Smakowite mięsa i wędliny na świąteczny stół – jak wybrać produkty najlepszej jakości
Pieczona szynka często gości na świątecznym stole
Fot. 123RF

Smakowite mięsa i wędliny na świąteczny stół – jak wybrać produkty najlepszej jakości

Zgodnie z tradycją na świątecznym stole nie może zabraknąć wykwintnych mięs i wędlin. Jak wybrać te najlepsze?

Święta Bożego Narodzenia za pasem i powoli rozpoczynamy przygotowania do tego magicznego czasu. Wiadomo: musimy zadbać o choinkę i prezenty, ale tradycyjne polskie święta to także wielkie bogactwo kulinarne. Sporą część świątecznego czasu spędzamy przy stole, suto zastawionym najlepszymi produktami i potrawami. W tym czasie, poza Wigilią, na stołach królują głównie różnego rodzaju mięsa, wędliny oraz dodatki do nich. Niezależnie od tego, jak ułożymy świąteczne menu i co znajdzie się na stole, jedno jest pewne: muszą to być produkty świeże i dobrej jakości.   

Dawniej przygotowania do świąt trwały bardzo długo. Często samemu wytwarzało się wędliny, nabiał, pieczywo i przygotowywało mięsa. Wymagało to sporo czasu i ogromnego nakładu pracy. Dziś większość z nas kupuje gotowe wyroby, co nie znaczy, że muszą być one gorsze od tych dawnych. Zależy po prostu, co i gdzie kupimy. Wybór odpowiednich mięs, wędlin jest sztuką i również wymaga wysiłku.  

Mięso i wędliny na święta. Jak i gdzie kupować?

A gdyby tak zacząć inaczej? Znaleźć odpowiedniego, renomowanego producenta, poszukać jego produktów w sklepach i sprawdzić, czy są świeże i odpowiednio przechowywane? Będzie z pewnością prościej. Oprócz jakości, liczy się też asortyment. W te szczególne dni najbardziej zależy nam, aby produkty na stole były urozmaicone, wytwarzane na podstawie tradycyjnych receptur, smakowały jak dawniej i doskonale komponowały się z dodatkami, takimi jak chrzan, ćwikła, marynowane ogórki, czy grzybki.

W okresie przedświątecznym warto więc zdecydować się na zakupy w specjalistycznych sklepach mięsnych takich jak Sokołów, czy Gzella. Produkty trafiają tam prosto od producenta, więc mamy gwarancję, że są świeże, a dodatkowo wybór jest bardzo szeroki. Możemy też liczyć na fachową pomoc sprzedawców. Jak znaleźć taki sklep?  – na stronie Sokołów za pomocą wyszukiwarki szybko znajdziemy punkty sprzedaży w naszej okolicy


Pyszne wędliny Sokołowa na śniadanie

 -
123 RF

Pierwszy dzień Świąt zaczynamy od śniadania. Zgodnie z polską tradycją na stole w tym czasie nie może zabraknąć wędlin. Staramy się, aby były one dobrej jakości, smaczne, świeże i rozmaite. Zazwyczaj wędliny podajemy nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąskę w trakcie dnia. Można powiedzieć, że tradycyjne święta wędlinami stoją. Na półmiskach lądują szynki, wędzonki, balerony i różnego rodzaju kiełbasy.  

„Sokołów” na tę okazję proponuje Szynkę Świąteczną, która jest idealną propozycją do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu – wystarczy wyjąć ją z opakowania i włożyć do piekarnika. Przed zapiekaniem można ją również posypać specjalną kompozycją przypraw, które są dołączone do opakowania. Do świątecznych sałatek doskonale pasują natomiast szynka sokołowska krucha i szynka Basiuni, a polędwica bretońska i szynka sarmacka w plastrach świetnie sprawdzą się do przygotowania mięsnych ruloników.   

Mięsa na świąteczny stół: do pieczenia, duszenia, itd.

W święta od dawna polskie stoły pełne są różnego rodzaju mięs. Chętnie je pieczemy, a taki sposób ich przygotowania jest szybki i praktyczny. Mięso możemy przygotować wcześniej, a przed obiadem tylko wstawić do piekarnika w odpowiednim czasie. Możliwości podania mięsa jest jednak mnóstwo, wszystko zależy od gustów i umiejętności kulinarnych.

W okresie świątecznym częściej podajemy też droższe i bardziej ekskluzywne mięsa. Takim „delikatesowym” mięsem jest między innymi wołowina. Dobre mięso wołowe ma równomierną czerwoną barwę poprzedzielaną jasnokremowymi paskami tłuszczu. Powinno być sprężyste, a po naciśnięciu palcem szybko wracać do poprzedniego kształtu. Zapach powinien być świeży i przyjemny.

A jeśli nie jemy mięsa?

Coraz więcej osób ogranicza jedzenie mięsa, a w tym samym czasie niezwykle szybko wzbogaca się oferta produktów dla wegetarian. Wytwarza je także „Sokołów”. Nie ma w tym nic dziwnego, przecież doskonale zna się na smakach. Na świątecznym stole, tradycyjnym wędlinom mogą przecież towarzyszyć wędliny, pasztety, czy pasty roślinne. Dobrze przyprawione przypominają smakiem te tradycyjne. „Sokołów” oferuje całą gamę takich produktów pod marką „Z gruntu dobre”. 

Czytaj więcej