Kiełki mają wiele właściwości zdrowotnych. Warto je jeść!
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
4 powody, dla których warto jeść kiełki. Czy wiesz, że mogą m.in. zapobiegać miażdżycy? Łatwe przepisy na dania z kiełkami
Marta Barczyńska
07.04.2021 21:38
Kiełki mają enzymy, które ułatwiają przyswajanie białka, witamin i ważnych mikroelementów. Ale to nie wszystko. Oto cztery ważne właściwości kiełków, o których mogłaś nie wiedzieć. Być może przekonają cię, że warto włączyć kiełki do swojego jadłospisu. Wtedy możesz wypróbować nasze trzy proste przepisy na dania z kiełkami w roli głównej. Dowiedz się też, jak wybierać i samemu uprawiać kiełki, by były najzdrowsze.
Moda na jedzenie kiełków trwa w najlepsze od kilku lat. Niektórzy jej nie ulegają, inni sięgają po kiełki nie wiedząc, jakie niosą korzyści dla organizmu. Podczas kiełkowania nasiona uwalniają enzymy, które sprawiają, że białko, witaminy i mikroelementy są łatwo przyswajalne. Jest ich 1400 proc. więcej niż w dorosłej roślinie.
Nasion na kiełki jest ok. 20 – od mało wyrazistych w smaku jak lucerny czy koniczny, po ostrzejsze – rzodkiewki, kozieradki, cebuli. Jemy je surowe, ale możemy także gotować. Niektóre, np. nasion strączkowych (fasoli czy soczewicy), łatwiej strawić po zblanszowaniu.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Wzmacniają odporność – mimo że samymi kiełkami się nie najemy, są niezastąpioną witaminową wkładką do posiłków. Wzmacniają osłabiony zimą organizm i pomagają uniknąć infekcji.
Wspomagają układ krwionośny – dzięki temu, że zawierają błonnik, potas, wapń i magnez, uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych.
Usprawniają trawienie – pobudzają wydzielanie żółci, pomagając m.in. trawić tłuszcze.
Działają przeciwutleniająco – mają dużo antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki.
Co warto wiedzieć o uprawie kiełków?
● Kupujmy nasiona, które mają na opakowaniu napis „na kiełki”. Te do siania są zaprawiane środkami grzybobójczymi.
● Hodujemy kiełki same. Sklepowe są droższe i uprawiane bez dostępu światła, przez co mają mniej witamin. Bywa też, że są spryskiwane preparatami przeciwko pleśnieniu.
Szybkie i proste przepisy na dania z kiełkami
Kurczak z kiełkami
Składniki:
pierś kurczaka
2 garście kiełków
pęczek dymki
marchew
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
3 łyżki oleju
jajko.
Sos:
łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
chili
2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Podsmażamy pokrojone kurczaka, dymkę, marchew, orzeszki, czosnek oraz kiełki. Wbijamy jajko i mieszamy, aż się zetnie jak jajecznica.
Mieszamy składniki sosu. Dodajemy do kurczaka i dusimy 5 min.
Podajemy z ryżem.
Zupa wietnamska z kiełkami
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju
2 cebule
włoszczyzna
2 łyżki soku z limonki
2 garście kiełków
łyżeczka przyprawy korzennej
2 liście laurowe
pieprz do smaku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
15 dag grzybów
Sposób przygotowana:
Kurczaka marynujemy w sosie sojowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojone włoszczyznę, grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody.
Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym, możemy dodać listki świeżej mięty.
Sos z kiełkami do klusek, kopytek i grzanek
Składniki:
2 szklanki kiełków
ząbek czosnku
1/4 szkl. oliwy lub oleju lnianego
1/2 szkl. nasion słonecznika
1/4 szkl. nasion dyni
sok z połowy cytryny
6 łyżek startego parmezanu
sól ziołowa
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Soli i pieprzu dodajemy wg uznania. Wykładajmy na ciepłe kluski, zapiekamy na grzankach lub smarujemy kanapki.
Trzymamy w lodówce w zakręconym słoiczku (wierzch zalewamy oliwą) do 5 dni. Możemy też podzielić je na porcje i zamrozić (do pół roku).
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.