Hiperglikemia – czy znasz jej objawy? Jak obniżyć poziom cukru we krwi dietą?
Fot. 123rf/picsel

Hiperglikemia – czy znasz jej objawy? Jak obniżyć poziom cukru we krwi dietą?

Hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi, jest pierwszym ostrzeżeniem przed cukrzycą. Na poziom cukru we krwi możesz wpłynąć dietą. To nie znaczy, że powinnaś zrezygnować z produktów, które lubisz. Na to, w jaki sposób organizm wchłania z nich składniki, mają bowiem wpływ różne czynniki. Dowiedz się , jak należy komponować menu, jeśli twoim problemem jest przecukrzenie. 

Hiperglikemia – objawy

Jeśli miewasz napady głodu lub nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, powinnaś zacząć kontrolować poziom cukru we krwi. Te objawy mogą świadczyć o hiperglikemii, która jest oznaką cukrzycy lub insulinooporności.

Szczególnie powinny niepokoić cię następujące sygnały organizmu:

  • wzmożone pragnienie
  • częste oddawanie moczu
  • bóle głowy
  • niewyraźne widzenie
  • zmęczenie i senność

Wysoki cukier – czy można jeść węglowodany?

Zdrowa dieta każdego człowieka powinna w 50-65% składać się z węglowodanów.

Powinny to być w większości węglowodany złożone, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Wybieraj więc pieczywo i makarony z mąki razowej, grube kasze, warzywa (jak najczęściej surowe), mniej dojrzałe owoce.

Gdy jesz węglowodany, zawsze łącz je z białkiem i tłuszczem. Pilnuj, by posiłki były bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów.

Jakie przyprawy na obniżenie cukru?

Jeśli zdarzyło ci się zjeść słodycze i poczułaś, że poziom cukru poszybował w górę, sięgnij po produkty, które od razu go obniżą i są często skuteczniejsze od leków.

Wypij łyżkę octu jabłkowego, zjedz łyżeczkę cynamonu (lub rozmieszaj z wodą i wypij) albo ząbek czosnku (najlepiej surowy).

Włącz przyprawy do codziennej diety. Oprócz tych już wymienionych przypraw, podczas gotowania dosypuj do potraw:

  • pieprz
  • oregano,
  • kurkumę
  • imbir
  • ostrą paprykę

Ziemniaki, ryż i makaron a wysoki cukier

Jeśli lubisz ziemniaki, biały ryż i makaron, nie musisz z nich zupełnie rezygnować. Produkty zawierające skrobię staną się mniej szkodliwe, gdy przed jedzeniem dobrze je schłodzimy. W zimnych produktach, podobnie jak w czerstwym pieczywie, skrobia zmienia strukturę i ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym. Ma przy tym o połowę mniej kalorii.

Wysoki cukier a jedzenie czekolady

Jest też dobra wiadomość dla łasuchów, którzy muszą kontrolować poziom cukru. Można jeść czekoladę, ale tylko gorzką z dużą ilością kakao. Jest ona doskonałym źródłem magnezu i chromu. Te pierwiastki odpowiadają za metabolizowanie cukru we krwi i zapobiegają napadom łakomstwa. Dla zaspokojenia potrzeb organizmu można zjeść 3 lub 4 kostki dziennie.

Czytaj więcej