Bitki to tradycyjne polskie danie, ale można je nieco unowocześnić
Fot. 123rf.com
Obiady
Tradycyjne bitki w 4 nowych odsłonach! Spróbuj raz, a na stałe zagoszczą w twoim menu
14.02.2024 10:24
Bitki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która z biegiem czasu zdobyła sobie uznanie na wielu stołach na całym świecie. Choć na naszych stołach najczęściej goszczą klasyczne z grzybami, cebulą czy pomidorami. Ale równie smakowite są nasze nowe propozycje na mięsny obiad. Wypróbuj bitki z łopatki z fasolą, z karkówki w orientalnej wersji, bitki cytrynowe z kurczaka oraz bitki z szynki z marchewką.
Bitki to delikatne, cienko tłuczone kotlety, które następnie są smażone do uzyskania złotobrązowego koloru. Początkowo przygotowywano je wyłącznie z mięsa wołowego, z czasem zaczęto wykorzystywać do bitków również mięso wieprzowe i drobiowe. Historia bitków sięga głęboko w polską kulinarną tradycję, będąc jednym z dowodów na prostotę i elegancję w przygotowaniu mięsnych dań.
Przyrządzanie bitków rozpoczyna się od tłuczenia mięsa, aby uczynić je bardziej miękkim i delikatnym, a następnie marynowania w mieszance przypraw, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak. Bitki często podaje się z bogatymi sosami, takimi jak klasyczny sos pieczeniowy, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak. Tradycyjnie, jako dodatki do bitków wybiera się ryż, kaszę lub ziemniaki oraz sezonowe warzywa, tworząc tym samym kompletne i zbalansowane danie, które zadowoli różnorodne palety smakowe.
Bitki z szynki z marchewką
Składniki:
4 plastry surowej szynki
3 łodygi selera naciowego
1 op. mrożonej marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
1 szk. bulionu
2 łyżki soku z cytryny
olej
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szynkę opłucz, rozbij. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Oczyszczony seler pokrój w plasterki, a obraną cebulę - w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim plastry szynki. Dodaj cebulę i seler.
Smaż, mieszając, aż cebula zmięknie. Koncentrat rozprowadź w ciepłym bulionie, wlej na patelnię. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj, duś 45 minut. Wsyp marchewkę, wymieszaj. Duś 5 minut. Przed podaniem ew. udekoruj świeżym tymiankiem.
Nasza rada:
Podaj z puree: 800 g ugotowanych ziemniaków ubij z masłem (2 łyżki) i mlekiem (1/3 szklanki), a także dużą szczyptą kurkumy oraz pieprzu.
Bitki z kurczaka cytrynowe
Składniki:
2 filety z kurczaka
5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 czubata łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
3 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz. Każdy rozetnij w poprzek na 2 lub 3 sznycle. Lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Czosnek (w łupinkach) poprzekrawaj na połówki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i obsmaż je po minucie z każdej strony. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż trochę masła i musztardy oraz kapary. Pomiędzy kotlety wrzuć czosnek. Całość polej sokiem z cytryny.
Przykryj patelnię pokrywką i duś bitki 10 minut. Posyp natką. Przykryj i duś minutę. Podaj ew. z plasterkami cytryny.
Nasza rada:
Lekkie filety drobiowe będą świetnie smakować z ryżem. Ugotowany dopraw go pieprzem cytrynowym i wymieszaj z drobno startym parmezanem.
Bitki z karkówki w orientalnej wersji
Składniki:
500 g karkówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kapusty pekińskiej
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 cebula
5 cm imbiru
4 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka przyprawy słodko-kwaśnej
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Mięso opłucz, pokrój w plastry, a te na kawałki. Rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
Imbir zetrzyj. Czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso. Włóż warzywa. Smaż 5 minut, mieszając.
Wlej 3/4 szklanki ciepłej wody. Wsyp przyprawę, ew. dodaj łyżkę keczupu. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Duś 20 minut. Ew. posyp natką
Nasza rada:
Do mięsa warto dodać puszkę pokrojonych pomidorów (z zalewą) oraz osączoną soczewicę z puszki.
Bitki z łopatki z fasolą
Składniki:
800 g łopatki
4 ziemniaki
2 marchwie
1 papryka
1 puszka białej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
lubczyk i oregano
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry, rozbij je. Oprósz solą i pieprzem. Marchew, paprykę i ziemniaki oczyść, pokrój. Fasolę osącz.
W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż paprykę, marchewkę i ziemniaki. Rozprowadź koncentrat w bulionie, wlej na patelnię. Zagotuj. Włóż mięso.
Duś do miękkości. Dodaj fasolę, zagotuj. Przypraw lubczykiem, oregano, pieprzem i solą. Posyp siekaną natką.
Nasza rada:
Bitki szybciej zmiękną i będą kruchutkie, gdy na początku duszenia dodasz do mięsa 2 łyżki wódki.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.