwi doskonale pasuje do obiadu! Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i wypróbuj nasze przepisy

Biała rzodkiew to nieco zapomniana kuzynka znanej wszystkim rzodkiewki. Warto, by częściej pojawiała się na naszych stołach, bo jest pełna substancji odżywczych. W naszym krótkim poradniku znajdziesz wszystko na temat białej rzodkwi. Dowiesz się, jakich witamin i minerałów dostarczysz organizmowi jedząc białą rzodkiew i jak zrobić z niej smaczną surówkę. Wypróbuj nasze pomysły i przepisy na pyszną surówkę z białej rzodkwi. Każda jest pyszna, prosta i zdrowa oraz idealna na obiad.

Biała rzodkiew, znana również jako rzodkiewka daikon, jest odmianą rzodkwi o dużej białej bulwie i długiej łodydze. Jest szeroko uprawiana w kuchniach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii, Korei i Chinach, choć popularność jej uprawy i konsumpcji rozprzestrzeniła się również do innych regionów świata.

O tej porze roku nasz organizm wręcz domaga się solidniejszej dawki witamin i minerałów. A biała rzodkiew je ma. Gdy zobaczymy ją w sklepie czy na straganie, wrzućmy ją więc do koszyka. Nawet jeśli ostry smak warzywa trochę nas przeraża, to biała rzodkiew idealnie uzupełni niejeden domowy posiłek. Sprawdź, jak przygotować prostą surówkę z rzodkwi białej w 7 różnych odsłonach

Czym jest biała rzodkiew?

Choć jest podobna z wyglądu do rzepy białej, jest osobnym warzywem. W smaku przypomina rzodkiewkę, ale jest od niej wyraźnie ostrzejsza i intensywniej pachnie. Najwartościowsza jest na surowo. Biała rzodkiew jest niskokaloryczna, co czyni ją atrakcyjnym dodatkiem do diety odchudzającej. Ponadto jej wysoka zawartość wody pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.

Biała rzodkiew jest również bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, magnezu, wapnia i potasu. Dodatkowo rzodkiew ma znaczną ilość błonnika, co przyczynia się do zdrowego trawienia i ogólnego stanu zdrowia jelit. Przeciwutleniacze obecne w białej rzodkwi mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników i obniżaniu ryzyka wielu chorób.

Możemy ją po obraniu chrupać na przekąskę albo np. położyć w plasterkach na kanapce. Możesz z niej także zrobić surówkę - w tej wersji smakuje wyśmienicie.

Właściwości zdrowotne białej rzodkwi

Jedzenie białej rzodkwi jest bardzo korzystne dla zdrowia. Biała rzodkiew zawiera bowiem potrzebne składniki odżywcze, witaminy i właściwości zdrowotne. Ma dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i stymuluje do pracy układ odpornościowy. Dzięki olejkom eterycznym wykazuje też właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga więc zwalczać infekcje, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Dlatego polecana jest właśnie w okresie przesilenia wiosennego. W białej rzodkwi znajdziemy też wiele mikroelementów, takich jak potas sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk.

Surówka z białej rzodkwi do obiadu nie tylko dodaje smaku i podkreśla smak potrawy, ale też wspomaga trawienie. Biała rzodkiew wspomaga pracę wątroby i pobudza wydzielanie żółci, koniecznej w procesie trawienia pokarmów. Pomaga też utrzymać prawidłową wagę, dlatego spożywanie białej rzodkwi polecane jest osobom na diecie. Jest bowiem niskokaloryczna (100 g miąższu to ok. 15 kcal), a surowa ma niski indeks glikemiczny – mogą więc jeść ją diabetycy. Zawiera też sporo błonnika, który na długo daje uczucie sytości, zmniejsza wchłanianie tłuszczów z innych pokarmów, poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Wspomaga krążenie To chrupiące warzywo jest bogatym źródłem potasu. Jego obecność pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i normalizuje pracę serca. Ponadto wspomaga działanie układu mięśniowego i nerwowego – w tym mózgu.

Spożywanie białej rzodkwi sprzyja też urodzie. Warzywo poprawia stan skóry, która staje się bardziej rozświetlona, mniej narażona na procesy starzenia się. Dobroczynnie wpływa też na kondycję włosów i paznokci. To zasługa obecnych w rzodkwi związków siarki, a także witamin A i C oraz z grupy B, które działają wzmacniająco.

Biała rzodkiew nie jest polecana przy wrzodach żołądka, zapaleniu błony śluzowej żołądka, refluksie albo nieżycie jelita cienkiego – może zaostrzyć dolegliwości. Uważać na nią powinni też chorujący na wątrobę, niewydolność serca luba nerek.

Co można zrobić z białej rzodkwi?

Obecnie niemal w każdym sklepie białą rzodkiew dostaniemy i dobrze, bo w kuchni, biała rzodkiew może być wykorzystywana na wiele sposobów. Może być dodawana do sałatek, nadając im chrupkości i delikatnego smaku, a także kwaszona i podawana jako dodatek do dań głównych lub jako przekąska. Również popularna jest jako marynowana przekąska lub dodatek do dań głównych. Może być również zasmażana lub duszona w daniach warzywnych lub mięsnych. W surowej postaci, pokrojoną na plastry położysz na kanapkę, zrobisz z niej też surówkę, a z dodatkami może być spożywana jako sałatka z białej rzodkwi. W postaci surowej nie wszystkim jednak służy, bo może powodować gazy, zgagę. Sięgnijmy wtedy po gotowaną, np. w zupie jarzynowej lub przygotowaną jako tzw. jarzynkę. Biała rzodkiew nadaje się też do zapiekania (możemy dorzucić ją do innych warzyw, mięsa, ryby) i… do kiszenia.

Dzięki swojej wszechstronności i bogactwu składników odżywczych, biała rzodkiew stanowi wartościowy składnik każdej kuchni, a eksperymentowanie z nią w różnych daniach może prowadzić do odkrycia nowych smaków. Już teraz wypróbuj nasze przepisy na surówkę z białej rzodkwi.

Surówka z białej rzodkwi z dressingiem octowo-olejowym

e4dfa823-68f9-446c-876d-fc3650525a79
Surówka z białej rzodkwi z dressingiem octowo-olejowym
Fot. 123rf.com

To przepis na bardzo prostą surówkę z rzodkwi. Surówka z białej rzodkwi z dressingiem z oleju i octu z białego wina jest pełna witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Biała rzodkiew dostarcza witaminy C, B6, kwasu foliowego oraz minerałów, takich jak magnez i potas. Dressing z oleju i octu z białego wina dodaje smaku i dostarcza zdrowych tłuszczów. Surówka ta wspiera zdrowie układu odpornościowego, serca oraz korzystnie wpływa na trawienie i ogólną kondycję organizmu. To idealna obiadowa surówka.

Składniki:

  • 1 duża, biała rzodkiew
  • Sól
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • Pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiew obrać obieraczką. Ścieramy białą rzodkiew na kwadratowej tarce na grubych oczkach. Wymieszaj w misce z 1 łyżeczką soli i pozostaw na około 15 minut.
  2. W międzyczasie wymieszaj olej i ocet z białego wina, dopraw solą i pieprzem. Szczypiorek pokroić w drobne krążki.
  3. Rozdrobnioną rzodkiewkę odcedzić na durszlaku. Do startej rzodkwi dodajemy dressing octowo-olejowy. Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy. W razie potrzeby udekoruj sałatkę z rzodkiewki szczypiorkiem.

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i orzechami włoskimi

9b664e79-c098-4537-ba03-a636b411e6cd
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i orzechami włoskimi
Fot. 123rf.com

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem, jabłkiem i orzechami włoskimi to bogate źródło witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jabłko wzbogaca surówkę o dodatkową witaminę C i błonnik, który wspomaga trawienie. Orzechy włoskie dostarczają zdrowych tłuszczów omega-3 oraz witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz. Surówka z jogurtem wspiera zdrowie serca, poprawia funkcje mózgu i układu odpornościowego.

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe jabłka
  • 6 łyżek jogurtu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki o płaskich liściach
  • orzechy włoskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz rzodkiew, najlepiej obieraczką. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z 1 łyżeczką soli i pozostawić na 15 minut. Odcedź w durszlaku. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na grubych oczkach
  2. Wymieszaj jogurt, ocet jabłkowy, olej, sól i pieprz, aby uzyskać kremowy dressing. Wymieszaj starte jabłko z rzodkiewką, pozostaw do zaparzenia na kilka minut. Pietruszkę umyć, grubo posiekać i wymieszać z sałatką. W razie potrzeby udekoruj sałatkę z jabłek i rzodkiewki orzechami włoskimi i podawaj.

Surówka z białej rzodkwi z koperkiem i jogurtem greckim

46c5581f-5fd8-456a-800e-0b8998314d7a
Surówka z białej rzodkwi z koperkiem i jogurtem greckim
Fot. 123rf.com

Ta surówka z rzodkwi jest super smaczna, ale też bogata w witaminy i minerały z białej rzodkwi oraz jogurtu greckiego, dostarczając organizmowi wapnia, białka i probiotyków. Dodatek koperku przynosi dodatkowe witaminy i przeciwutleniacze. Zawartość błonnika pomaga w regulacji trawienia. Niskokaloryczny charakter tej surówki sprawia, że surówka z jogurtem greckim jest doskonałą opcją dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 2 duże białe rzodkiewki lub 1 duża biała rzodkiew obrana
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz rzodkiew i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj pokrojoną białą rzodkiew z posiekanym koperkiem i jogurtem greckim. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Wstaw do lodówki na około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Surówka z białej rzodkwi z marchwią i cytryną

ab8d942d-db3b-48b0-8115-5a177d221167
Surówka z białej rzodkwi z marchwią i cytryną
Fot. 123rf.com

Ta surówka z rzodkwi dostarcza obfite ilości witamin z białej rzodkwi i marchwi, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i działa jako przeciwutleniacz. Dodatek cytryny nie tylko dodaje świeżości, ale również dostarcza dodatkowej witaminy C i pomaga w trawieniu. Jak zrobić surówkę z rzodkwi i marchwi? Poznaj ten przepis.

Składniki:

  • 2 białe rzodkiewki lub 1 duża biała rzodkiew
  • 1 duża marchew, obrana i starta na tarce o grubych oczkach
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj pokrojoną lub startą białą rzodkiew z tartą marchewką. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i rodzynkami

61ad9c5b-2ce0-4c53-801c-775f3a64a659
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i rodzynkami
Fot. 123rf.com

Ta surówka z rzodkwi łączy ostry smak białej rzodkwi z naturalną słodyczą jabłka i rodzynków. Surówka z rodzynkami jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze z białej rzodkwi i jabłka oraz składniki mineralne z rodzynków. Surówka z dodatkiem miodu ma przyjemną naturalną słodycz, a sok z cytryny dodaje świeżości i pomaga w trawieniu.

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew podłużna obrana i pokrojona w cienkie plastry
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i ścieramy białą rzodkiew na grubych oczkach Do startej rzodkwi dodajemy plasterki jabłka i rodzynki. Dodaj sok z cytryny i miód. Dopraw solą do smaku. Wszystkie składniki surówki delikatnie mieszamy, a potem pozwalamy surówce chwilę odstawać przed podaniem.

Surówka z białej rzodkwi z sokiem pomarańczowym i granatem

740a673c-d466-4770-a251-f8f32d68ac0b
Surówka z białej rzodkwi z sokiem pomarańczowym i granatem
Fot. 123rf.com

Wbrew pozorom słodycz egzotycznych owoców idealnie komponuje się ze smakiem rzodkwi. Ta surówka łączy chrupkość białej rzodkwi z soczystością pomarańczy i słodyczą granatu. Jest oryginalna, super smaczna oraz bogata w witaminy z białej rzodkwi i pomarańczy oraz przeciwutleniacze z granatu. Surówka z dodatkiem oliwy z oliwek dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla serca.

Składniki:

  • 2 białe rzodkiewki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • Ziarna z 1 granatu
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj pokrojoną białą rzodkiew z ziarnami granatu. Dodaj sok z pomarańczy i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj.

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewkami, ogórkiem i majonezem

4c614376-0ffa-4e61-b045-55e73d9a3258
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewkami, ogórkiem i majonezem
Fot. 123rf.com

Ta prosta w przygotowaniu surówka dostarcza błonnika, witamin i minerałów z białej rzodkwi, ogórka i rzodkiewek. A do tego jest super smaczna! Majonez dostarcza dodatkowych kalorii i tłuszczów, jednakże w umiarkowanych ilościach może być smacznym dodatkiem. Dodatek ogórka i rzodkiewek przynosi dodatkową chrupkość i świeżość, a także wzbogaca surówkę o witaminy i minerały.

Składniki:

  • 2 białe rzodkiewki lub jedna duża biała rzodkiew podłużna
  • 1 mały ogórek, pokrojony w cienkie plastry
  • Kilka rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1/4 szklanki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew obierz i pokrój na cienkie plasterki Możesz rzodkiew zetrzeć także na grubych oczkach. Wymieszaj pokrojoną białą rzodkiew, ogórek i rzodkiewki.
  2. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż zostaną pokryte sosem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Czytaj więcej