Panna cotta w wersji light! Łatwy przepis na pyszny i dietetyczny deser z owocami leśnymi
Niskokaloryczna panna cotta z owocami leśnymi
Fot. 123rf.com

Panna cotta w wersji light! Łatwy przepis na pyszny i dietetyczny deser z owocami leśnymi

Słynna włoska panna cotta rozkochała w sobie cały świat, także Polskę. Na przestrzeni lat powstało kilkadziesiąt przepisów na ten śmietankowy deser. My proponujemy panna cottę w wersji niskokalorycznej z owocami leśnymi. Tłustą śmietankę zastępujemy chudym mlekiem, a cukier – zdrowszą stewią. Obiecujemy, że wersja light wcale nie odstaje smakiem od tej kalorycznej!

Panna cotta z owocami leśnymi

68560888_m
Panna cotta.
123RF

Wartość kaloryczna 1 porcji: 190 kcal

Czas przygotowania: 65 min

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 2 szkl. chudego mleka
  • 1 szkl. mrożonych owoców leśnych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka zapachu waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka płynnego ekstraktu ze stewii
  • 3 łyżeczki agaru lub żelatyny
  • świeże albo rozmrożone borówki, maliny lub inne leśne owoce
  • oraz listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 1/4 szklanki mleka mocno podgrzej. Wsyp agar i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw. Do żółtek dodaj stewię, energicznie ubij łyżeczką na puszysty kogel-mogel.
  2. Resztę mleka zagotuj z zapachem waniliowym. Zdejmij z ognia, odstaw na 5-10 minut. Energicznie mieszając, wlej mleko z agarem, a następnie małymi porcjami dodaj kogel-mogel.
  3. Cztery foremki przelej zimną wodą. Wlej przygotowaną masę mleczną. Gdy ostygnie, przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki, by panna cotta dobrze stężała.
  4. W tym czasie mrożone owoce zalej 1/2 szkl. wody. Dodaj miód i gotuj ok. 8 minut. Mąkę rozmieszaj z 1/4 szkl. zimnej wody. Owoce przetrzyj przez sitko. Do musu wlej mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje. Babeczki przełóż na talerze. Polej kisielem, posyp owocami, udekoruj ziołami.

Nasza rada

Wersja dla dorosłych. Nim wlejesz mleczną masę do foremek, wymieszaj ją z 1 łyżką wiśniówki, pigwówki lub amaretto.

Czytaj więcej