Malinowe ciasto z kruszonką na serowym spodzie jest doskonałe na lato
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Letnie ciasta z owocami i chrupiącą kruszonką. 3 sprawdzone przepisy!
5 tygodni temu
Rozpływające się w ustach ciasto zwieńczone chrupiącą kruszonką to wymarzony deser na letnie popołudnie. Nie musimy biec do cukierni – możemy je przygotować samodzielnie w domu! Jak zrobić najlepszą kruszonkę? Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy na wyśmienite cista z kruszonką i dodatkiem sezonowych owoców: drożdżowe z masą jagodową, malinowe na spodzie twarogowym i serowo-makowe z jabłkami.
Takich delicji nigdy dosyć! Kuszą mnóstwem pysznych dodatków, a chrupiąca posypka dodatkowo pięknie je dekoruje. Nawet gdy upieczesz dużą blachę, ciasto zniknie błyskawicznie!
Jak zrobić najlepszą kruszonkę?
Sekret idealnej, chrupiącej kruszonki do ciasta to odpowiednie proporcje składników. W najlepszej wersji na 1 część masła powinna przypadać 1 część cukru oraz 2 części mąki pszennej.
Co ważne, zwykły cukier kryształ powinniśmy zastąpić drobnym cukrem do wypieków lub cukrem pudrem, aby kruszonka nie "strzelała" w zębach. Klasyczną mąkę możemy też połączyć w równych proporcjach z krupczatką dla jeszcze lepszego efektu. Zwróćmy też uwagę na ilość masła. Jeśli w kruszonce będzie za mało tłuszczu, stanie się sucha i będzie spadać z ciasta.
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało żółty kolor?
Intensywnie żółte ciasto drożdżowe to marzenie każdego cukiernika. Jak je zrobić? Nie musisz dodawać syntetycznych barwników spożywczych, które nie tylko dadzą nienaturalny kolor, ale też nie wpłyną korzystnie na smak ciasta. Aby taki efekt był widoczny, wystarczy znać i wykorzystać proste triki.
Żółtka (przed dodaniem do innych składników) roztrzep z 2-3 szczyptami soli. Inny sposób na apetyczną barwę ciasta do dodanie 1/2 łyżeczki kurkumy, rozpuszczonej w odrobinie wrzątku.
Ciasto drożdżowe z masą jagodową i kruszonką
Ciasto drożdżowe z masą jagodową i kruszonkąFot. 123rf.com
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła (stopionego)
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
2 słoiki dżemu jagodowego (ew. masy do jagodzianek)
4 łyżki likieru pomarańczowego
5 herbatników maślanych albo ciastek biszkoptowych;
Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
Sposób przygotowania:
Drożdże wkrusz do ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru. Dobrze rozetrzyj. Zaczyn odstaw na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Potem kruszonkę włóż do lodówki.
Mąkę na ciasto drożdżowe i resztę cukru wsyp do miski. Dodaj żółtka. Do składników w misce wlej mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto, pod koniec zagniatania wlej masło. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozdziel. Każdą porcję rozwałkuj. Herbatniki pokrusz, połącz z dżemem i likierem. Blachę wyłóż pergaminem. Na blasze ułóż placki (jeden na drugim), smarując je jagodowym nadzieniem. Wierzch posyp kruszonką. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Ciasto malinowe z kruszonką na twarogowym spodzie
Ciasto malinowe z kruszonką na twarogowym spodzieFot. 123rf.com
Składniki:
Spód:
25 dag mielonego twarogu
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 żółtko
po 3 łyżki śmietany 22 proc. i masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy;
Przełożenie:
2 i 1/2 szklanki konfitury z malin z dużymi kawałkami owoców
1 szklanka mielonych migdałów
4 łyżki nalewki malinowej;
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Składniki na spód szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Przełożenie: konfiturę wymieszaj z mielonymi migdałami oraz nalewką.
Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki.
Okrągłą formę (śr. 36 cm) wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim spód i brzeg formy. Posmaruj masą owocową. Posyp grubą warstwą kruszonki. Ciasto piecz 45 minut w temperaturze 175 st. C.
Ciasto serowo-makowe z jabłkami i kruszonką
Ciasto serowo-makowe z jabłkami i kruszonkąFot. 123rf.com
Składniki:
Spód:
po 20 dag masła i cukru
1 jajko
3 szklanki mąki;
Masa serowa:
3 jajka
75 dag mielonego twarogu
4 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy;
Kruszonka:
po 5 łyżek cukru i drobno posiekanych migdałów
10 dag masła
1 szklanka mąki
Oraz:
1 słoik jabłek na szarlotkę
1 puszka masy makowej
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta na spód zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep przygotowanym ciastem. Posmaruj masą makową (możesz domieszać posiekane orzechy i rodzynki). Wstaw do lodówki.
Składniki masy serowej zmiksuj na gładko. Rozsmaruj na warstwie makowej. Na to wyłóż jabłka. 2Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Równomiernie rozsyp ją na wierzchu placka. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Piecz 65–75 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.