Owoce głogu znane są przede wszystkim ze swojego leczniczego działania na serce. Ale to nie jedyne ich właściwości! Co zawierają i jak działają owoce głogu? Kto nie powinien ich stosować? Sprawdź, kiedy i jak zbierać, suszyć oraz przechowywać owoce głogu. Przygotuj z nich domowy intrakt oraz odwar. Na co pomagają i jak je stosować?
Spis treści
Czerwone jak serce kuleczki mają cenne właściwości lecznicze – i to nie tylko dla naszego serca. Co zawierają i jak działają owoce głogu? Jak wykorzystać ich zdrowotne właściwości? Przygotuj domowy intrakt oraz napar z owoców głogu i sprawdź, jak i na jakie dolegliwości je stosować.
Owoce głogu zawierają bardzo ważne flawonoidy, fenole, katechiny i procyjanidyny, a także mają dużo witamin C i P oraz prowitaminy A.
Jak działają owoce głogu?
Nie stosuj wyciągów z owoców (np. intraktu lub odwaru), jeśli masz niedociśnienie lub bierzesz leki obniżające ciśnienie.
Owoce zbiera się w październiku, a jeśli jesień jest ciepła i słoneczna (tak jak w tym roku), to także na początku listopada. Wtedy są już dojrzałe – mają ciemnoczerwoną barwę i są lekko miękkie. Choć są odporne na niską temperaturę (późną jesienią i zimą żywią się nimi ptaki), to przemrożone tracą na wartości.
Zbieraj je do pudełka, płóciennej torby lub papierowej torebki. Owoce nie mogą mieć uszkodzeń i plam.
W domu przejrzyj owoce – odrzuć nadpsute lub z plamami. Usuń łodyżki. Jeśli nie przystępujesz od razu do ich przetwarzania, możesz je przechować w lodówce do 3 dni.
Owoce opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż pojedynczą warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w 60 st.
Po całkowitym wysuszeniu przechowuj w zakręconym słoiku lub torebce z papieru maksimum rok.
Wsyp do słoika 100 g rozgniecionych świeżych owoców. Zalej 2 szklanki alkoholu 40 proc. podgrzanymi w rondelku. Zakręć i odstaw na 2 tyg. Przecedź, dodaj 3 łyżki miodu, wymieszaj. Przechowuj do 2 lat.
Na co pomoże i jak stosować?
Wymieszaj w słoju: 30 g pokrojonych suszonych owoców głogu, 15 g ziela melisy (50 g/3,50 zł) i 10 g korzenia arcydzięgla (50 g/3,80 zł). Przechowuj do 3 miesięcy.
Odwar przygotuj, wsypując 1 łyżkę mieszanki do rondelka i zalewając ją 2 szkl. wody. Gotuj 5 min, odstaw na 20 min i przecedź.
Na co pomoże i jak stosować?