Biszkoptowe ciasta na majowe przyjęcia. 5 wyjątkowych przepisów z owocową nutą
Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym świetnie sprawdzi się do kawy
Fot. 123rf.com

Biszkoptowe ciasta na majowe przyjęcia. 5 wyjątkowych przepisów z owocową nutą

Ciasto biszkoptowe to idealny deser na wiosenne przyjęcie. Nasze propozycje to: tort biszkoptowy z kremem truskawkowym, puszysta biszkoptowa babka z rabarbarem, biszkoptowe ciasto z cytrynową nutą, rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym czy biszkoptowa krajanka z galaretką truskawkową. Wypróbuj 5 przepisów na doskonałe ciasta biszkoptowe, które uświetnią każdą imprezę!

Biszkoptowe ciasta w wiosennym wydaniu są lekkie, orzeźwiające i obowiązkowo mają w składzie owoce! Takie wypieki doskonale sprawdzą się na rodzinne przyjęcie lub kawę z przyjaciółką. Wybór masz dość duży - wszystkie nasze propozycje zachwycają smakiem.

Idealne ciasto biszkoptowe

  • Co zrobić, by biszkopt był puszysty, rozpływał się w ustach, a przede wszystkim nie opadł? Oto kilka sprawdzonych wskazówek.
  • Zacznij od nagrzania piekarnika. Biszkopt należy wstawić do niego tuż po ubiciu.
  • Do wypieku użyj tylko mąki, dobrych, wiejskich jajek i cukru. Biszkopt nie potrzebuje proszku do pieczenia, puszystość zawdzięcza dobrze ubitej pianie z białek. Na jedną formę potrzebujesz: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, szklanki mąki pszennej tortowej oraz 3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Starannie oddziel białka od żółtek, inaczej piana może nie wyjść. Do czystego naczynia przelej białka, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż masa będzie sztywna i sprężysta. Kolejne składniki dodawaj stopniowo – cukier po łyżce, a żółtka po jednym. Po każdej dodanej porcji ubijaj masę około 30 sekund.
  • Mąkę dodawaj partiami, przesiewając i mieszając drewnianą łyżką. Rób to delikatnie, aby nie zepsuć białkowej piany.
  • Jeśli używasz papieru do pieczenia, pamiętaj, aby go wyłożyć tylko na dnie tortownicy. Gdy przykryjesz nim także brzegi formy, biszkopt najprawdopodobniej opadnie.
  • Pieczesz biszkopt na tort? Po wystudzeniu przetnij go na 2-3 blaty i nasącz syropem (z cukru i wody z dodatkiem aromatu) albo ponczem (z osłodzonego naparu herbaty), aby tort był delikatny i wilgotny. Po przełożeniu kremem warstwy tortu układaj tak, aby dolny biszkoptowy blat znalazł się u góry – dzięki temu wierzch będzie równy.
  • Aby mieć pewność, że biszkopt nie połamie się podczas zwijania w roladę, oprócz składników z przepisu dodaj do ciasta 2-3 łyżki oleju – stanie się bardziej elastyczne. Upieczony biszkopt ułóż na ściereczce posypanej cukrem, zroluj i w takiej formie odstaw do wystudzenia.
  • Przesuszony biszkopt nakłuj w kilku miejscach widelcem i równomiernie skrop kieliszkiem soku pomarańczowego. Albo skrop ciasto odrobiną mleka i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ten sam sposób możesz zastosować, aby odświeżyć czerstwy biszkopt. 
  • Aby znajdujące się w cieście powietrze równo się rozeszło, a biszkopt nie zapadł się w środku, wykorzystaj nasz patent. Formę z gorącym ciastem wyjmij z piekarnika i... upuść na stół lub podłogę z wysokości ok. 30 cm.

Biszkoptowy tort truskawkowy 

134399280_m
Tort truskawkowy z ciemnym biszkoptem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka herbaty z łyżką cukru
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki kremówki 30 proc.
  • 125 g ricotty
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w miseczce mąkę z naturalnym gorzkim kakao. Całe jajka wbij do większej miski. Wsyp drobny cukier do wypieków. Miksuj na puszystą pianę około 10 minut. Wlej 5 łyżek zimnej wody, miksuj kilka sekund.

  1. Do piany partiami dodawaj mąkę z kakao (po 2 łyżki). Mieszaj ciasto drewnianą szpatułką do połączenia składników. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem. Boków nie natłuszczaj! Przełóż ciasto. Piecz 45-50 min w temp. 165°C (górna i dolna grzałka). Wyjmij i ostudź.
  2. Żelatynę zalej 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Truskawki oczyść, rozmiksuj. Połącz z serkiem ricotta. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Połącz delikatnie z masą truskawkową. Cienkim strumieniem wlewaj żelatynę, wymieszaj.
  3. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz je posłodzonym naparem herbaty, przełóż połową przygotowanego kremu. Resztą pokryj wierzch i boki tortu. Dowolnie udekoruj.

Biszkoptowe ciasto z cytrynową nutą

73947557_m
Ciasto piegusek z makiem i lukrem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 1/2 szklanki maku i mleka
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Suchy mak zalej podgrzanym mlekiem. Wymieszaj i odstaw. W misce wymieszaj obie mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.
  2. Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dosypuj cukier. Zmniejsz obroty. Dodawaj partiami mak z mlekiem, sok i skórkę z cytryny oraz mieszankę mąk.
  3. Gdy składniki się połączą, przelej ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz 30 min w 175°C. Ostudź, polukruj.

Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym

76409103_m
Rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 500 g kremówki 30 proc.
  • 5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę do pieczenia (z piekarnika) wyłóż papierem. Całe jajka wbij do miski, wsyp 70 g cukru. Ubijaj na puch 5-7 minut. Partiami dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę. Piecz 11 min.
  2. Wyjmij biszkopt i ułóż na czystej ściereczce (papierem do góry). Odczekaj 5 min, usuń papier. Zroluj ciasto ze ściereczką, odłóż do ostudzenia.
  3. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru. 2-3 łyżki zmiksuj z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną. Połącz z pozostałą ubitą kremówką. Biszkopt rozwiń. Posmaruj dżemem, nałóż bitą śmietanę. Ponownie zroluj.

Babka biszkoptowa z rabarbarem

122228384_m
Babka biszkoptowa z rabarbarem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  •  2-3 łodygi rabarbaru
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • po 100 g mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka
  • tarta do formy
  • 1 opakowanie lukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki. Zasyp 50 g cukru, odstaw. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wbij do miski. Ubijając, wlewaj 6 łyżek gorącej wody. Następnie partiami wsypuj pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż piana zgęstnieje.
  2. Do piany przesiej mąki z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki szpatułką. Dodaj osączony rabarbar, delikatnie przemieszaj. Przygotuj formę do baby z kominem. Natłuść ją i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu udekoruj lukrem.

Biszkoptowe ciasto truskawkowe z mascarpone i galaretką

81150752_m
Ciasto truskawkowe z mascarpone i galaretką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 7 jajek
  • po 1 szklance cukru i mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 250 g mascarpone i kremówki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 kg truskawek
  • 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier, a potem żółtka. Na koniec, w 3 partiach, dosyp mieszankę mąk, kakao i proszku. Wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto do blaszki. Piecz 30 min. Ostudź.
  2. Zmiksuj kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Biszkopt przekrój na 2 blaty, przełóż kremem. Włóż do blaszki. Resztą kremu posmaruj wierzch. Obłóż owocami, zalej galaretką. Ostudź i dowolnie ozdób.

Czytaj więcej