Gruszki w cieście filo z pastą orzechową wyglądają apetycznie i smakują wyśmienicie
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Gruszkowe delicje nie tylko na jesień. 3 przepisy na oryginalne desery
5 tygodni temu
Jesień to idealna pora na gruszkowe desery! Jeśli klasyczna tarta gruszkowa nie jest dla ciebie wystarczająco ciekawym pomysłem, mamy aż 3 zupełnie inne, oryginalne przepisy na desery. Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką, gruszki w cieście filo z pastą orzechową i placek gruszkowy z masą serową nie tylko wyśmienicie smakują, ale też efektownie i apetycznie wyglądają.
Mamy wrażenie, że gruszki wciąż nie są wystarczająco doceniane w naszej kuchni, a te pyszne sezonowe polskie owoce mają ogromny potencjał deserowy. Nadają się nie tylko do tart i klasycznych ciast drożdżowych z gruszkami. Możesz z nich przygotować nietuzinkowe i efektowne słodkości, które zachwycą ciebie i twoich gości.
Dlaczego powinnaś wypróbować te propozycje? Bo gruszki właśnie teraz są najpyszniejsze. Soczyste, słodkie, pełne aromatu... Przygotuj z nich desery według naszych przepisów, a gwarantujemy, że bez dokładki z pewnością się nie obędzie.
Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynką
Krucha tarta z gruszkami pod bezową pierzynkąFot. 123rf.com
Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 kostka (20 dag) masła
po 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez skórki) i włoskich
1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
1 torebka budyniu czekoladowego (na 500 ml mleka)
3-4 twarde gruszki
trochę masła do formy
Przygotowanie:
Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając upraż. Przesyp na talerzyk, a kiedy wystygną, grubo je posiekaj. Formę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szklanki cukru oraz masło. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Przygotowaną formę wylep plackiem. Dociśnij go do spodu i brzegu formy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez 10 minut
Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszkiem budyniowym. Wsyp posiekane orzechy. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, ułóż je na podpieczonym kruchym spodzie. Zalej masą śmietanową.
Piecz 30 minut w temperaturze 180ºC. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Ciasto piecz jeszcze 10 minut w 180ºC.
Gruszki w cieście filo z pastą orzechową
Gruszki w cieście filo z pastą orzechowąfot. 123rf.com
Składniki:
4 dojrzałe, ale dosyć twarde gruszki
1/2 op. mrożonego ciasta filo (ok. 4 płaty; 30x30 cm)
garść orzechów włoskich
spora szczypta cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto rozwiń. Orzechy wrzuć do moździerza. Dosyp cynamon i cukier, rozetrzyj na gęsta pastę. Masło stop.
Gruszki umyj. Zetnij po cienkim plasterku od spodu, by owoce stabilnie stały. Delikatnie wytnij gniazda nasienne. W otworki włóż pastę orzechową.
Płaty ciasta potnij na kwadraty (15x15 cm). Posmaruj je stopionym masłem i połóż po 4 - jeden na drugim. Na każdej porcji ciasta postaw gruszkę, unieś brzegi i owiń nimi owoce.
Piecz przez 15 minut w temp. 200ºC. Potem zmniejsz temp. do 180ºC i piecz jeszcze 25 minut.
Placek gruszkowy z masą serową
Placek gruszkowy z masą serowąFot. 123rf.com
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
po 1/2 szklanki cukru pudru i cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
20 dag masła
1 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1 budyń waniliowy
1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
po 2 łyżki kakao i kawy rozpuszczalnej
5-6 gruszek
1 łyżka orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie:
Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego szybko zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem.
Ciasto rozwałkuj, plackiem wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę drobno zetrzyj. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj.
Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w temp. 180ºC. Udekoruj orzechami.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.