Wciąż za mało mówimy i wiemy o funkcjach, które trzustka spełnia w naszym organizmie. Przez to, że chora trzustka długo nie daje żadnych objawów, zapominamy o nią odpowiednio dbać. A to konieczne! Jak wspomagać pracę trzustki? Związki zawarte w niektórych ziołach regenerują trzustkę, a nawet odwracają niekorzystne zmiany! Wypróbuj przepisy na domowe kuracje.
Spis treści
Trzustka waży tylko około 10 dekagramów, a pełni rolę dużej fabryki. Bez tego małego gruczołu przemiana materii nie jest możliwa. Dlatego warto o nią zadbać.
Trzustka wytwarza sok trzustkowy zawierający enzymy potrzebne do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Produkuje też m.in. insulinę i glukagon regulujące poziom cukru we krwi. Gruczoł ten jest podatny na stany zapalne i nowotwory. Często choroby trzustki są wykrywane późno, bo bardzo długo nie dają zauważalnych objawów.
Leczniczą częścią rośliny jest korzeń (ok. 9 zł/100 g), który zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych w trzustce i wspomaga leczenie cukrzycy.
Świeży korzeń umyj, zetrzyj na tarce i wyciśnij sok przez gazę. Sok przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni. Przy kłopotach trawiennych pij 20-40 kropli soku ze świeżego korzenia 2 razy dziennie po posiłku nie dłużej niż przez tydzień.
2-3 łyżki sproszkowanego korzenia łopianu wsyp po garnka, zalej 2 szklankami wody, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, odstaw do ostygnięcia i przecedź. Na trawienie pij 1/2 szklanki odwaru 3 razy dziennie po posiłku, przez 2 tygodnie.
Ostropest wspiera odbudowę trzustki Nasiona ostropestu pomagają odbudować wyspy Langerhansa w trzustce, które produkują insulinę. Regularnie stosowana kuracja obniża też poziom glukozy we krwi.
5 łyżek nasion ostropestu (5 zł/500 g) zmiel w moździerzu. Przesyp do słoika, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce nie dłużej niż tydzień. Kupuj całe nasiona i miel je sama tuż przed spożyciem, ponieważ zmielone szybko tracą właściwości lecznicze. Jedz po 1 łyżeczce proszku (popijaj wodą) 2 razy dziennie przez 3-4 tygodnie. Po tygodniu przerwy możesz kurację powtórzyć.
Zawiera goryczki, olejki eteryczne i knicynę – wzmaga wydzielanie śliny, soków trzustkowych, żołądkowych i żółci.
3 łyżki suszonego ziela drapacza (ok. 9 zł/50 g) rozdrobnij na proszek w moździerzu. Przechowuj w zamkniętym słoiku w ciemnej szafce do 5 miesięcy. Jedz po 1/2 łyżeczki proszku i popijaj szklanką ciepłej wody 2 razy dziennie przez 2 tyg., zrób miesiąc przerwy.
1 łyżkę ziela zalej szklanką gorącej wody, przykryj naczynie spodeczkiem i odstaw do zaparzenia na 10 minut. Przecedź. Pij po 1 szklance naparu 3 razy dziennie przez 5 dni.