4 sposoby na schabowe w różnych panierkach. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie
Kotlety schabowe w panierce kukurydzianej z orzechami to pyszna i oryginalna propozycja
Fot. 123rf.com

4 sposoby na schabowe w różnych panierkach. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie

Kotleta schabowego na pewno doskonale znasz. Przygotowywałaś i jadłaś go już tyle razy, że w tradycyjnej wersji na pewno już ci się znudził. Możesz w prosty sposób urozmaicić to klasyczne danie. Wypróbuj więc schabowe w oryginalnej panierce. Mamy dla ciebie aż cztery propozycje na panierkę: z krakersów i chili, kukurydzianą z orzechami, z parmezanu i orzechów włoskich oraz musztardową z czarnuszką.

Nie ma bardziej tradycyjnej i popularnej polskiej potrawy niż kotlet schabowy. Serwujemy go na co dzień i od święta, a nawet podczas dużych rodzinnych uroczystości, jak np. komunie czy wesela.

Wbrew pozorom kotlet schabowy nie jest daniem znanym i lubianym przez Polaków od wielu stuleci. Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku, ponieważ mięso należało zwykle do produktów luksusowych i zdecydowaną większość ludności nie było stać na tak cenne mięso, jakim jest schab wieprzowy. Przepis na schabowy po raz pierwszy w historii występuje w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. "365 obiadów za pięć złotych" z 1860 roku. 

Jeśli jednak tradycyjna panierka z jajka, bułki tartej i mąki już ci się znudziła, wypróbuj inną, oryginalną. Dzięki temu klasyczne danie zmieni swój smak i aromat. Schabowy w nietuzinkowej panierce to doskonała opcja nie tylko dla znudzonych tradycyjnym kotletem, ale też dla tych, którzy nie lubią drastycznie eksperymentować w kuchni. 

Kotlety schabowe w panierce z krakersów i chili

117843309_m
Kotlety schabowe w panierce z krakersów i chili
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 10 dag krakersów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny oraz po sporej szczypcie pieprzu i soli. Wymieszaj i natrzyj tym kotlety. Przykryj je folią spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
  2. Krakersy pokrusz (np. w blenderze). Chili posiekaj. Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj śmietanę, ubij trzepaczką. Na jeden płaski talerz wsyp mąkę, a na drugi – krakersy z chili i natką, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety opanieruj w mące, jajkach i krakersach. Usmaż (po ok. 4 minuty z każdej strony.

Kotlety schabowe w panierce kukurydzianej z orzechami

153501003_m
Kotlety schabowe w panierce kukurydzianej z orzechami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 2/3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki tartych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbij, natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Jeśli są duże, poprzekrawaj je na 2-3 kawałki. Schowaj do lodówki na 10 minut.
  2. Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj curry i rozmąć widelcem. Na drugi talerz wsyp mąkę. Płatki kukurydziane pokrusz (np. wsypując je do torebki foliowej i przetaczając po niej wałkiem).
  3. Pokruszone płatki przesyp na trzeci talerz, dodaj do nich orzechy, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Kotleciki opanieruj w mące, jajkach i płatkach z orzechami.
  4. Usmaż na patelni na złoto (po ok. 4 minuty z każdej strony).

Kotlety schabowe w panierce z parmezanu i orzechów włoskich

178649542_m
Kotlety schabowe w panierce z parmezanu i orzechów włoskich
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 pomidory
  • 10 dag fety
  • 8 zielonych oliwek bez pestek
  • po 1/3 szklanki bułki tartej, tartego sera typu parmezan oraz zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij, przypraw solą oraz pieprzem, oprósz mąką.
  2. Jajka wbij na głęboki talerz, rozmąć widelcem. Bułkę wsyp na drugi talerz. Dodaj starty ser oraz orzechy, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety zanurz w jajkach, a następnie opanieruj w suchej mieszance. Ułóż na patelni, usmaż na rumiano (po ok. 4 minuty z każdej strony).
  4. Sznycle ułóż na blaszce z piekarnika. Przykryj plastrami pomidorów, pokrojonymi oliwkami oraz gałązkami ziół i pokruszoną fetą. Zapiecz, ok. 5 minut w temp. 180ºC.

Kotlety schabowe w panierce musztardowej z czarnuszką

178464718_m
Kotlety schabowe w panierce musztardowej z czarnuszką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej albo rosyjskiej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbij. Mleko wlej do płaskiego naczynia, wymieszaj z 1 łyżką musztardy i łyżeczką tymianku. Do przygotowanej marynaty włóż kotlety. Naczynie przykryj i schowaj do lodówki na 40 minut.
  2. Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj pozostały tymianek oraz musztardę, rozmąć składniki widelcem. Na płaski talerz wsyp bułkę, dodaj czarnuszkę, opcjonalnie nasiona sezamu, wymieszaj.
  3. Zamarynowane kotlety osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety zanurz w jajkach, a następnie opanieruj w bułce z czarnuszką.
  4. Ułóż na patelni. Usmaż na rumiano, po ok. 4 minuty z każdej strony.

 

 

Czytaj więcej