Pieczone mięsa na świąteczny obiad – soczyste i pełne smaku!
Pieczony schab to idealne świąteczne danie
Fot. materiały prasowe

Pieczone mięsa na świąteczny obiad – soczyste i pełne smaku!

Doskonałej jakości mięso plus nasz oryginalny przepis na pieczeń to gwarancja udanego świątecznego obiadu. Już na sam widok tego dania ślinka cieknie!

Święta Bożego Narodzenia spędzamy zazwyczaj w rodzinnym gronie, przy suto zastawionym stole. Najważniejszym wydarzeniem kulinarnym tego dnia jest, oczywiście, obiad. Tutaj pani lub pan domu mają szczególne zadanie do wykonania. Co podać, aby danie było wykwintne, by można było nim obdzielić często liczne grono biesiadników i aby było możliwie niepracochłonne? Odpowiedź jest prosta – taką idealną potrawą na świąteczny obiad jest pieczeń!

Na polskich stołach tradycyjnie królują pieczone mięsa – wieprzowe i wołowe. Po prostu lubimy je, są bardzo „świąteczne”, a poza tym praktyczne. Mięso możemy przygotować wcześniej, a przed obiadem tylko wstawić do piekarnika w odpowiednim czasie. 

Upieczone mięso powinno być aromatyczne i soczyste. Zwłaszcza w święta chcielibyśmy uniknąć kulinarnej wpadki. To, czy nasza pieczeń wyjdzie pyszna, zależy od użytych składników, a zwłaszcza od jakości mięsa. Nawet największe umiejętności nie pomogą, gdy mięso będzie niewłaściwe lub złej jakości. Przygotowanie świątecznego obiadu zaczynamy tak naprawdę od kupna składników i jest to zadanie wymagające pewnej wiedzy. 

Jak wybrać dobre mięso na świąteczną pieczeń? 

Wybór dobrego mięsa nie jest wcale łatwy. Mięso do pieczenia musi być świeże, dobrej jakości i pochodzące z zaufanego źródła – na przykład z oferty Sokołowa. W sklepach Sokołowa profesjonalna obsługa pomoże nam wybrać odpowiednie mięso do dania, które zamierzamy przygotować. Na miejscu można też poprosić o zmielenie mięsa, jeśli na przykład planujemy przygotować pieczeń rzymską. 

Wieprzowina na pieczeń

Wieprzowina idealnie nadaje się do pieczenia. Ponadto jest źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów i cennych witamin (kwasu foliowego i witamin z grupy B) oraz minerałów (w tym fosforu, sodu i potasu). Wyróżnia się dużą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie – wysoką wartością energetyczną. 

Spośród mięsa wieprzowego do pieczenia najbardziej polecane są: schab, karkówka, polędwiczka, szynka. 

Wołowina na pieczeń

Jest to szlachetny gatunek mięsa, ceniony przez smakoszy, idealny na świąteczny stół. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też cennymi wartościami odżywczymi. Wołowinę cechuje wysoka zawartość białka, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i cynku. Mięso wołowe nadaje się idealnie do dań klasycznych, takich jak pieczenie czy gulasze, ale możliwości zastosowania jest znacznie więcej. 

Do pieczenia warto polecić polędwicę, ligawę, rostbef, udziec.  

Dobrej jakości wołowina na pieczeń ma równomierną czerwoną barwę poprzedzielaną jasnokremowymi paskami tłuszczu, mięso powinno być sprężyste i po naciśnięciu palcem szybko wracać do poprzedniego kształtu, zapach powinien być świeży i przyjemny.

Jak przygotować idealną pieczeń? 

 

Warto wykorzystać sprawdzone triki, by mięso było soczyste, smakowite, z chrupiąca skórką. Co zrobić zanim włożysz mięso do piekarnika?

 

Zamarynuj mięso na pieczeń 

Marynowanie polega na moczeniu mięsa w mieszance oleju (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego} kwaśnego płynu (np. octu z wodą, wina lub soku cytrynowego) i przypraw, np. ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, liści laurowych, cząbru, rozmarynu, jałowca, rozgniecionego czosnku. W naszym przepisie proponujemy marynatę z dodatkiem żurawiny, cynamonu i orzechów.

 

Szpikuj mięso boczkiem, szynką, owocami

Pieczeń będzie soczysta i smakowita, gdy ją naszpikujemy. Chude mięsa można szpikować boczkiem lub słoniną, by nie wyschły podczas pieczenia. Schab możemy szpikować np. szynką i owocami – tak jak w przepisie poniżej.

 

Wybierz odpowiednie naczynie 

O tym, jak wyjdzie pieczeń, w dużej mierze decyduje naczynie, w którym pieczemy. Aluminiowe brytfanny nagrzewają się szybko, równomiernie i długo utrzymują wysoką temperaturę. Zwykle pokryte są nieprzywierającą powłoką.

 

Ustaw dobrze temperaturę

Od temperatury pieczenia zależy, czy pieczeń będzie równomiernie upieczona, a skórka chrupiąca. Pieczemy mięso w temperaturze od 150 do 180°C. Po upieczeniu nie kroimy od razu pieczeni - pozwalamy mięsu  „odpocząć” przez ok. kwadrans, by temperatura wewnątrz się wyrównała.

Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami

 -
Pieczeń ze schabu z szynką i orzechami
materiały prasowe

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości SOKOŁÓW
  • opakowanie Szynki Sarmackiej Gold SOKOŁÓW
  • jabłko
  • gruszka
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji

Marynata:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • łyżka soli ziołowej
  • łyżka nerkowców
  • łyżka migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżeczka mielonych płatków chili

Przygotowanie:

  1. Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.
  2. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół.
  3. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
  4. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Czytaj więcej