Dania z młodymi ziemniakami doskonałe na obiad i kolację. 3 wyśmienite przepisy
Klopsiki z młodymi ziemniakami i warzywami to zdrowe i pożywne danie na obiad lub kolację
Fot. 123rf.com

Dania z młodymi ziemniakami doskonałe na obiad i kolację. 3 wyśmienite przepisy

Młode ziemniaki zawierają nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale też mają wyjątkowy smak i aromat. Są znacznie smaczniejsze niż późne ziemniaki, więc warto je wykorzystać, dopóki jest na nie sezon. Co przygotować z młodych ziemniaków? Oto trzy propozycje, które świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Przepisy na młode ziemniaki nadziewane trzema serami, klopsiki z młodymi ziemniakami i warzywami oraz warzywne szaszłyki. 

Aromatyczne dodatki oraz przyprawy doskonale zaostrzają smak delikatnych młodych ziemniaków. Nadają im wyjątkowy, charakter i zmieniają je w oryginalne, pożywne dania.

Jak przygotowywać młode ziemniaki?

Młode ziemniaki są nie tylko smaczne, ale nie wymagają też dużo pracy w przygotowaniu. Krótko się je obiera i gotuje, ale warto wiedzieć jak z nimi postępować, by zachować ich smak i właściwości zdrowotne.

Młode ziemniaczki warto wykorzystać zaraz po zakupieniu. Im dłużej warzywa leżą, tym skórka staje się twardsza i będzie wymagać klasycznego skrobania zamiast delikatnego obierania. Tymczasem młode ziemniaki mają tak delikatną skórkę, że łatwo wyszorujesz je twardą szczotką lub  tzw. "druciakiem" do mycia naczyń. Możesz użyć również specjalnej rękawicy do czyszczenia warzyw korzeniowych.

Młode ziemniaczki gotuje się krótko, ok. 10 minut po rozpoczęciu wrzenia, ale to zależy od wielkości i odmiany warzywa. Pamiętaj, że ziemniaki należy wrzucać do wrzątku, nie do zimnej wody. Dzięki temu wartości odżywcze ziemniaczków zostaną zamknięte wewnątrz warzywa. Woda powinna całkowicie przykrywać warzywa. Solimy je niewiele. Przyjmuje się zasadę, że na 1 kg młodych ziemniaczków przypada 1 łyżeczka soli. 

Młode ziemniaki nadziewane trzema serami

115157028_m
Młode ziemniaki nadziewane trzema serami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 12 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 25 dag sera feta
  • 25 dag twarogu
  • 5 dag parmezanu
  • 2/3 szklanki jogurtu

Przyprawy i dodatki:

  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • trochę oliwy do posmarowania ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, wytrzyj, posmaruj odrobiną oliwy. Zawiń (osobno) w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 60-70 minut, aż będą miękkie.
  2. W tym czasie twaróg utrzyj z jogurtem. Domieszaj pokruszoną fetę i płatki migdałowe. Farsz przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Ziemniaki wyjmij, odwiń z folii. Ostrożnie natnij na krzyż. Lekko rozchyl. W nacięcia nałóż serowy farsz. Przed podaniem posyp startym parmezanem. Udekoruj.

Klopsiki z młodymi ziemniakami i warzywami

60508830_m
Klopsiki z młodymi ziemniakami i warzywami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 60 dag mielonego mieszanego mięsa
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy

Przyprawy i dodatki:

  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj 15 min w posolonej wodzie, pokrój wraz z papryką. Rozłóż na blasze. Skrop połową oliwy. Piecz ok. 30 min w 180 st.
  2. Do mięsa dodaj: posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrób. Uformuj 16 kulek. Smaż 10 minut na reszcie oliwy.
  3. Groszek i kukurydzę osącz. Pomidory pokrój. Warzywa wymieszaj z klopsikami.

Warzywne szaszłyki z młodymi ziemniakami

120425902_m
Warzywne szaszłyki z młodymi ziemniakami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 16 ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 cukinie
  • 2 kolby kukurydzy (ugotowane)
  • 8 pieczarek

Przyprawy i dodatki:

  • 16 pomidorków,
  • po 2 łyżki octu i soku z cytryny,
  • pieprz,
  • 2 czerwone cebula,
  • sól,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij 16 podłużnych plastrów cukinii, owiń ziemniaki. Cebule obierz. Resztę cukinii, pieczarki, kukurydzę i cebule pokrój. Przygotowane składniki i pomidory nabij na długie wykałaczki.
  2. Połącz oliwę z octem i sokiem. Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz, imbir i zioła. Polej szaszłyki. Grilluj 10 min.

Czytaj więcej