Węgierskie leczo w trzech pysznych odsłonach. Propozycje mięsne i wegetariańskie
Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami to nowoczesna wersja tradycyjnego dania
Fot. 123rf.com

Węgierskie leczo w trzech pysznych odsłonach. Propozycje mięsne i wegetariańskie

Na pyszne i rozgrzewające leczo zawsze jest dobra pora, nie tylko latem i jesienią. Możesz je przygotować w tradycyjny lub oryginalny sposób. Niezależnie od tego, którą wersją lubisz, wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne leczo z kiełbasą lub wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami oraz błyskawiczne wegetariańskie leczo z fasolą. 

Sezon na leczo zaczyna się już z końcem sierpnia i rozkręca wraz z niższymi cenami papryki i pomidorów. Ale warto urozmaicić to danie też innymi dodatkami. Będzie jeszcze lepsze!

Jak zrobić leczo?

Leczo to obok gulaszu najpopularniejsze danie, które przejęliśmy od naszych węgierskich braci. Pierwotnie leczo to rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Można też tuż przed końcem duszenia wmieszać do lecza jajka. Innym sposobem jest dodanie na początku duszenia ryżu, który – gotując się – zagęszcza potrawę. Jeśli po dodaniu pomidorów leczo zrobiło się zbyt rzadkie, zagęścisz je, dodając ugotowany ziemniak. Wcześniej utrzyj go na piure. Węgrzy do zagęszczania lecza używają też jajka roztrzepanego z odrobiną mleka.

Obecnie z tradycyjnej receptury odejmujemy lub dodajemy co tylko chcemy. Powstało wiele wegetariańskich wersji leczo, zamieniamy też słoninę na podsmażoną kiełbasę lub boczek. Dodajemy grzyby, cukinię, bakłażan i inne, dowolne warzywa. Zawsze jednak znajdują się w nim pomidory i papryka - tak jak w klasycznej wersji. 

Leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów schabowych lub jako samodzielną potrawę. U nas natomiast niemal zawsze występuje jako samodzielne danie. 

Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami

Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami 43785068_m
Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 8 kolorowych papryk
  • 60 dag pieczarek
  • 2 małe bakłażany
  • 1 większa cukinia
  • 5 dużych pomidorów

Przyprawy i dodatki:

  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • wędzona i słodka papryka,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, pokrój w plasterki i posól. Kiedy bakłażany puszczą sok, opłucz plastry, wytrzyj je i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Papryki oczyść, potnij w kostkę. Tak samo pokrój cukinię.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż je. Dołóż papryki, bakłażana i cukinię. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką. Duś przez 25 minut.
  3. Pomidory sparz, obierz, oczyść. Dodaj do lecza ok. 10 minut przed końcem duszenia. Leczo ponownie przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj listkami natki.

Błyskawiczne wegetariańskie leczo z fasolą

43283141_m
Błyskawiczne wegetariańskie leczo z fasolą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki,
  • 2 puszki białej fasoli
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule

Przyprawy i dodatki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Fasolę osącz. Pomidory oraz papryki oczyść, pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut.
  2. Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś kolejne 10 minut, często mieszając.

Tradycyjne leczo z kiełbasą 

Tradycyjne leczo z kiełbasą 104575153_m
Tradycyjne leczo z kiełbasą 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 60 dag kiełbasy
  • 1 i 1/2 kg papryki
  • 6 pomidorów

Przyprawy i dodatki:

  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce wędzonej papryki i ostrej papryki oraz koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pomidory i papryki pokrój na kawałki. Kiełbasę potnij w plasterki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na smalcu.
  2. Potem dodaj kiełbasę i paprykę. Smaż 5 min. Dołóż pomidory i koncentrat. Przypraw solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą i wędzoną papryką. Duś 15 minut.

 

 

Czytaj więcej