Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką jest pyszne i zdrowe
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne ciasta z rabarbarem. 3 proste i doskonałe desery na lato
5 tygodni temu
Ciasta i babeczki z rabarbarem są pyszne, lekkie i... zdrowe, bo właśnie w wersji upieczonej to warzywo jest najzdrowsze. Na dodatek desery z rabarbarem są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu - samo warzywo nie wymaga zbyt długiej i skomplikowanej obróbki. Sprawdź, jaki rabarbar wybrać do ciasta i czy trzeba go obierać. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne ciasto jogurtowe, babeczki z jogurtem i rabarbarem oraz tartę waniliową.
Rabarbar to jedno z popularniejszych wiosenno-letnich warzyw (tak, rabarbar to warzywo) wykorzystywanych do ciast i deserów. To ze względu na jego słodki smak. Chętnie dodajemy go do ciast, tart, babeczek i pysznych ciast drożdżowych z kruszonką. Jak go kupić, obrać i przygotować?
Jaki rabarbar wybrać do ciasta?
Kupując rabarbar możemy się zastanawiać, który będzie najsmaczniejszy - zielony czy czerwony? Z perspektywy smaku warzywa kolor nie ma znaczenia - zarówno czerwony, jak i zielony smakują tak samo, o ile są z różnych odmian. Natomiast jeśli czerwony rabarbar ma jeszcze zielony kolor, to może być kwaśny. Na kolor możemy więc zwracać uwagę wtedy, gdy zależy nam na konkretnym efekcie wizualnym.
Na co zwrócić uwagę kupując rabarbar? To, na czym warto się skupić, to jego rozmiar i struktura. Ogonki (potocznie nazywane łodygami) muszą być świeże, soczyste i jędrne. Nie mogą być zbyt włókniste. Najlepiej wybierać te grubsze i większe. Im grubszy ogonek, tym ma więcej miękiszu, więc więcej warzywa wykorzystamy. Cienkie ogonki też są smaczne, bo mogą oznaczać, że są jeszcze młode. Wybierając ogonki rabarbaru ważne, by nie były zwiędnięte, przyciemnione lub przyschnięte na końcach.
Czy rabarbar trzeba obierać?
Jeśli ogonki rabarbaru są młode, nie trzeba ich obierać. Skórka nie jest trująca ani niezdrowa, wiec można ją jeść. Gdy ogonki są starsze, skórka jest grubsza i włóknista, więc aby warzywo lepiej się jadło, lepiej je obrać. Aby brać rabarbar, złap skórkę na końcu i pociągnij zdejmując ją z całej długości. Im starszy ogonek, tym łatwiej ściągnąć całą skórkę za jednym razem. Im młodsze ogonki i cieńsza skórka, tym będzie to trudniejsze.
Nie wyrzucamy skórek z rabarbaru - można je wykorzystać choćby do przygotowania kompotu. Ogonki rabarbaru możemy przechowywać w lodówce nawet przez 4 tygodnie. Można je także zamrozić, ale wcześniej lepiej je pokroić. Najzdrowszy rabarbar jest upieczony.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąFot. 123rf.com
Składniki:
400 g mąki
800 g rabarbaru
250 g masła
180 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
ok. 10 truskawek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy na 2-cm kawałki. Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy po jednym jajku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą, wciąż miksując, dodajemy pomału jogurt oraz esencję waniliową.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar oraz truskawki (część wciskamy palcem w ciasto).
Możemy dodać kruszonkę: na blat przesiewamy niepełną szklankę mąki, następnie dodajemy pół szklanki cukru i pół kostki zimnego masła. Siekamy nożem, a potem rozcieramy w palcach, żeby składniki się połączyły. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy przez 45-60 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Babeczki jogurtowe z rabarbarem
Babeczki jogurtowe z rabarbaremFot. 123rf.com
Składniki:
2 półtorej szklanki mąki
szklanka cukru b opakowanie cukru wanilinowego
250 ml jogurtu typu greckiego (gęstego)
2 jajka
pół szklanki oleju
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyżek młodego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Posypujemy cukrem wanilinowym i mieszamy.
W jednej misce mieszamy jogurt grecki z jajkami i olejem. W drugiej łączymy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na wierzchu układamy rabarbar i lekko dociskamy palcem. Pieczemy ok. 20 minut w 170°C, aż wierzch się zarumieni.
Waniliowa tarta z rabarbarem
Waniliowa tarta z rabarbaremFot. 123rf.com
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
130 g masła lub margaryny
Wierzch:
50 g herbatników
500 g rabarbaru
3 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350 ml śmietany 18%
bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę, cukier puder oraz sól. Dokładamy zimne posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2-cm kawałki. Herbatniki kruszymy na małe kawałki. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier zwykły oraz wanilinowy, dodajemy budynie, a także skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na średnich obrotach ok. 3 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę.
Ciasto równomiernie posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na nich rozkładamy rabarbar i zalewamy śmietanowo-budyniową polewą. Pieczemy ok. 55 minut w 180ºC.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.