W diecie antycukrzycowej unikamy produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Fot. 123rf/picsel
Zdrowe odżywianie
Co jeść, a czego unikać, by utrzymać poziom cukru w ryzach. Prosty jadłospis na trzy dni
Dorota Mikłaszewicz
Małgorzata Wilkowska
27.04.2021 12:18
Cukrzyca typu 2 to częsta choroba metaboliczna. Ryzyko jej rozwoju zwiększa nadmierna masa ciała. Dlatego warto zadbać o jej zredukowanie i regularną kontrolę poziomu glukozy we krwi. Pomaga w tym dieta antycukrzycowa. Podpowiadamy jak ją stosować.
Osobom zagrożonym cukrzycą pomoże dieta antycukrzycowa, w której oprócz wyboru odpowiednich produktów (IG), ważne są też techniki kulinarne:
gotowanie produktów zbożowych al dente,
tworzenie zbilansowanych posiłków (podawanie ryżu z mięsem lub oliwą z oliwek, owoców z kefirem i orzechami),
ograniczanie rozdrabniania (musy i zupy kremy mają wyższy IG).
Taki jadłospis pomoże nam zmniejszyć apetyt, poprawi też nieprawidłowe wyniki badań glukozy we krwi.
Co wolno jeść, a czego nie wolno, by utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi?
Te produkty są wskazane na diecie cukrzycowej:
jaja
chude mięso
ryby
chudy nabiał
warzywa surowe oraz ugotowane al dente (nierozgotowane) np. brokuły
awokado
kwaśne owoce
pełne zboża, np. kasza gryczana, brązowy ryż, a także chleb pełnoziarnisty
grzyby
nasiona
pestki
Tego nie należy jeść, gdy ma się cukrzycę lub insulinooporność
Najważniejsze to zamienić produkty, po których gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi (czyli o wysokim indeksie glikemiczym – IG), na inne.
Niewskazane są rafinowane produkty obfitujące w skrobię, np. biały ryż, a także białe pieczywo oraz słodkie ciasta, przekąski, kolorowe napoje słodzone. Ich spożycie wywołuje tak szybki skok glukozy we krwi jak zjedzenie czystego cukru, a potem ilość glukozy gwałtownie spada, co z kolei wywołuje atak wilczego apetytu. Stąd prosta droga do cukrzycy i otyłości.
Zabronione są też wysokokaloryczne, tłuste mięsa, i wędliny, pasztety, smalec, tłusty nabiał.
W planowaniu posiłków pomoże internet. Trzeba wpisać do wyszukiwarki: „tabele indeksów glikemicznych” i z ich pomocą wybierać pokarmy o niskim lub średnim IG.
Jak zmienić nawyki żywieniowe podczas diety antycukrzycowej?
Zaczynaj posiłki od zjedzenia warzyw. Dzięki temu zaspokoisz pierwszy głód i zjesz mniej.
Zrezygnuj z soli. Zastąp ją przyprawami, jak oregano, lubczyk, czarnuszka, majeranek.
Polecane produkty w diecie, która ma nie podwyższać poziomu glukozy we krwi
Jabłka Zawierają sycący błonnik, witaminę C i kwercetynę zapobiegającą zaćmie, która jest powikłaniem cukrzycy.
Brokuły są w nich substancje, które pomogą organizmowi kontrolować poziom glukozy.
Chude mięso Najlepiej gotować, piec lub dusić bez obsmażania.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.