Nowa, zielona wersja diety śródziemnomorskiej. Na niej schudniesz jeszcze więcej
Zielona dieta śródziemnomorska pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów.
Fot. 123RF

Nowa, zielona wersja diety śródziemnomorskiej. Na niej schudniesz jeszcze więcej

Zielona dieta śródziemnomorska pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów i jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Jest też ulepszeniem jednej z najzdrowszych diet na świecie, bo opiera się głównie na zielonych warzywach i owocach. Poznaj jej zasady i korzyści zdrowotne.

Popularność diety śródziemnomorskiej zaczęła się w latach 70. Już wtedy to uznano ją za jedną z najzdrowszych na świecie. 50 lat później jej pozytywny wpływ na zdrowie został potwierdzony wieloma badaniami. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby sercowo-naczyniowe i dłużej żyją niż reszta Europy.

Jedzą głównie pokarmy pochodzenia roślinnego, ryby, niewielkie ilości mięsa i produktów mlecznych. W najnowszych badaniach udowodniono, że odmiana diety śródziemnomorskiej, która zawiera więcej zielonych pokarmów roślinnych, jest dla nas jeszcze lepsza.

Na czym polega i jak działa zielona dieta śródziemnomorska?

W zielonej diecie śródziemnomorskiej minimalną ilość czerwonego mięsa zastępujemy białkiem roślinnym. Na przykład kostką z rośliny Wolffia globosa, która od lat w Tajlandii używana jest jako substytut mięsa, bo dostarcza łatwo przyswajalne roślinne białko.

Wyniki badań pokazały, że taka zmiana w menu znacząco poprawia nasz metabolizmpracę układu sercowo-naczyniowego. Drugie ulepszenie w klasycznej diecie śródziemnomorskiej to spożywanie dużo większej ilości zielonych warzyw. Do nowej odmiany diety wprowadzono też orzechy włoskie (28 gramów dziennie) oraz picie zielonej herbaty.

32039025_m(1)
W ulepszonej diecie śródziemnomorskiej wprowadzon picie zielonej herbaty.
123RF

Główne zasady zielonej diety śródziemnomorskiej

Do każdego posiłku dodaj coś zielonego

Kolor ten rośliny zawdzięczają chlorofilowi, który ma korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zielone warzywa są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Możemy je jeść bez obaw w dowolnych ilościach, bo są niskokaloryczne. Jak najczęściej sięgaj więc po m.in.:

  • fasolę,
  • kapustę,
  • cukinię,
  • orzeszki pistacjowe,
  • ogórki,
  • awokado,
  • botwinę,
  • szpinak
  • miętę

Komponuj swoje dania tak, by w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo, a do przyprawiania potraw jak najczęściej używaj natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii, rozmarynu, tymianku czy mięty. Wystarczy zjeść porcję od 80-100 g zielonych warzyw dziennie.

Ogranicz mięso, a z czerwonego zrezygnuj zupełnie

To ostatnie, podobnie jak wędliny, zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które podnoszą w naszym organizmie poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Mięso zastąp roślinami strączkowymi (groch, fasola, bób, ciecierzyca). Są bogate w bardzo sycące białko (100 g soczewicy odpowiada 100 g mięsa). Jedz też tłuste ryby i owoce morza. W małych porcjach sięgaj po białe mięso drobiowe i jajka oraz pełnotłuste produkty mleczne – maksymalnie 2 lub 3 razy w tygodniu.

Zjedz codziennie 1/4 filiżanki orzechów włoskich

To bomba witamin (z grupy B, A, E, K i C), minerałów (m.in. wapń, żelazo, potas, cynk) oraz antyoksydantów. Są źródłem pełnowartościowego białka i dużą porcją najszlachetniejszego tłuszczu, czyli kwasów omega-3. Możesz je zjadać same albo dodawać do płatków, musli, wypieków czy sałatek, np. z jarmużem.

Wypijaj każdego dnia 3-5 filiżanek zielonej herbaty

Napar z niefermentowanych liści herbaty (bo tym właśnie jest ten pochodzący z Azji napój) słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem antyoksydantów, które pomagają komórkom zachować młodość. Zielona herbata doskonale pobudza, dodaje energii, poprawia krążenie, obniża poziom „złego” cholesterolu. Działa też przeciwzapalnie, zwiększa odporność naszego organizmu i świetnie przyspiesza metabolizm.

38917826_m
Produkty polecane w zielonej diety śródziemnomorskiej.
123RF

Efekty zielonej diety śródziemnomorskiej

Udowodniono, że zielona wersja diety śródziemnomorskiej jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia.

U osób stosujących ją przez pół roku stwierdzono:

  • spadek cholesterolu LDL (złego),
  • uregulowanie ciśnienia krwi,
  • złagodzenie insulinooporności,
  • zmniejszenie stanów zapalnych.

Warto wprowadzić jej zasady w życie, bo dzięki temu je wydłużamy, chronimy nasze serce, oczy i utrzymujemy mózg w dobrej kondycji.

Zielona dieta pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów.

Dominujące w niej zielone warzywa  i herbata mają pozytywny wpływ na proces oczyszczania naszego organizmu z toksyn, a to maksymalnie podkręca nasz metabolizm i spalanie tłuszczu. Badane osoby przez 6 miesięcy schudły ponad 6 kg, a obwód ich talii zmniejszył się o 8,6 cm. Dla porównania ci na tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej zeszczupleli o 5,4 kg.

Wskazówki do zielonej diety śródziemnomorskiej

  • Zielone warzywa najlepiej jeść surowe. Jest to wyjątkowo istotne, ponieważ poddane wszelkiej obróbce termicznej tracą swoje cenne składniki odżywcze, a co za tym idzie zdrowotne właściwości. Na przykład po podgrzaniu znika z nich nawet 50-70 proc. witaminy C i aż 30 proc. beta-karotenu, witaminy E oraz witamin z grupy B.
  • Przed spożyciem dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Nie mocz ich, żeby składniki odżywcze nie „uciekały” do wody. I lepiej nie obieraj ze skórki, pod nią bowiem znajduje się najwięcej witamin. Jeśli musisz, obierz je bardzo cienko.
  • Przechowuj w lodówce przykryte papierowym ręcznikiem. Zielone warzywa trzymane w foliowym opakowaniu wytwarzają szkodliwe azotyny.

 

 

Czytaj więcej