Na co pomagają owoce głogu? Sprawdź, jak działają domowe kuracje i jak je stosować
Odwar z owoców głogu pomaga m.in. na pamięć i koncentrację
Fot. 123rf.com

Na co pomagają owoce głogu? Sprawdź, jak działają domowe kuracje i jak je stosować

Owoce głogu znane są przede wszystkim ze swojego leczniczego działania na serce. Ale to nie jedyne ich właściwości! Co zawierają i jak działają owoce głogu? Kto nie powinien ich stosować? Sprawdź, kiedy i jak zbierać, suszyć oraz przechowywać owoce głogu. Przygotuj z nich domowy intrakt oraz odwar. Na co pomagają i jak je stosować?

Czerwone jak serce kuleczki mają cenne właściwości lecznicze – i to nie tylko dla naszego serca. Co zawierają i jak działają owoce głogu? Jak wykorzystać ich zdrowotne właściwości? Przygotuj domowy intrakt oraz napar z owoców głogu i sprawdź, jak i na jakie dolegliwości je stosować. 

Właściwości zdrowotne owoców głogu

Owoce głogu zawierają bardzo ważne flawonoidy, fenole, katechiny i procyjanidyny, a także mają dużo witamin C i P oraz prowitaminy A.

Jak działają owoce głogu?

  • Pobudzają regenerację serca i regulują jego skurcze dzięki temu, że rozszerzają naczynia doprowadzające krew. Serce jest lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze.
  • Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia się także krążenie wewnątrzczaszkowe – komórki nerwowe stają się lepiej dotlenione i szybciej się regenerują. To wpływa na naszą dobrą pamięć i koncentrację.
  • Regulują niewłaściwy poziom cholesterolu, bo zmniejszają we krwi ilość złej frakcji LDL, podwyższają dobrą – HDL.
  • Działają uspokajająco i mogą zapobiec nerwicom, np. serca. Ułatwiają też zasypianie.

Kto nie powinien stosować owoców głogu? Przeciwwskazania

Nie stosuj wyciągów z owoców (np. intraktu lub odwaru), jeśli masz niedociśnienie lub bierzesz leki obniżające ciśnienie.

Kiedy i jak zbierać owoce głogu?

Owoce zbiera się w październiku, a jeśli jesień jest ciepła i słoneczna (tak jak w tym roku), to także na początku listopada. Wtedy są już dojrzałe – mają ciemnoczerwoną barwę i są lekko miękkie. Choć są odporne na niską temperaturę (późną jesienią i zimą żywią się nimi ptaki), to przemrożone tracą na wartości.

Zbieraj je do pudełka, płóciennej torby lub papierowej torebki. Owoce nie mogą mieć uszkodzeń i plam.

W domu przejrzyj owoce – odrzuć nadpsute lub z plamami. Usuń łodyżki. Jeśli nie przystępujesz od razu do ich przetwarzania, możesz je przechować w lodówce do 3 dni.

Jak suszyć owoce głogu i je przechowywać?

Owoce opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż pojedynczą warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w 60 st.

Po całkowitym wysuszeniu przechowuj w zakręconym słoiku lub torebce z papieru maksimum rok.

Jak zrobić i stosować intrakt z owoców głogu?

Wsyp do słoika 100 g rozgniecionych świeżych owoców. Zalej 2 szklanki alkoholu 40 proc. podgrzanymi w rondelku. Zakręć i odstaw na 2 tyg. Przecedź, dodaj 3 łyżki miodu, wymieszaj. Przechowuj do 2 lat.

Na co pomoże i jak stosować?

  • Żeby wzmocnić serce lub obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, pij po 1 łyżce intraktu 2 razy dziennie przez 2 miesiące.
  • Przy za wysokim cholesterolu pij 2 łyżki intraktu przez minimum 3 miesiące.

Odwar z owoców głogu - przepis i stosowanie

Wymieszaj w słoju: 30 g pokrojonych suszonych owoców głogu, 15 g ziela melisy (50 g/3,50 zł) i 10 g korzenia arcydzięgla (50 g/3,80 zł). Przechowuj do 3 miesięcy.

Odwar przygotuj, wsypując 1 łyżkę mieszanki do rondelka i zalewając ją 2 szkl. wody. Gotuj 5 min, odstaw na 20 min i przecedź.

Na co pomoże i jak stosować?

  • Żeby poprawić pamięć i koncentrację, pij po 1 szklance odwaru 2 razy dziennie przez miesiąc. 
  • Jeśli masz nerwowy czas lub źle sypiasz (np. budzisz się w nocy), pij ok. 19.00 szklankę naparu lub 1 łyżkę nalewki przez 9-14 dni.

 

 

Czytaj więcej