Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Placek drożdżowy z owocami i lukrową polewą. Przepis na puszyste ciasto z kruszonką
15.10.2021 11:47
Puszyste, delikatne i słodkie ciasto drożdżowe z jesiennymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami w lukrowej polewie, z kruszonką. Zobacz, jak je zrobić!
Przepis na dobre, tradycyjne puszyste ciasto drożdżowe. Przepyszne z owocami, kruszonką i lukrem. Spróbuj koniecznie!
Jak zrobić idealnie puszyste i słodkie ciasto drożdżowe?
Bardzo staranne wyrabianie ciasta drożdżowego jest niezbędne. Im dłuższe, tym lepsze będzie ciasto. Wyrabiając, wtłaczasz w ciasto pęcherzyki powietrza, przez co drożdżówka pięknie rośnie, staje się delikatna i puszysta. Ciasto drożdżowe ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą
Przygotowanie: ok. 40 minut+ wyrastanie Pieczenie: 45 minut Kaloryczność: 1 porcja ok. 295 kcal
Składniki na 16 porcji
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 dag masła
5 dag drożdży
300 ml mleka
1 cukier waniliowy
po 30 dag jabłek, gruszek, śliwek
masło do formy
lukier
Kruszonka
po 5 dag masła i cukru
2/3 szklanki mąki
Przygotowanie
Mleko podgrzej. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn. Odstaw go na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miseczki. Dodaj zaczyn, masło i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godz.
Owoce, umyj, oczyść, pokrój. Formę posmaruj masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i przełóż do foremki.
Składniki na kruszonkę zagnieć. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 175 st. Wystudź. Oblej lukrem
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.