Rabarbar to idealne warzywo do... smacznych deserów! Jego kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciast.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Ciasta i ciasteczka z rabarbarem – są lekkie i mają niepowtarzalny smak
Marta Barczyńska
4 tygodnie temu
Tego smaku nie można przegapić! Wypróbuj nasze przepisy na lekkie domowe wypieki z rabarbarem – m.in. ciasteczka, biszkopt, muffinki, sernik i strudel.
Ciasta z rabarbarem to prawdziwy rarytas ze zdrowotnym bonusem. Rabarbar jako dodatek do deserów, w umiarkowanych ilościach, jest nie tylko bardzo smaczny, ale również wartościowy dla naszego organizmu.
Rabarbar – pyszny i zdrowy dodatek do ciast
Rabarbar zawiera pewien cenny składnik – rapontygeninę. To polifenol, który działa antyoksydacyjnie i antyalergicznie polifenol. Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i pobudza produkcję estrogenów, łagodząc objawy menopauzy. Jednak by polifenol się uwolnił, rabarbar trzeba piec ok. 20 minut w 180 st. Niestety rabarbar zawiera też obciążający nerki kwas szczawiowy. By się go częściowo pozbyć przed pieczeniem rabarbar blanszujemy we wrzątku przez 5 minut.
Ciasto francuskie z rabarbarem
Rabarbar w cieście francuskim z masą kajmakową to szybka i pyszna przekąska.123RF
Składniki:
płat ciasta francuskiego
garść pistacji
białko jajka
10 krówek
5 łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 10 kwadratów.
Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i masą smarujemy ciasto.
Rabarbar kroimy na kawałki krótsze niż bok kwadratu, blanszujemy we wrzątku i układamy na cieście. Smarujemy białkiem. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy 25 minut w 180 st.
Nasza rada. Jeśli wolimy słodsze desery po zblanszowaniu kawałki rabarbaru możemy obtoczyć w cukrze pudrze.
Muffinki rabarbarowe
Puszyste babeczki rabarbarowe są idealne nie tylko na deser ale i na drugie śniadanie.123RF
Składniki:
5 łodyg rabarbaru
białko
Ciasto
2 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag masła
łyżeczka drożdży
opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka
5 dag margaryny
1/2 szklanki mąki
Przygotowanie:
Z drożdży oraz łyżki mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Gdy wyrośnie, zagniatamy go z cukrem, mlekiem, masłem, mąką i jajkiem. Odstawiamy w ciepło na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie (gdy ciasto już wyrośnie) nakładamy naprzemiennie ciasto i rabarbar do foremek. Posypujemy kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką. Smarujemy białkiem. Pieczemy 20 minut w 180 st.
Biszkopt z rabarbarem i bezą
Biszkopt rabarbarowy z bezą to lekkie ciasto, które ma dużo białka.123RF
Składniki:
Biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie
40 dag rabarbaru
10 dag masła
1/3 szklanki miodu
2 żółtka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
Beza
4 białka
1 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Łączymy z resztą składników, miksując ciasto na niskich obrotach. Pieczemy 10 minut w 180 st.
Rabarbar myjemy i kroimy. Mieszamy z resztą składników nadzienia. Układamy na cieście.
Białka ubijamy z cukrem na pianę. Układamy na nadzieniu. Pieczemy 40 minut w 180 st.
Sernik z galaretką truskawkową i rabarbarem
Sernik na kruchym spodzie z rabarbarem.123RF
Składniki:
3 łodygi pokrojonego rabarbaru
szklanka truskawek
łyżka żelatyny
kruche ciasto
Masa
80 dag twarogu
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jaja
Przygotowanie:
Wylepiamy formę kruchym ciastem i pieczemy 20 min w 180 st.
Ser miksujemy ze składnikami na masę, wylewamy na ciasto. Układamy rabarbar. Pieczemy 80 minut w 160 st.
Miksujemy truskawki, podgrzewamy i mieszamy z żelatyną. Zalewamy rabarbar żelatyną i chłodzimy 3 godziny.
Rureczki orzechowe z rabarbarem
Rureczki nadziewane rabarbarem w orzechowej panierce.123RF
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
żółtko
2 łyżki mleka
garść orzechów włoskch
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy, blanszujemy i obtaczamy w miodzie. Ciasto kroimy na kwadraty o boku dłuższym niż kawałki rabarbaru. Łodygi zawijamy podwójnie w ciasto.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy rurki. Obtaczamy w zmielonych orzechach i cynamonie. Pieczemy na papierze 20 minut w 180 st.
Strudel z rabarbarem
Strudel rabarbarowo-jabłkowy to odmiana znanego austriackiego ciasta.123RF
Składniki:
30 dag mąki
łyżka oleju
jajko
10 dag bułki tartej
4 łyżki masła
60 dag rabarbaru
40 dag jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, jajka i 1/2 szklanki wody zagniatamy ciasto. Chłodzimy. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie.
Bułkę tartą podsmażamy z połową masła, pokrojonym rabarbarem, obranymi i startymi jabłkami, cukrem i cynamonem. Nakładamy na ciasto i zawijamy. Sklejamy brzegi i smarujemy wierzch stopioną resztą masła. Pieczemy na papierze 40 minut w 180 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Kruche tartaletki z rabarbarem
Kruche ciasteczka z nadzieniem agrestowym i kleksem z budyniu. 123RF
Składniki:
15 dag mąki
10 dag masła
łyżka śmietany
żółtko
25 dag mascarpone
50 dag rabarbaru
2/3 szkl. cukru
8 kostek startej białej czekolady
łyżka miodu
Przygotowanie:
A Rabarbar kroimy, blanszujemy, zasypujemy cukrem, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 40 minut w 180 st.
Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na grubość 3-5 mm i wycinamy szklanką kółka. Pieczemy 10 minut w 180 st.
Układamy na każdym krążku ser mascarpone zmieszany z rabarbarem i czekoladą. Pieczemy 10 minut w 180 st.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.