Masz ochcotę na pyszne, a zarazem proste wege danie pachnące aromatycznymi ziołami? Proponujemy krem z groszku, warzywa po sycylijsku i sałatkę owocową z burakami i rukolą.
Krem z groszku ze szczypiorkiem
Składniki
500 g ziemniaków
400 g groszku (może być mrożony)
po średniej marchewce i pietruszce
cebula
2 ząbki czosnku
1,3 l bulionu warzywnego lub wody
80 g sera gorgonzola (lub typu lazur)
50 g wędzonego boczku
łyżeczka syropu klonowego
łyżka posiekanego szczypioru
oliwa, sól, pieprz, estragon
Przygotowanie
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz, pokrój. Posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć do garnka z oliwą i smaż 6-7 minut. Wlej bulion, osól i gotuj ok. 20 minut. Dodaj groszek, gotuj 6 minut. Zblenduj.
Plastry boczku rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Skrop syropem klonowym i zapiecz w 210 st. C. Zupę udekoruj serem, boczkiem, szczypiorkiem i estragonem.
Warzywa po sycylijsku
Składniki
300 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
200 g bobu (świeży lub mrożony)
średnia cukinia
2 szalotki
ząbek czosnku
3-4 łyżki rodzynek
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Zagotuj wodę, wrzuć fasolkę, po 5 minutach dodaj bób. Gotuj jeszcze 4 minuty, odcedź, przelej zimną wodą. Z durszlaka wyjmij bób i obierz z łupin.
Rodzynki sparz wrzątkiem. Posiekaj szalotki i czosnek, cukinię potnij na plasterki lub półplasterki.
W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij szalotki, dodaj czosnek, pestki słonecznika i cukinię. Smaż razem 4 minuty, dorzuć fasolkę, bób i rodzynki, wlej ocet, podgrzewaj razem przez 3 minuty. Dodaj natkę. Podawaj z pieczywem.
Sałatka owocowa z burakami i rukolą
Składniki
80 g rukoli
500 g pieczonych lub gotowanych buraków
200 g truskawek
100 g malin
150 g fety
szalotka lub mała czerwona cebula
4 łyżeczki jagód goji
łyżeczka czarnuszki
2 łyżki pestek dyni
pieprz
Dressing:
3 łyżeczki musztardy
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Rukolę nałóż do misek, dodaj pokrojone na półplasterki buraki, kawałki truskawek, maliny i cienkie piórka szalotki. Posyp pokruszoną fetą, pestkami dyni, jagodami goji i czarnuszką.
Musztardę wymieszaj z octem i syropem, powoli wlej oliwę. Kilka malin warto rozgnieść i wymieszać z dressingiem. Na koniec polej nim sałatkę i oprósz pieprzem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.