Białe dynie wyglądają zjawiskowo! Poznaj najpiękniejsze odmiany i wyczaruj z nich jesienne dekoracje domu
Z białych dyni można wykonać piękne jesienne dekoracje
Fot. 123rf.com

Białe dynie wyglądają zjawiskowo! Poznaj najpiękniejsze odmiany i wyczaruj z nich jesienne dekoracje domu

Białe dynie to nie tylko piękna i oryginalna dekoracja ogrodu, ale też w większości bardzo smaczne warzywo. Ich uprawa wcale nie jest trudna, choć mają swoje wymagania odnośnie gleby i stanowiska. Jakie odmiany białej dyni są najpiękniejsze? Sprawdź, jak przygotować z nich eleganckie dekoracje. 

Dynia (Cucurbita) ma wiele gatunków i odmian. Najczęściej uprawia się te duże i pomarańczowe (dynie jadalne) oraz małe o wymyślnych kształtach (dynie ozdobne). Coraz modniejsze są odmiany dyni o białej skórce. Co ciekawe, miąższ takich dyni także bywa smaczny i jadalny!

Najpiękniejsze odmiany białej dyni

Wszystkie białe dynie są piękne, ale nie wszystkie są jadalne. Niektóre to odmiany typowo ozdobne. Warto je uprawiać dla pięknych dekoracji w ogrodzie i w domu. 

Biała dynia ozdobna odmiana "Baby Boo"

153123581_m
Biała dynia ozdobna odmiana "Baby Boo"
Fot. 123rf.com

To najmniejsza z białych odmian. Owoce mają do 15 cm średnicy. Z jednej sadzonki otrzymamy ok. 10 dyń.

Biała dynia jadalna odmiana "Flat White Boer"

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Shannon Baker (@kuality.gardener)

Rodzi duże, białe i spłaszczone owoce. Jej miąższ jest kremowy i zyskuje na smaku po dłuższym leżakowaniu. D.

Biała dynia jadalna odmiana "Lumina"

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Organic Grown (@organicgrowathome)

Owoce dość duże, bo osiągają wagę 7-10 kg. Skórka jest twarda i biała, a miąższ intensywnie pomarańczowy.

Biała dynia srebrnonasienna odmiana "Silver Edge"

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Linden Charles Fowler (@lindenf)

Odmiana 'Silver Edge' rodzi kuliste lub gruszkowate dynie. Nasiona są jadalne i wyjątkowo duże o srebrnym brzegu.

Biała dynia ozdobna odmiana "Sweet Dumpling"

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Liebe.Loslassen.Leichtigkeit (@frau.selbstversorgerin)

Zawiązuje małe, paskowane owoce, które doskonale nadają się do faszerowania. Miąższ jest kremowy i smaczny.

Piękne jesienne dekoracje z białej dyni

33569778_m
Białe dynie pięknie komponują się z białymi kwiatami
Fot. 123rf.com

Jeżeli lubimy stonowane, monochromatyczne dekoracje jesienne to biała dynia będzie dla nas wybawieniem. Warto zestawić ją z wrzosami o białych kwiatach lub kremowymi chryzantemami. Kolorystycznym urozmaiceniem mogą być czerwone liście klonu lub rumiane jabłka. Dynie możemy poukładać w wiklinowych koszach.

Jak krok po kroku wykonać świecznik na tacy? Potrzebujesz tacy, 3-5 dyni 'Baby Boo', gipsówki, fiolek, kul z wikliny i słoiczka. Do fiolek wlej wodę i włóż do nich gipsówki. Ułóż na tacy pomiędzy dyniami. Nieduży słoik owiń koronką. Wstaw go pomiędzy dynie. Włóż do niego tealight. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Iwona / wnętrza / Szczecin (@iwona.jar)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewelina Skrzyniarz (@ewelina.skrzyniarz29)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karolina Tymowska (@tymowskax3)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kreatywne Życie (@kreatywne.zycie)

 

Jak uprawiać białe dynie?

Białe dynie najlepiej wyhodować samodzielnie, gdyż jesienią w sprzedaży są rzadko spotykane. Dynia doskonale rośnie na dobrze przepuszczalnej glebie bogatej w azot, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.

Do prawidłowego wzrostu potrzebuje temp. 25°C (minimalna temperatura wzrostu to 8°C). Wybierzmy dla niej ciepłe i słoneczne stanowisko lub uprawiajmy ją pod osłonami. W przypadku dyni o dużych owocach warto obrywać zawiązki, zostawiając na roślinie tylko kilka, które dzięki temu będą dorodniejsze.

Warzywa dyniowate zbieramy, gdy są w pełni dojrzałe. Nie powinniśmy zbyt długo zostawiać ich na roślinie, gdyż przerośnięte będą gorzej smakować. Owoce rosnące na szypułkach odcinamy wraz z nimi – będą się wówczas lepiej przechowywać.

Czytaj więcej