Przepisy na świąteczne dania. Wykwintne mięsa z owocami
Gruszki podkreślają smak szynki.
Fot. 123rf

Przepisy na świąteczne dania. Wykwintne mięsa z owocami

Duet mięsno-owocowy to doskonała propozycja na świąteczny stół. Obok tradycyjnego schabu ze śliwką proponujemy nowe pyszne połączenie szynki z gruszką i pigwą. Gwarantujemy – takie danie to poezja smaku!

Mięso i owoce to wyjątkowo zgrany duet. W kuchni staropolskiej owocami faszerowano chętnie drób, czyli kaczki, gęsi, kurczaki, ale też gołębie i kapłony. Owoce chętnie dodawano też do dzikiego ptactwa – kuropatw, bażantów.

Dzisiaj najbardziej popularną wersją mięsa z owocami jest pieczony schab ze śliwką. To klasyka polskiej kuchni, dawnej i dzisiejszej. Takie mięso podaje się i na ciepło, i na zimo. Ale z okazji świąt warto wypróbować jeszcze inny wariant wykwintnej pieczeni z owocami – proponujemy przepis na soczystą szynkę z gruszką i pigwą. Jej smak dodatkowo podkręcą korzenne przyprawy: cynamon i anyż.

Smacznie i zdrowo

Połączenie mięsa z owocami jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Godne polecenia jest zwłaszcza mięso pieczone, najlepiej chude. Jest zdrowsze i mniej kaloryczne od smażonego - zwłaszcza takiego w panierce.  Wieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów i cennych witamin (kwasu foliowego i witamin z grupy B) oraz minerałów (w tym fosforu, sodu i potasu). Wołowina z kolei wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też cennymi wartościami odżywczymi. Cechuje ją wysoka zawartość białka, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i cynku.

Dobrej jakości mięso

W kuchni liczą się po pierwsze umiejętności, a po drugie dobrej jakości składniki. Nie zawsze potrafimy wybrać dobrej jakości mięso, dlatego powinniśmy w tym aspekcie zaufać sprawdzonym i renomowanym producentom. Przedświąteczne zakupy warto zrobić w specjalistycznych sklepach mięsnych takich jak Sokołów czy Gzella. Sklepy te oferują nam szeroki wybór asortymentu, gwarancję świeżości, a także pomocną i profesjonalną obsługę. Jeśli nie wiemy, gdzie w pobliżu naszego domu znajduje się taki sklep, wystarczy wejść na stronę Sokołowa i za pomocą wyszukiwarki szybko znaleźć najbliższy punkt sprzedaży w naszej okolicy.

Szynka Świąteczna z gruszką i pigwą

Szynka świąteczna kompozycja
Szynka Świąteczna z gruszką i pigwą
Mat. pras. Sokołów

Składniki:

  • Szynka Świąteczna Sokołów
  • 2 pigwy
  • 2 gruszki 
  • 4 gwiazdek anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 
  • Litr wody 
  • Szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie: 

  1. Szynkę świąteczną Sokołów wyjąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Gruszki i pigwy pokroić, każdą na 8 części, przerzucić je na do naczynia z szynką. 
  3. Szynkę i owoce zalać 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego rozcieńczonego w litrze wody i szklanką soku jabłkowego.
  4. Do bulionu dorzucić laski cynamonu i gwiazdki anyżu.
  5. Wstawić do piekarnika na pół godziny na 160 stopni (termoobieg). Po tym czasie przykryć mięso folią aluminiową i piec kolejną godzinę w temperaturze 180 stopni. 
  6. Smakuje wyśmienicie z pieczoną dynią przyprawioną solą i pieprzem lub ulubionymi ziołami.

Schab nadziewany suszonymi owocami

schab_nadziewany_suszonymi_owocami_1_0
Schab z suszonymi owocami
Mat. pras. Sokołów

Składniki:

  • 1 opakowanie schabu Uczta świeżość i smak
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2-3 garście mieszanki suszonych owoców: śliwek, żurawiny, moreli, daktyli i rodzynek
  • 150 ml brandy
  • sól i pieprz
     

Przygotowanie:

  1. Śliwki, żurawinę, morele, daktyle oraz rodzynki zalać 150 ml brandy i wymieszać. Schab oczyścić z błonek. W środek mięsa wbić długi nóż i odrobinę poszerzyć nacięcie. W powstały otwór włożyć owocowe nadzienie. 
  2. Całość owinąć boczkiem, posypać solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 80-90 minut w temperaturze 190°C. 

Czytaj więcej