Aamras kheer. Przepis na tradycyjny, indyjski pudding ryżowy
19.11.2021 06:26
Aamras kheer to tradycyjny, indyjski pudding ryżowy w wersji z aksamitnym puree z mango. Łatwy, szybki w przygotowaniu i przepyszny. Wypróbuj ten przepis!
Aamras kheer to jeden z najbardziej popularnych indyjskich deserów. To połączenie pysznego puddingu ryżowego i puree ze słodkiego, soczystego i dojrzałego mango – króla owoców w Indiach. Dzięki Syropowi Trzcinowemu Złocistemu Diamant jest słodki i aromatyczny, a dzięki obecności owoców, niezwykle orzeźwiający. Zobacz przepis!
4-5 łyżek Złocistego Syropu Trzcinowego Diamant (można dodać więcej dla słodyczy)
ok. 2 łyżeczek sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki uprzednio namoczonego przez godzinę i ugotowanego brązowego ryżu basmati
Na aamras:
2 dojrzałe mango
1-2 łyżki wody
suszone owoce do dekoracji
Przygotowanie
Zagotuj mleko i redukuj aż zostanie połowa objętości. Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj. Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
Czas na aamras. Obierz mango i namocz ich skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu. Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym. Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 h.
Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.