Jakie przyprawy działają rozgrzewająco i poprawiają krążenie? Sprawdź, co dodawać do potraw w zimne dni
Imbir, kurkuma, chili i cynamon to jedne z najlepiej rozgrzewających przypraw
Fot. 123rf.com

Jakie przyprawy działają rozgrzewająco i poprawiają krążenie? Sprawdź, co dodawać do potraw w zimne dni

Rozgrzewające przyprawy dodane do zimowych dań doskonale poprawią krążenie. Można z nich też przygotować proste domowe kuracje, które pomogą się rozgrzać po powrocie do domu w zimne dni. Sprawdź, jakie przyprawy mają działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie krwi. Wypróbuj też przepis na rozgrzewającą zupę.

Codziennie jedz przynajmniej jedną porcję rozgrzewającej zupy albo dania jednogarnkowego z dodatkiem przypraw, które rozszerzają naczynia krwionośne i sprawiają, że krew krąży szybciej.

Jakie przyprawy działają rozgrzewająco?

Kminek, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, cynamon, chili – te przyprawy warto dodawać do dań, gdy marzną nam stopy i dłonie. Dodatkowo starajmy się gotować zupy i jednogarnkowce przez 3-4 godziny (na wolnym ogniu), bo specjaliści od medycyny chińskiej przekonują, że im dłużej gotowana jest potrawa, tym bardziej rozgrzewa.

Rozgrzewające przyprawy poprawiają też przemianę materii, spodziewaj się więc częstszych i rzadszych wypróżnień.

Uwaga! Unikajmy soków cytrusowych i surowych owoców (szczególnie kiwi, bananów, gruszek, ananasa, melona).

Przyprawy rozgrzewające i wspomagające krążenie. Jak je stosować?

Kuracje z przyprawami w roli głównej pomogą usprawnić krążenie (a więc rozgrzać się), a przy okazji zapewnią ochronę przed jesiennymi infekcjami.

Majeranek na poprawę krążenia

Czubatą łyżeczkę ziela zalej 2 szklankami wody, gotuj 10 min, przecedź. Odwar pij w 2 porcjach – rano i po południu, ciepły. Pij 7 dni, a potem zrób 14 dni przerwy.

Kardamon, anyż, imbir, goździki poprawią krążenie krwi

Do dużego dzbanka wsyp łyżeczkę ulubionej herbaty, 6 goździków, kilka plastrów imbiru, 4-5 rozgniecionych strąków kardamonu i gwiazdkę anyżu. Popijaj cały dzień (ciepłą).

Uwaga! Możesz też zagotować całość (15 min) z pokrojonym jabłkiem (powstanie aromatyczny kompot).

Czosnek na lepsze krążenie krwi

Jedz ząbek lub dwa czosnku dziennie (podsmażony, gotowany lub pieczony bardziej rozgrzewa).

Rozgrzewająca zupa warzywna

Proponowana przez nas rozgrzewa dzięki solidnej „porcji” odpowiednich przypraw: imbiru, czosnku i kminu.

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka liści jarmużu
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula 
  • 2 gałązki tymianku
  • papryka czerwona lub żółta 
  • 3-4 liście laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • jogurt grecki lub śmietana

Przygotowanie:

  1. W garnku – najlepiej takim o grubym dnie – podsmaż na oleju posiekaną cebulę, czosnek i gałązki tymianku.
  2. Wszystko zalej bulionem i dodaj soczewicę, imbir, posiekany jarmuż, liście laurowe, pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę i resztę przypraw. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę, zamieszaj i gotuj jeszcze 35-40 min.
  3. Całość dopraw do smaku solą oraz dodatkową szczyptą kminu rzymskiego lub pieprzem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną pietruszką (zachowa wtedy cenną wit. C) i dodaj ewentualnie łyżkę jogurtu lub śmietany.

 

Czytaj więcej